reklama

Roztroušená skleróza: Poraďte se s odbornou lékařkou!

Roztroušená skleróza - onemocnění, které nemá žádný typický příznak. Začíná velmi nenápadně, je nevyzpytatelná a může skončit invaliditou. Mohou vaše příznaky znamenat tuto diagnózu? Zeptejte se on-line!

Foto: Profimedia.cz

Roztroušená skleróza je onemocnění, které nemá žádný typický příznak. Začíná velmi nenápadně, je nevyzpytatelná a může skončit invaliditou. Mohou vaše příznaky znamenat tuto diagnózu? Zeptejte se on-line!

Tato nemoc postihuje nejčastěji mladé lidi  mezi dvacátým a čtyřicátým rokem života. Častěji jí trpí ženy. Únava, zhoršené vidění, ochablost rukou či nohou - to jsou běžné symptomy. Máte podezření, že by se tato diagnóza mohla týkat i vás? Zeptejte se neuroložky MUDr. Martiny Novotné.

Nemoc mladých lidí

Odhaduje se, že roztroušenou sklerózu (RS) má na světě 2 500 000 lidí, v České republice je to 10 000 - 15 000 nemocných. RS je u dospívajících jedním z nejběžnějších onemocnění centrálního nervového systému.

Slovo "skleróza" pochází z řeckého skleros, což znamená tuhý. Roztroušená proto, že v CNS vznikají roztroušená ložiska (plaky) o velikosti několika milimetrů až centimetrů, která jsou rozeseta v bílé hmotě mozku a míchy. V těchto ložiscích dochází k rozpadu obalů nervových vláken, tvořených myelinem. Čím dříve půjdete k lékaři, tím více nervových vláken se podaří zachránit.

Ptejte se on-line

Pokud se roztroušenou sklerózu podaří objevit brzy a včas se nasadí nejmodernější léčba a rehabilitace, lze s ní žít bez větších omezení po desetiletí. Chcete vědět, jestli vás léčí dobře? I vy můžete poslat dotaz!

Doktorka Novotná bude u nás v redakci odpovídat na vaše dotazy v úterý 5. června od 11 hodin. On-line rozhovor potrvá cca 60 minut. Své dotazy můžete začít posílat v předstihu už nyní.

Jak položit otázku?

Mnoho z vás je zklamaných, když se nedočká odpovědi. Moc nás to mrzí, ale dotazů se vždycky sejde daleko víc, než na kolik naši odborníci zvládnou v časovém limitu vyhrazeném pro on-line rozhovor odpovědět. Vybírají si sami podle toho, zda dotaz lze zodpovědět v pouhých několika řádcích a zda je natolik typický, aby přinesl podstatné informace i pro ostatní čtenáře. Proto se, prosím, pomocí tlačítka VŠECHNY POLOŽENÉ DOTAZY dole pod článkem podívejte i na otázky ostatních čtenářů, zda v nich nenajdete odpověď také pro sebe.

Náš odborník

MUDr. Martina Novotná pracuje na Neurologické klinice FTNsP a IPVZ, působí i na odborné ambulanci v Centru pro léčbu demyelinizačních onemocnění. Absolvovala zahraniční stáže v tomto oboru a je autorkou několika odborných publikací.

--------------------------------------------------------------------------------

Dbejte o zdraví - lékařské ordinace ve vašem okolí.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama