reklama

Má očkování smysl? Ptejte se on-line!

Očkovat, nebo neočkovat? Hamletovskou otázku si kladou nejen rodiče dětí, ale i jiní dospělí. Zeptejte se odborné lékařky na to, proč a jaké očkování je užitečné a zda vám přinese zdravotní výhody.

Foto: Profimedia.cz

Očkovat, nebo neočkovat? Hamletovskou otázku si kladou nejen rodiče dětí, ale i jiní dospělí. Zeptejte se odborné lékařky na to, proč a jaké očkování je užitečné a zda vám přinese zdravotní výhody.

Situace je paradoxní: zatímco dříve lidé toužili po očkování, které by je ochránilo před často smrtelnými chorobami, dnes, kdy jsou vakcíny snadno dostupné a zahrnují stále širší okruh nemocí, se jim bráníme.  Máte i vy výhrady? Poraďte se!

Bojíte se očkování?

Očkování je jeden z nejdůležitějších objevů v historii a umožňuje držet pod kontrolou většinu závažných infekcí, na které se dříve běžně umíralo a ve velké části světa ještě umírá. Protože nevidíme na tyto nemoci běžně umírat, nabývají někteří lidé dojmu, že vakcinace je zbytečná, očkovací látky nebezpečné a rizika vysoká.

Zeptejte se v našem online rozhovoru epidemioložky doktorky Jágrové,  jaké vakcíny jsou důležité a proč. Například ve Švédsku či Japonsku přestali plošně očkovat proti černému kašli, v Anglii proti spalničkám atd. V následných epidemiích mnoho dětí těžce onemocnělo a několik zbytečně zemřelo. Epidemie záškrtu na Ukrajině po zrušení očkování byla největší od konce 2. sv. války. Všechny tyto země očkování obnovily.

Ptejte se on-line

Už jste také slyšeli o nebezpečnosti vakcín? Chcete vědět, jestli by vám mohly uškodit? I vy můžete poslat dotaz! MUDr. Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hl. m. Prahy bude hostem naší redakce v úterý 12. června. Odpovídat na vaše dotazy začne přibližně někdy po 11 hodině. On-line rozhovor potrvá cca 60 minut. Své dotazy můžete začít posílat v předstihu už nyní.

Jak položit otázku?

Mnoho z vás je zklamaných, když se nedočká odpovědi. Moc nás to mrzí, ale dotazů se vždycky sejde daleko víc, než na kolik naši odborníci zvládnou v časovém limitu vyhrazeném pro on-line rozhovor odpovědět. Vybírají si sami podle toho, zda dotaz lze zodpovědět v pouhých několika řádcích a zda je natolik typický, aby přinesl podstatné informace i pro ostatní čtenáře. Proto se, prosím, pomocí tlačítka VŠECHNY POLOŽENÉ DOTAZY dole pod článkem podívejte i na otázky ostatních čtenářů, zda v nich nenajdete odpověď také pro sebe.

Náš odborník

MUDr. Zdeňka Jágrová pracuje jako vedoucí protiepidemického odboru na Hygienické stanici hlavního města Prahy.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama