reklama

Přes přechod v klidu: Bylinky na menopauzu

Víte, jak zdolat klimakterický syndrom? Týká se 80 % všech žen v období přibližně mezi 49. a 51. rokem života a není nijak příjemný. Ženy se pokoušejí příznaky této nepříjemné životní etapy zmírnit a odpovědi nalézají v přírodě.

Foto: Isifa/Thinkstock

Víte, jak zdolat klimakterický syndrom? Týká se 80 % všech žen v období přibližně mezi 49. a 51. rokem života a není nijak příjemný. Ženy se pokoušejí příznaky této nepříjemné životní etapy zmírnit a odpovědi nalézají v přírodě.

Jakmile přestávají fungovat vaječníky, přestávají se také tvořit ženské pohlavní hormony - estrogeny. Jejich nedostatek vyvolává nepříjemné projevy, jako jsou návaly horka, pocení, poruchy spánku, podrážděnost, deprese, úzkost, nesoustředěnost, bušení srdce.

Máte to také tak?

„Postupné uhasínání tvorby hlavního ženského hormonu estrogenu ve vaječníku je provázeno u mnoha žen nepříjemnými, tzv. vegetativními příznaky, které v nich mohou vyvolat dojem, že se jedná o vážnou chorobu. Přesto, že tomu tak není, může jít o období několika velmi nepříjemných let, v nichž žena pociťuje ztrátu kvality života. Současně jde i o období, kdy se postupně začínají projevovat civilizační choroby - hypertenze, obezita, cukrovka, kardiovaskulární choroby, degenerativní onemocnění kloubů, řídnutí kostí. Začíná významněji stárnout i kůže a žena si může připadat pro partnera a své okolí méně atraktivní. Do vegetativních obtíží kromě výše popsaného patří i bolesti hlavy, bolesti kloubů, závratě, výrazné změny nálady, snížení libida a pocit menší profesní výkonnosti," říká MUDr. Marcela Burdová.

Ženy radí ženám

Někdy je nutné využít hormonální léčby, ale v případě kontraindikací, nebo pokud vyznáváte přírodní prostředky, se raději poohlédněte po bylinkách.

  • Filmová Saxana potřebovala odvar z Babského ucha, což je šalvěj lékařská, aby mohla zůstat mezi lidmi. Nám však takový odvar pomáhá proti pocení a návalům horka. Stačí spařit lžíci šalvěje vroucí vodou a nechat přikryté louhovat 15 minut. Vlažný odvar popíjejte po doušcích po celý den. Pomáhá ale až tak za čtrnáct dnů pravidelného užívání, ovšem velmi účinně.
  • Proti depresi, úzkostem, stresu, strachu, nespavosti můžete popíjet čaj z třezalky tečkované. Jeho účinnost nastupuje také až po dvou týdnech, ale nesmí se to s ním přehánět. Denní dávka může být asi dva až tři šálky, ale nedoporučuje se pít ho déle než šest týdnů. Třezalka tečkovaná je přírodní antidepresivum a zároveň zlepšuje krevní oběh. Jelikož zvyšuje citlivost na světlo, neužívejte ji, když se budete chtít slunit nebo navštěvovat solárium, aby se vám neobjevily pigmentové skvrny.
  • Ploštičník hroznatý je skvělý na návaly horka a pocení, zlepšuje spánek, paměť a koncentraci, snižuje předrážděnost. Ovlivňuje také pohyb vápníku v těle a tím i zpomaluje rozvoj osteoporózy a zlepšuje urogenitální (močopohlavní) potíže.
  • Červený jetel nebo také jetel luční se využívá především pro vysoký obsah přírodních látek fytoestrogenů. Jak název napovídá, je zřejmé, že jsou strukturou podobné estrogenům a v ženském těle je nahrazují. Mohou zlepšit náladu, spánek, zamezují řídnutí kostí a výtažky z červeného jetele působí preventivně i proti rakovině prsu.

Mezi námi „děvčaty"

Nedostatky vyvolané ztrátou estrogenu se projevují na úrovni psychické i fyzické.

Projevy klimakteria ovlivňuje i jídelníček. Strava by měla obsahovat mořské ryby a rostlinné oleje lisované za studena, ořechy, hrách, čočku, fazole a vejce. Důležité je, abychom nezatěžovaly játra, takže jim ulevíme občasnými očistnými kúrami, třeba pitím pampeliškového, mátového a kopřivového čaje.

Nepomohou nám určitě sladkosti, slaná, kyselá a příliš kořeněná jídla, horké nápoje, alkohol a nápoje s kofeinem, ale konzumace většího množství citrusů, dostatek vitaminů B a C, hořčíku a draslíku a pokrmů ze sóji.
Jestliže se oddáte bylinkám a zdravé stravě, neznamená to ale, že si život nemůžete vůbec osladit - klidně si dopřejte kousek kvalitní čokolády, celozrnnou sušenku nebo ovoce. Z něho si raději vyberte hrušky, hroznové víno, broskve, mandle a ke slazení nápojů využijte med.

Nezapomeňte na duši

Nepodceňujte také účinek pravidelného cvičení a procházek, které pomáhají nejen s popsanými projevy klimakteria, ale preventivně i s nadměrnou váhou a problémy s pohybovým aparátem.

Psychické obtíže pomáhají zmírnit některé doplňky stravy, které obsahují již zmíněné bylinky, jako je například Minapent Balance a Minapent se šalvějí proti nepříjemnému nadměrnému pocení. Přípravek lze používat v kterékoliv fázi klimakteria. V období, kdy ještě menstruujete, při počínajících projevech přechodu, během přechodu a také po poslední menstruaci.


--------------------------------------------------------------------------------

Zajímáte se o bylinky?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama