reklama

Co se zápachem nohou? Zbavte se plísní!

Není to hezký pohled, když z letních otevřených bot, sandálů či pantoflí vykukují nohy s ošklivými nehty a zhrublou, šupinatou kůží. Zato je to pohled častý - podle statistik se týká každého druhého. Takto postižený člověk ale není "čuník", je nemocný!

Foto: Isifa/Thinkstock

Není to hezký pohled, když z letních otevřených bot, sandálů či pantoflí vykukují nohy s ošklivými nehty a zhrublou, šupinatou kůží. Zato je to pohled častý - podle statistik se týká každého druhého. Takto postižený člověk ale není "čuník", je nemocný!

Mykóza nohou a nehtů je jedním z nejčastějších onemocnění. Tváří se jako kosmetický problém, ačkoliv jeho důsledky mohou být pro zdraví hrozivé. Dlouhotrvající neléčená infekce může vést k postižení většiny nehtů a výrazným způsobem snížit kvalitu života. Samozřejmě, chce to čas, ale lidé často žijí s mykózou i 20 let, a teprve když začnou mít potíže při chůzi, začnou se léčit. Přitom téměř u třetiny z nich je infekce zdrojem značných bolestí.

Podívejte se dolů - máte to taky tak?

Jde o chronické infekční onemocnění, kdy mikroskopické houby (buď kvasinky nebo vláknité houby lidově označované jako plísně) parazitují na tkáních člověka. 

Typické jsou nápadné změny nehtu, kdy nehet změní barvu (většinou nejprve zežloutne a poté zhnědne), zhrubne a zapáchá. Někdy se láme a drobí, nebo se dokonce oddělí od nehtového lůžka.

Nezřídka se na něm objevují bílé skvrny. Infekce se může rozšířit na ostatní nehty a napadnout dokonce i pokožku. Často ji provází nepříjemný zápach a často také výrazná bolestivost napadených míst. Tato nemoc se šíří přenosem odpadlých šupinek z pokožky napadené plísní z člověka na člověka. Buď přímo, nebo při zanedbání mykózy kůže v meziprstních prostorech, se plíseň může dostat pod nehet, který časem změní barvu, tvar a strukturu.

Pantofle nepomohou!

"Domněnka, že pro ochranu před infekcí stačí chodit do veřejné sprchy v žabkách nebo pantoflích, je mylná," vyvrací rozšířený názor dermatovenerolog z Fakultní nemocnice Vinohrady MUDr. Pavel Barták. Taková "prevence" je nesmyslná, naopak je to ještě horší. Tuto obuv totiž nelze vydezinfikovat jinak než varem. A vyvařené pantofle - s nimi už nikdo daleko nedojde," říká doktor Barták. Důležité je zejména po osprchovaní si dobře vysušit nohy i mezi prsty, potřít je tenkou vrstvou mastičky proti plísním a natáhnout čistou a suchou ponožku.

"Nebezpečné jsou ty sporty, při kterých jsou traumatizovány nehty, a to buď nepřímo při špatném obutí, nebo přímo, je-li obuv příliš malá a nehty jsou umačkané nebo jsou špatně ostříhané," varuje doktor Barták.

Pozor i v ***** hotelu!

Zvýšilo se nošení uzavřené nebo neprodyšné obuvi z nevhodných materiálů i hromadné využívání plaveckých bazénů, společných sprch, saun, a současně se snížil hygienický dozor v těchto zařízeních a úroveň dodržování hygienických pravidel. 

Nemoc se nejčastěji vyskytuje všude tam, kde se shromažďuje více lidí, kteří se pohybují bosí. Nejrizikovější jsou proto sauny, veřejné sprchy, bazény a koupaliště, kde je člověk ohrožen především stojatou vodou na podlahách nebo dřevěných či plastových rohožích.

Existuje však i přenos suchou cestou, třeba chůzí naboso po hotelovém koberci. Dále se tato infekce může šířit kontaminovanými nástroji při pedikúře a manikúře, nošením cizí obuvi, nebo naopak půjčováním obuvi vlastní, popřípadě mezi členy rodiny. Pokud vaší návštěvě nabídnete bačkory na přezutí, můžete se zanedlouho dočkat nemilého překvapení.

Vysušená kůže v sandálech také ztrácí přirozenou odolnost a je stejně náchylná k plísňovému onemocnění jako vlhká pokožka.

Počkejte si měsíc

Mykóza je velmi nakažlivá. „Inkubační doba u mykózy bývá různě dlouhá v závislosti na mnoha faktorech a zdravotním stavu jednotlivce, většinou se pohybuje okolo 30 dnů. Zárodky plísní vydrží v prostředí živé a nakažlivé velmi dlouho. Například na jediném čtverečním metru třeba na koupališti se může vyskytovat až 12 druhů plísní," upozorňuje MUDr. Karel Mencl z mikrobiologického oddělení Pardubické krajské nemocnice.

Velmi vážné komplikace může nemoc přinést diabetikům, lidem s oslabenou imunitou či s cévním onemocněním, kteří jsou více náchylní k bércovým vředům, diabetické noze, psoriáze nebo zhoršení průběhu těchto onemocnění.

Jděte k doktorovi

Při nich se zároveň zhoršuje psychika a kvalita života. Jako kožní onemocnění potřebuje i mykóza nehtů péči a pomoc dermatologa. V léčbě došlo v poslední době k výraznému zlepšení. "Léčba probíhá prostřednictvím tablet. Není proto nutná ani pracovní neschopnost, ani bolestivé chirurgické snímání nehtů," říká Pavel Barták. Existují speciální léčebné "laky"

Převratnou metodou je tzv. „chytrá houba" (Pythium oligandrum) např. v prostředku Biodeur. Tato mikroskopická houba pro svůj život potřebuje jiné plísně; ty, které působí onemocnění kůže nohou a nehtů. Chová se jako predátor - napadne je a vysaje z nich všechny živiny. Dostane se všude, nemá žádné vedlejší účinky a při jejím použití se nemůžete tímto biopreparátem předávkovat.

Důležitá je prevence: hygiena, každodenní výměna ponožek, hlavně při zvýšené potivosti nohou, a střídání bot, protože vlhká obuv vyschne do sucha leckdy až za dva dny. Boty by se měly občas vydezinfikovat, stejně jako nohám dopřát někdy koupel ve vodě s octem nebo se slabým roztokem hypermanganu.

--------------------------------------------------------------------------------

Jak na plíseň nohou?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama