reklama

Skleničku i v těhotenství? Proč ne, schvalují vědci

Pro ohnivé diskutéry, kteří žhaví klávesnici ještě dřív, než dočtou aspoň titulek: NE, tohle není výzva, aby budoucí maminky pravidelně pily nebo se dokonce opíjely. Ale skleničku si dát můžou.

Foto: Isifa/Thinkstock

Pro ohnivé diskutéry, kteří žhaví klávesnici ještě dřív, než dočtou aspoň titulek: NE, tohle není výzva, aby budoucí maminky pravidelně pily nebo se dokonce opíjely. Ale skleničku si dát můžou.

Po celá desetiletí odborníci doporučovali ženám, aby se v těhotenství úplně vyhnuly alkoholu, protože může mít vliv na vyvíjející se dítě. Nové objevy však tento názor naprosto popírají - ovšem za určitých podmínek.

Kolik je příliš?

Dánští vědci tvrdí, že lehké popíjení v těhotenství –  sklenička denně, nebo osm za týden – nemá žádný vliv na inteligenci, schopnost soustředění a pozornost dětí do pěti let věku. Vyšší přísun alkoholu však zůstává spojen se jmenovanými negativními následky.

Vědci porovnávali děti 1600 dánských žen – od abstinentek po těžké pijanky. Jejich zkoumáním prošla bezmála třetina všech Dánek, které byly těhotné v letech 1997 a 2003.

Ženy s nízkou spotřebou alkoholu vypily jeden až čtyři drinky týdně,  umírněné konzumentky si dávaly mezi pěti a osmi drinky za týden a další skupina už vypila devět a víc drinků týdně. Nárazové pití bylo definováno jako minimálně pět drinků při jedné příležitosti, tedy jednoho večera.

Překvapivé výsledky

Výsledek tohoto zkoumání byl překvapivý: Pokud se týká inteligence, schopnosti udržet pozornost, zvládat situace a plánovat a organizovat si své chování, pak nízké a mírné pití nemá vůbec žádný vliv.

Až do věku pěti let se prostě u zkoumaných dětí žádné následky neobjevily. Velmi nečekaná je skutečnost, že žádné následky nezpůsobilo ani nárazové pití.

Děti silně pijících žen (devět a více drinků týdně)  však problémy měly: nedokázaly udržet pozornost a měly 5x vyšší pravděpodobnost sníženého IQ než děti nepijících matek. 

Spojení neexistuje

Kupodivu se ale ukázalo, že nárazové pití během prvních dvou týdnů těhotenství (kdy to málokterá žena ví) přineslo o 54 % menší (ano, menší!) riziko snížení IQ u dětí. Tady ale sami vědci tvrdí, že jde nejspíš jen o shodu náhod a na tento jev se nedá spolehnout, takže pozor!!!

Ve všech studiích vědci kontrolovali další rizikové faktory, jako je kouření, případně matčina inteligence. Zkoumané ženy měly průměrně 31 let, polovina z nich měla první dítě a asi 31 % z nich kouřilo.

„Naše pozorování ukazuje, že nízké nebo mírné pití alkoholu není spojeno s negativními účinky dětí do pěti let,“ potvrzují autoři studie Ulrik Schiøler Kesmodel z university v Aarhusu a profesor Erik Lykke Mortensen z Kodaňské university. V mezinárodním časopise porodníků a gynekologů (BJPG), kde byla studie zveřejněna, však jako vždy upozorňují na nutnost dalších výzkumů.

Myslete na to!

Vědci upozorňují, že to, jakou máme schopnost zpracovat alkohol, je velmi individuální, neboť jde o geneticky podmíněnou vlastnost. A pořád platí, že rizika potratu, vrozených vad, retardace růstu a duševních poruch jsou tím vyšší, čím více alkoholu matka při každé příležitosti vypije a čím častěji pije.

Je také důležité mít na mysli, že množství alkoholu ve standardním drinku je v různých zemích různé, V Dánsku standardní drink obsahuje 12 g čistého alkoholu, v USA 14 – což je množství obsažené ve dvanáctistupňovém pivu, sklenici vína (1,5 dl) nebo v jednom malém panáku tvrdého alkoholu.

Jaký názor máte na alkohol během těhotenství vy? Co vaše osobní zkušenost? Diskutujte s námi!

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama