reklama

Nespavost lze řešit i bez prášků

Spánek je nejsladší pro ty, kdo ho nemají dost. Kdo nemůže spát, ví, že jde o pravé peklo. V noci je každá myšlenka černá, každý problém hrozivý, a představa dalšího dne bez energie situaci ještě zhorší. Jak se naučit znovu spát?

Foto: Isifa/Thinkstock

Spánek je nejsladší pro ty, kdo ho nemají dost. Kdo nemůže spát, ví, že jde o pravé peklo. V noci je každá myšlenka černá, každý problém hrozivý, a představa dalšího dne bez energie situaci ještě zhorší. Jak se naučit znovu spát?

Když spíme, nejsme jen "mimo vědomí". V tomto čase se v organismu spouštějí důležité ozdravné a regenerační mechanismy, a pokud je takového času trvale málo, je to znát. Nejen na těle, ale i na duši, protože mozek ve spánku pracuje v jiném programu, abychom mohli ráno opět dobře fungovat.

Druhy spánkových poruch

Nespavost je problém, který změní váš

  • vzhled: nejde jen o to, že vypadáte unaveně, ale skutečně způsobuje rychlejší opotřebování a stárnutí
  • náladu: budete mrzutí, popudliví a nevýkonní
  • psychiku: trvalé nevyspání vede k depresím

Nejčastěji spánek nepřichází při očekávání stresu nebo po náročném dnu. Dalším problémem je, když  sice usnete, ale zdají se vám noční můry. Probudíte se uprostřed noci a už nezaberete. Budit se v noci na okamžik je však normální - jen si to člověk obvykle ráno nepamatuje. Spánkové cykly od usínání přes povrchní po hluboký spánek trvají hodinu, hodinu a půl, a během noci projdeme čtyřmi až pěti spánkovými cykly.

Potřebujete prášky na spaní i ve dne? Cesta do pekel

Existuje spánek hluboký tělesný (non REM 4. fáze), kdy odpočívá tělo (klesá krevní tlak, svalový tonus, sekrece hormonů apod.), a spánek hluboký paradoxní, kdy je tělo již připraveno k probuzení, ale mozek intenzivně odpočívá (REM fáze). Tehdy se zdají sny, mozek ukládá zážitky, otevírá se podvědomí, mozek je v nejvyšší fázi útlumu. Probouzíme se z tohoto stadia a to i mezi jednotlivými cykly.

Typické zejména pro starší ročníky zase bývá časné ranní probouzení. Usnou i spí normálně, ale vstanou třeba ve dvě nebo ve tři hodiny. Pro poruchy spánku je však typičtější ranní vyspávání.

Jde to i bez prášků

Jako nejrychlejší rešení se nabízejí prášky na spaní, ale snahou by mělo být dobře spát i bez nich. Naučte se využít přirozené metody navození spánku, tedy správný režim po celý den a večer rituály usnadňující klidné usínání.

"Pokud jde o dvě tři noci potíží se spánkem, pak není nutné navštěvovat lékaře. Když ale poruchy spánku snižují kvalitu života a negativně ovlivňují denní aktivity, pak je nutné jít k lékaři a zamyslet se nad problémem," připomíná .MUDr. Lucie Závěšická z Psychiatrického centra Praha na stránkách ww.dobryspanek.cz.

Rady pro klidný spánek

  • Odpusťte si šlofíka: Rozetněte začarovaný kruh - nevyspání v noci vás nutí ulehnout přes den a odpolední spánek zase brání tomu nočnímu. I když jste sebevíc unavená, vydržte to a snažte se usínat každý večer ve stejnou dobu. 
  • Nevyspávejte dlouho ráno: Pokud se nedaří pravidelné uléhání ke spánku, pak se doporučuje aspoň pravidelné vstávání. Sice tím třeba zkracujeme dobu spánku, ale snažíme se tak o synchronizaci biologických dějů, které nesouvisí jen se spánkem, ale i dalšími pochody v organizmu.
  • Vymeťte kostlivce ze skříně:  Uléháte-li s nedořešenými problémy nebo trápí-li vás výčitky svědomí, je pochopitelné, že spánek na sebe dá čekat. Trápí vás úkol, který již dlouho odkládáte? Konečně ho splňte! Udělejte si pořádek v pracovním a osobním životě, třeba právě tady je váš problém. Trpíte-li depresí, navštivte lékaře a nechte si předepsat vhodná antidepresiva. 
  • Životospráva a relaxace: Pokud relaxujete na gauči u televize nebo vysedáváním u počítače, je to špatně. Vyrazte na procházku, vyjeďte si na kole, místo čipsů si nakrájejte jablko. Vyženete tak z hlavy problémy, protáhnete svaly a pročistíte organismus. Naposledy jezte nejméně dvě hodiny před spaním a jistě není třeba dodávat, že večeře nesmí být těžká a špatně stravitelná. 

Pokud nic z toho nezabere, je lepší přestat se trápit a zajít k lékaři, který najde způsob, jak vám pomoci znovu spát.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Deprese: Budeme všichni na práškách?

9 jídel na dobré spaní   

10 knih, které vám změní život. Doporučují slavní!

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama