reklama

Nasbírejte si léky v lese. Jaké jsou léčivé účinky hub?

První důvod, jímž houby prospějí našemu zdraví je, když si je sami nasbíráme. Procházka podzimním lesem udělá dobře tělu i duši. Ale to není všechno. Podívejte se, čím prospívají houby - i ty nejobyčejnější!

Foto: Isifa/Thinkstock

První důvod, jímž houby prospějí našemu zdraví, je, když si je sami nasbíráme. Procházka podzimním lesem udělá dobře tělu i duši. Ale to není všechno. Podívejte se, čím prospívají houby - i ty nejobyčejnější!

Ještě donedávna se o houbách mluvilo jako o "neutrálních" potravinách, které sice neublíží, ale z hlediska zdravé výživy také ani nijak neprospěje. Dnes už je jasné, že je to naopak: houby jsou nejen jídlo, ale přímo léčivé prostředky!  

Snižují hladinu cholesterolu

Ať už patříte k nadšeným houbařům, nebo nerozeznáte hříbek od prašivky, zdraví prospěšné látky, které jsou v houbách obsažené, si můžete dopřát v každém případě. Tyto produkty z lesa nebo i z obchodu jsou bohaté na vitamíny, minerály a další speciální složky, které podporují imunitu.

Velký houbařský test: Zkuste si ho dřív, než bude pozdě

To se obzvlášť hodí teď na podzim, kdy s chladem a plískanicemi přichází i mnoho nemocí. Houby jsou ale účinné i na vážnější choroby, než jsou sezónní chřipky.

Houby obsahují z vitamínů  především riboflavin a niacin - známé jsou též jako vitamíny B2 a B3 a pomáhají například snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Na chuť i na srdce

Většinu hmoty v houbách tvoří voda, kalorie nemají skoro žádné. Proto je můžete konzumovat bez obav z nadbytečných kilogramů. Pokud jsou dietně připravené (na houbové řízky v tomto případě zapomeňte), tvoří houby ideální součást redukčního jídelníčku.

Hřiby, lišky a spol. mají též nízký obsah sodíku. Proto nezatěžují ledviny a jsou vhodné pro osoby trpící vysokým krevním tlakem. Můžete je tedy konzumovat bez obav o své srdce. Naopak obsahují značné množství draslíku - a tento minerál pomáhá mimo jiné k dalšímu snižování krevního tlaku - další způsob, jak prospět svému srdci.

Houby fungují i proti rakovině

Produkty lesa jsou i dobrým zdrojem selenu. Ten je účinným antioxidantem, který v součinnosti s vitamínem E pomáhá naše tělo zbavovat škodlivých kyslíkových radikálů. Podle některých údajů snižuje také riziko rakoviny prostaty.

Houbová kuchařka: Vyzkoušejte nejoblíbenější recepty!

Je prokázáno, že houby celkově podporují imunitu. Tím zároveň pomáhají snížit riziko zhoubného bujení. V tradiční čínské medicíně se používají v léčbě nachlazení a chřipky. I výsledky moderních studií naznačují, že nás chrání před infekcemi i před rakovinou.

Houba pro alergiky

Mezi hlavní účinky hlívy ústřičné patří posílení imunity, pozitivní vliv na infekce a záněty, krevní tlak a zlepšení stavu cévního systému. Využívá se také pro zlepšení peristaltiky střev, při alergii, pro zlepšení metabolismu, regenerace organismu a snížení cholesterolu.

Královna hub

Houba reishi, královna mezi houbami v pestrosti obsažených účinných látek, je ve světě známá především jako doplňující prostředek v průběhu léčby rakoviny.

Mírní následky chemoterapie a pomáhá organismu nabrat síly po velkém fyzickém i psychickém vyčerpání. Proto je právem považována za nejúčinnější houbu v boji proti únavě. Reishi působí pozitivně také při snižování krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi a je známá i svými protizánětlivými účinky.

Přirozená dezinfekce

"Významné účinky má také houba shii-take, jež je hodnotným zdrojem proteinů, draslíku a zinku, především v oblasti posilování imunity. Na posílení obranyschopnosti organismu se shii-take podílí zejména vysokým obsahem prospěšné látky lentinan, která eliminuje virové, bakteriální, plísňové a parazitální infekční onemocnění. Houba obsahuje také eritadenin , který snižuje obsah cholesterolu v krevním séru a má antitrombotické účinky," doplňuje Ing. Ivan Jablonský, odborník na léčivé houby, který nedávno odpovídal on-line na vaše dotazy.

Na zažívání i paměť

Další účinnou houbou je korálovec ježatý, neboli hericium. Mezi jeho silné stránky patří především blahodárné působení na záněty v oblasti zažívacího ústrojí a trávení. Poradí si nejen se žaludečními potížemi a vředy dvanáctníku, pozitivně stimuluje také nervovou soustavu, koncentruje pozornost a zlepšuje paměť.

Pomáhá při cukrovce

Nakonec je třeba zmínit také hnojník obecný. Obsahuje důležité bílkoviny, 20 druhů aminokyselin a široké spektrum minerálních látek a vitaminů. Vynikající výsledky si připisuje především při snižování hladiny cukru v krvi. Používá se také pro úpravu výše cholesterolu v krvi a má příznivé účinky na krevní tlak.

Kombinací těchto léčivých hub dosáhneme maximálního účinku na náš organismus. Dobrá zpráva ale je, že jsou k mání v lékárnách v podobě doplňku stravy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rychlá večeře: Tři úžasné recepty z hub!

Hroznové víno: Pomůže srdci i proti rakovině!

Superpotraviny - jídla, která vás "nakopnou"

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama