reklama

Léčivá je i hlíva ze supermarketu, říká známý mykolog

Začala pravá houbařská sezóna - a to nejen v lesích, ale také na pultech lékáren nebo obchodů s přírodní a zdravou výživou. Houby totiž nejsou jen k jídlu, ale umí také léčit! Ptejte se známého mykologa on-line!

Foto: Isifa/Thinkstock

Začala pravá houbařská sezóna - a to nejen v lesích, ale také na pultech lékáren nebo obchodů s přírodní a zdravou výživou. Houby totiž nejsou jen k jídlu, ale umí také léčit! Na jejich účinky jste se ptali on-line známého mykologa.

S nástupem podzimního počasí se přihlásili i staří známí - chřipky, virózy, nachlazení a podobné nemoci. Účinné přírodní látky, obsažené v mnoha druzích hub, jsou velkým hitem mezi odborníky. Různé druhy hub totiž příznivě ovlivňují lidskou imunitu a pomáhají tělu bránit se proti útoku běžných, ale i těch vážnějších nemocí.

Mnoho z těchto druhů hub se prodávají běžně v každém supermarketu. Známý odborník, mykolog Ing. Ivan Jablonský informoval o tom, které z nich patří k nejúčinnějším.  Dozvěděli jste se také o dalších, často exotických houbách, které se dovážejí už přímo jako podpůrné prostředky léčby různých chorob včetně rakoviny, a nebo v podobě  potravinových doplňků. Ing. Jablonský odpovídal i na dotazy  o možnostech dalšího využití k léčebným a preventivním účelům.

Náš odborník

Ing. Ivan Jablonský, mykolog - pěstitel jedlých a léčivých hub. Zabývá se poradenstvím a výzkumem v oboru pěstovaných hub. Při řešení výzkumných grantů se zabývá novými pěstitelskými postupy léčivých hub. Spolupracuje s výzkumnými ústavy a ústavy České akademie věd. Účastní se zahraničních konferenci se svými příspěvky. Externě přednáší na ČZU obor Pěstování jedlých a léčivých hub.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ubráníte se chorobám? Rozhodnou vaše střeva

3 metody, které zpomalují stárnutí: Vyzkoušíte je?

Sex v Česku: Máme to rádi na hraně

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama