reklama

Sladký život po česku: Lepší nic nevědět?

Nic mi není, tak co bych chodil/a k doktorovi, říkáte si možná taky.  Odborníci odhadují, že se tak mezi námi pohybuje 200 tisíc lidí,  kteří netuší, že mají cukrovku. Ta totiž o sobě dlouho nedává vědět, a může se projevit až tehdy, když vás veze "rychlá" se selháním ledvin.

Foto: Isifa/Thinkstock

Nic mi není, tak co bych chodil/a k doktorovi, říkáte si možná taky.  Odborníci odhadují, že se tak mezi námi pohybuje 200 tisíc lidí,  kteří netuší, že mají cukrovku. Ta totiž o sobě dlouho nedává vědět, a může se projevit až tehdy, když vás veze "rychlá" se selháním ledvin.

Loni se u nás s cukrovkou léčilo přes 825 tisíc osob - dvojnásobek toho, kolik nemocných uváděla statistika před 20 lety.  Celkově může být v Česku až milion diabetiků.  Není tedy nadsázkou říct, že téměř každý buď touto chorobou trpí sám, nebo se s ní setkává ve svém bezprostředním okolí. Říci si, že se mě tohle netýká, nemůže nikdo.

Nejen cukry, taky tuky!

Lidé často přicházejí k lékaři mnohem později, než by bylo potřeba. Zvláště v případě diabetu 2. typu je léčba kvůli tomu mnohdy zbytečně zahájena pozdě. "Zde je velká role praktických lékařů, kteří by měli o potížích svých pacientů vědět a provést potřebná vyšetření. Pacient však musí ke svému praktikovi nejdříve přijít, což bohužel mnozí nedělají," upozorňuje MUDr. Ferdinand Polák, náměstek pro zdravotní péči na ministerstu zdravotnictví a lékař pro intenzivní péči ve VFN.

Předcházet veškerým komplikacím způsobených diabetem 2. typu je možné dodržováním zdravého životního stylu a stravy. "Prevence cukrovky nespočívá v tom, že člověk přestane jíst sladké, jak si to mnozí myslí. Za diabetes mohou zejména živočišné tuky obsažené například v uzeninách, paštikách nebo mletém mase," připomíná  prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA, přednosta III. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Katastrofa na dohled

Diabetes, česky nazývaný cukrovka, zvyšuje hladinu cukru v krvi. Pokud je dlouhodobě vysoká, objeví se komplikace v podobě

  • infarktu
  • vysokého krevního tlaku
  • mrtvice
  • selhání ledvin
  • zhoršení nebo i ztráty zraku
  • případně porušení prokrvení nohou, které může vést až k amputaci
  • psychických problémů, především depresí - výkyvy nálad souvisí s hladinou cukrů v krvi

A nevěřte tomu, že jde o katastrofy, které číhají až kdesi v daleké mlhavé budoucnosti. Spolu s počtem obézních dětí. z nichž se stávají obézní dospělí, jde velmi často o problémy třicátníků a čtyřicátníků.

Spojené nádoby

U naprosté většiny pacientů jde o tzv. diabetes 2. typu, tedy ten, který úzce souvisí se životním stylem. Zda k těmto katastrofám dojde, má pacient do značné míry ve svých rukou. Lékař tu může být jen v roli jeho průvodce a rádce.

Velká část lidí si myslí, že diabetik hlavně musí držet přísnou a náročnou dietu. Ve skutečnosti diabetická dieta není nic jiného, než zdravá strava. Pro diabetika je rozumné to, co pro kohokoli jiného - jíst pestrou, vyváženou stravu a raději častěji a v menších dávkách a vynechat jednoduché cukry.

Největším kamenem úrazu bývá dosáhnout toho, aby strava nebyla příliš energeticky vydatná. Obezita a diabetes jsou spojené nádoby - většina diabetiků (alespoň těch 2. typu) je obézních a naopak, většina obézních lidí buď cukrovku už má, nebo k ní směřuje.

DIA výrobky nebrat!

Proto tak často po větě "máte cukrovku" následuje doporučení "měl byste zhubnout". To se samozřejmě snadněji řekne, než udělá. Řešením není začít nakupovat vše s označením DIA. To, že je na výrobku toto slovo napsáno, ještě nemusí znamenat, že je vhodný pro diabetiky. Některé z těchto potravin sice neobsahují řepný cukr, mají však v sobě příliš mnoho tuku. Dia zákusek tedy zpravidla má stejně a někdy i více kalorií jako zákusek normální. A cukr je vždycky cukr, i když se jedná o ovocný (fruktózu) nebo jiný.

Pomůže, když si diabetik vybírá potraviny s nižším glykemickým indexem - tedy takové, po kterých déle vydrží pocit sytosti - i proto je dobré preferovat celozrnné pečivo před bílým. Platí rovnice, že příjem energie nesmí přesahovat její výdej, každý pohyb je proto cenný.

45 minut denně

Dodržováním zdravého životního stylu je možné eliminovat výskyt cukrovky i u osob s genetickými předpoklady. Vzniku diabetu 1. typu mohou částečně u svých dětí předcházet matky - méně často se tato nemoc vyskytuje u těch, kdo byli déle kojeni.

"Zatímco vzniku diabetu 1.typu příliš efektivně zabránit zatím neumíme, u diabetu 2. typu je tomu jinak. Tam skutečně stravovací návyky, zdravý pohyb a další ovlivnitelné faktory hrají významnou, řekl bych až zásadní, roli. Bohužel právě zdánlivě jednoduchá opatření lidé podceňují a nedodržují. Dokud totiž neonemocní, tak si riziko vzniku diabetu neuvědomují nebo spíš nechtějí připustit. Souvislost s obezitou a malým množstvím pohybu je u diabetu jasná. Proto doporučuji každému minimálně
45 minut fyzické aktivity denně, přinejhorším obden. Nemusí přitom jít o nějaký náročný trénink, stačí rekreační běh či rychlejší chůze, jízda na kole nebo třeba plavání," říká náměstek MUDr. Polák.

Až donedávna platilo, že léky na cukrovku pacientům při hubnutí nejen že nepomohou, ale ještě jim ho ztíží. Dnes už to tak naštěstí být nemusí. Existují přípravky, které téměř dokonale napodobují vlastnosti hormonu, označovaného zkratkou GLP-1.

Tento hormon se normálně tvoří ve střevech zvláště po jídle a jako by byl tajnou zbraní organismu pro případ, že k něčemu takovému jako cukrovka dojde. Seznam pozitivních účinků této léčby stále narůstá - zvyšuje tvorbu inzulinu, ochraňuje buňky, které inzulin tvoří, snižuje krevní tlak a působí na snížení hmotnosti.

Tohoto účinku dosahuje hned několika způsoby: jednak tím, že zpomaluje vyprazdňování žaludku a také tím, že ovlivňují centrum sytosti v mozku. Co je důležité, kila se nevracejí ani po několika letech léčby. Těmto lékům se říká GLP-1 analoga a na trhu jsou dva preparáty. Jeden se podává ve dvou denních dávkách, nejlépe před jídly a druhý, který je na trhu novinkou se podává jednou denně kdykoli nezávisle na jídle.

Další informace o diabetu a možnostech léčby najdete na ZDE

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chcete zhubnout? Najděte si správné potraviny

Neumíte mluvit, stát, tvářit se? Naučte se nebýt směšní

Očkování: zbytečnost, nebo životně důležitá nezbytnost?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama