reklama

Antikoncepce pro muže nebude, říká gynekolog Kolář

Podle čeho si vybrat hormonální antikoncepci? Na trhu je tolik přípravků, že si téměř každá žena může vybrat preparát takříkajíc "na míru". Jaká jsou ale kritéria, jimiž je dobré se řídit? Odpoví vám gynekolog MUDr. Kolář.

Foto: Profimedia.cz

Podle čeho si vybrat hormonální antikoncepci? Na trhu je tolik přípravků, že si téměř každá žena může vybrat preparát takříkajíc "na míru". Jaká jsou ale kritéria, jimiž je dobré se řídit? Na vaše dotazy odpovídal gynekolog MUDr. Kolář.

Antikoncepční pilulky patří k nejprověřenějším preparátům na světě. Přesto ženy při jejich výběru váhají, který si vybrat, a volí podle obsahu účinných látek - přece jen jde o chemii. Zvlášť když ještě kojí a obávají se, že obsažené látky mohou proniknout do mateřského mléka.

"Užívám Daisenette, jsem kojící matka půlročního syna. V příbalovém letáku jsem se dočetla, že hormon z pilulek v malém množství přechází do mat. mléka. Hodlám kojit ještě dlouho. Nemůže dlouhodobě přijímaný hormon z mat. mléka mého chlapečka nějak ohrozit ?" zněla jedna z otázek.

MUDr. Kolář ve své odpovědi připomněl, že do mléka přecházejí všechny hormony. Proto je nutné volit čistě gestagenní preparáty, které prakticky nevadí. Rizikem je totiž pouze estrogenní složka v tzv.kombinované HATK. 

V on-line rozhovoru na téma antikoncepce nemohl nepadnout dotaz na antikoncepci pro muže. Bohužel, i tentokrát odborník musel zklamat všechny ženy, doufající, že břemeno odpovědnosti i chemické zátěže vezmou muži na svá bedra.  "V horizontu nejbližších let nic takového nebude,"  upozornil MUDr. Pavel Kolář.

Všechny ostatní položené otázky a odpovědi doktora Koláře si přečtěte v našem on-line rozhovoru.

Náš odborník

MUDr. Pavel Kolář je soukromý gynekolog ze Slaného. Ve své ordinaci  se zabývá všestrannou gynekologickou péčí  včetně antikoncepce a hormonální léčby, a to i u pacientek s endokrinologickými obtížemi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Antikoncepce v době kojení: Mýty a fakta 

Antikoncepce snižuje zájem o sex

Víc dětí nechci! Můžete mě, prosím, sterilizovat?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama