reklama

Máte angínu? Nepřecházejte ji!

Angína není jen bolest v krku. Jde o nemoc, se kterou bychom si neměli zahrávat!

Foto: Profimedia.cz

Angína je dnes stejně častou nemocí, jako je tomu třeba u obyčejné chřipky. Jak poznat příznaky angíny, jak ji léčit a jakou zvolit prevenci? Čtěte více.

Angínu nesmíme podceňovat, jde o onemocnění, které dokáže naše tělo pěkně potrápit. Buďte ve střehu a nenechte, aby nad vámi angína zvítězila. Léčbu angíny určitě nepodceňujte.

Jak se projevuje angína?

Nemoc se projevuje nepříjemným pocitem v krku, škrábání či řezání. Později nastupují potíže s polykáním. Někdy se objevuje i zvýšená teplota nebo horečka. Nelze se na to spoléhat, protože angína probíhá i bez teplot.  Otevřete pusu a podívejte se na zarudnutí měkkého patra a zadní stěny hltanu.

Nejnápadnější jsou zduřené a překrvené mandle. Při delším průběhu se na mandlích objevují hnisavé čepy, malé bílé flíčky. Zvětšené uzliny jsou tuhé a na pohmat bolestivé.

Proč angínu nepodceňovat?

Ojediněle se mohou vyskytnou komplikace, jako je revmatické postižení srdce. Vznikají deformace na srdečních chlopních. Důsledkem je zhoršený průtok krve srdcem, který se obvykle projeví srdečním šelestem.

Další komplikací je náhlé postižení ledvin. Dochází k tomu 14 dní po odeznění běžných projevů angíny. Komplikace se projeví zástavou močení a otokem očních víček.

Při vleklých hnisavých angínách může dojít k přesunu hnisavého zánětu do hlubších prostor pod krční mandlí. Pacienta provázejí silné bolesti a otok jedné strany hrdla a podčelistní krajiny. Říká se tomu absces, který musí být otevřen a vyčištěn chirurgicky.

Léčba angíny

Určitě navštivte lékaře. Jde o banální onemocnění, ale nic se nemá podceňovat. Nejdůležitější je si vzít dva až tři dni v práci volno a doslova stonat. K dostání jsou různé pastilky s příchutěmi nebo spreje, které obsahují antiseptické látky. Pomůže i čaj z heřmánku, lipového květu nebo meduňky. Nezapomínejte kloktat.

Pokud jde o hnisavou angínu, lékaři většinou volí antibiotika doplněná řadou vitamínů. V nejhorším případě dochází k trhání mandli. Tato léčba se doporučuje u vážnějších a opakujících se případů.

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama