reklama

Bolí vás oči? Důvodů může být mnoho. Některé nebezpečné

S bolestí oka nebo očí se někdy v životě setká asi skoro každý. Někdy bolest vymizí sama od sebe, jindy je však známkou vážnějšího problému. Zjistěte, proč bolí oči vás!

Foto: isifa/Thinkstock

S bolestí oka nebo očí se někdy v životě setká asi skoro každý. Někdy bolest vymizí sama od sebe, jindy je však známkou vážnějšího problému. Zjistěte, proč bolí oči vás!

Protože je zrak  naším nejcennějším smyslem, neměli bychom žádnou bolest oka brát na lehkou váhu. A už vůbec ne ji podomácku léčit na dně šuplíku nalezenými antibiotickými kapkami po tetě, které tam ležely bůhvíjak dlouho. U očních kapek totiž vesměs platí, že se mají používat pouze týden od otevření. Zbytek raději vyhodit (nebo vrátit do lékárny).  

Je to zánět spojivek nebo suché oko?

Asi nejobvyklejším problémem, který se spojuje s bolestí oka, je zánět spojivek. Může být infekční i neinfekční, kdy vzniká svědění, bolest a zarudnutí kvůli podráždění.  Zánět spojivek virového původu je velmi snadno přenosný, a proto je na místě úzkostlivá hygiena rukou.

Se "obyčejným" zánětem si lidé často pletou jiný problém - syndrom suchého oka, což je vlastně suchý zánět jak rohovky, tak i spojivky současně. Pálí, svědí řeže i bolí, ale přitom jde o následek menší produkce slzného filmu. Obvykle bývá dáván do souvislosti s dlouhým hleděním do počítače, ale bývá i důsledkem vyššího věku, který se mj. projevuje vysycháním sliznic. Nepřekvapí proto, že se nejvíc vyskytuje u žen po přechodu v souvislosti s poklesem hladiny estrogenů. Léčí se kapáním umělých slz.

Jaké jsou další důvody bolesti očí? 

Poškrábání rohovky - čirý povrch oka může být poškrábán nehtem, vymrštěnou větví nebo třeba rohem papíru. Při vážnějším poškození hrozí následná infekce, a lékař vám proto preventivně předepíše antibiotika.

Infekce rohovky - k infekci (zánětu) rohovky může dojít i bez zjevného mechanického poškození - například kvůli špatné péči o kontaktní čočky nebo při jejich nedostatečné výměně.

Alergie - spojivky mohou zčervenat a svědit při pylové alergii.        

Zánět očního víčka (blefaritida) - pokud je okraj očního víčka postižen zánětem, zarudne, svědí a bolí. V závislosti na příčině zánětu může být řešením mast s antibiotiky.

Ječné zrno (hordeolum) - je způsobené zanícenou mazovou žlázkou a infekce je rovněž přenosná. Projevuje se otokem, svěděním a bolestí postiženého víčka.

Cizí těleso v oku - pocitem cizího tělesa v oku se může projevit například zánět spojivek nebo očního víčka, někdy se však v oku něco zasekne doopravdy. Pokud se vám cizí těleso nepodaří vypláchnout proudem vody ani po delším snažení, navštivte lékaře - cizí předmět v oku totiž může poškodit rohovku.

Zelený zákal - nejčastější typ zeleného zákalu se žádnou bolestí neprojevuje. V případě vzácnějšího akutního zeleného zákalu s uzavřeným úhlem však pocítíte velmi silnou bolest a další příznaky, se kterými je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Některé příčiny uvedené v seznamu mohou být vcelku banální, jiné si však zaslouží okamžitou pozornost lékaře. Proto vždy, když si nejste jistí příčinou bolesti oka nebo její závažností, vydejte se co nejdřív do oční ordinace. I kdyby měla být vaše návštěva "zbytečná", se zrakem se nevyplatí hazardovat.

5 kroků pro bezpečí vašich očí

Chraňte se před sluncem - sluneční brýle, případně čepici se štítkem, bychom za slunečných dnů měli mít při sobě pořád, ale existují některé aktivity, při kterých je obzvláště nerozumné pečlivou ochranu očí podceňovat. Oční rohovka může být poškozena hlavně paprsky, které se odrážejí od hladkého světlého povrchu - v létě je to typicky mořská hladina nebo i křídový papír časopisu, který jsme si rozložili u vody. V zimě to bývá bělostná sněhová přikrývka a jiskřící led. Pokud skutečně dojde k popálení rohovky ostrými slunečními paprsky, projeví se to ostrou bolestí očí (typicky v noci) a otokem očních víček. Většina lidí neváhá a v bolestech běží na pohotovost.

Používejte ochranné brýle - při mnoha druzích prací létají malé úlomky: kousky zdiva, kamínky, třísky. Malé ostré kousky se velmi snadno zaseknou do oční koule a musí je odstraňovat lékař. Proto by ochranné (nebo alespoň sluneční) brýle měli používat všichni, kdo se u dané činnosti vyskytují poblíž, hlavně děti.

Chraňte oči při sportu - čím větší míč, tím je riziko poranění oka menší. Basketbal je v pohodě, větší nebezpečí hrozí při badmintonu, golfu nebo squashi. Úlomky štěrku zase hrozí cyklistům a výjimkou nebývá ani ledová štěpina při lyžování nebo snowboardingu. Většina sportovních obchodů nabízí speciální ochranné brýle.

Vyhýbejte se škodlivým chemikáliím - když vás v bazéně začnou pálit oči poté, co se hodinu potápíte pod vodu, většinou je to jen věc nepohodlí. Pokud však pálení očí pocítíte okamžitě, co jste poprvé skočili do vody, asi bude něco v nepořádku. Takovému bazénu se raději vyhněte a oči si vypláchněte čistou vodou. Pokud vás oči dále pálí a máte je zarudlé, můžete použít umělé slzy.

Buďte rozumní - mezi nejtypičtější patří úrazy způsobené dětskými pistolkami nebo jinými zbraněmi na hraní, lukostřelbou, dále zábavnou pyrotechnikou, ale i vystříknutou kyselinou z autobaterie.

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Trápí vás lupénka? Zkuste lázně!

Stres je jako droga. Nemůžeme bez něj být

Pozor na zákeřné "kamarádky": Zlikvidujte je!

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama