reklama

Epilepsie: Seznamte se s nemocí

Podívejte se, co si představit pod pojmem epilepsie, nemoc, která vám změní život

Foto: Thinkstock

Z televize, rádia či novin se dovídáme, že se epilepsie prokazuje u stále více pacientů. Co si představit pod touto nemocí a jak s ní bojovat? Podívejte se na nemoc z  blízka.

Epilepsie je onemocnění, které nám dokáže znepříjemnit život. Jak poznat příznaky epilepsie u dětí, kdo patří do rizikové skupiny a jak se epilepsie léčí? Čtěte více.

Padoucnice obecná

Epilepsii jsme dříve znali pod názvem padoucnice. Jde o neurologické onemocnění neboli záchvat mozku. Velmi často jde o nemoc vrozenou, na kterou má vliv už vývoj při nitroděložním vývoji. Stejně tak může jít o dědičnou chorobu nebo onemocnění, kterému dopomůže zranění páteře, nádory na mozku, špatně léčená infekce nebo cévní malformace.

Jaké máme typy epileptických záchvatů?

Prvním je parciální záchvat, kdy postihne jen část nebo ložisko v mozku. Onemocnění způsobuje dočasnou poruchu sluhu nebo zraku. Komplexní parciální záchvat je postižení ve větším rozsahu a projevuje se rychlými automatickými pohyby a dochází k výpadkům paměti. Třetím typem je generalizovaný záchvat bez křečových projevů. Toto onemocnění postihuje celý mozek a projevuje se krátkou poruchou vědomí. Nejhorším typem je generalizovaný záchvat doprovázený křečemi. Dochází k velkým výpadkům vědomí. Záchvat trvá několik minut, ale pacient se psychicky zotavuje až několik hodin.

Při záchvatu dochází k úniku moči, pokousání, škubavým křečím až obrně. Pacient upadá do mdlob a provádí nesmyslné pohyby a činnosti. Pacient pozná nástup epilepsie pomocí signálů, jako je nervozita, poruchy vidění a záblesky před očima.

Rizikové faktory epilepsie

Příčinou epilepsie je nerovnováha mezi stimulujícími a tlumícími procesy. Hlavní roli sehrávají aminokyseliny. Epilepsie může vzniknout v každém věku. Nemoc je podmíněná především geneticky. Mezi další faktory patří stav vnitřního prostředí a věk daného jedince. Nejrizikovější jsou batolata a kojenci. Ze zevních faktorů můžeme do spouštěčů zařadit nedostatek spánku, fyzickou vyčerpanost a alkohol.

Spouštěčem a to hlavně u dětí může být zevní i vnitřní faktor. Nejčastěji se uplatňují smyslové vjemy jako je reflektor, rychlé záblesky nebo hluk  z televize.

Vhodná léčba epilepsie

Léčbě vždy předchází vyšetření EEG, kde se určí síla záchvatu. Pacient je léčen pouze, když dojde k záchvatu opakovaně. Podle vyšetření se přechází k podávání antiepileptik, která se užívají pravidelně podle pokynů a dávkování. Dále musí pacient věnovat dostatek času spánku, vyhnout se alkoholu, nepracovat na směny a neřídit automobil. Po neúčinné léčbě lze přistoupit k chirurgickému způsobu léčby.

Jedinou vhodnou prevencí, jak předejít záchvatům je zdravý životní styl. Pravidelná a pestrá strava plná vitamínů, dostatek pohybu a odpočinku a pitný režim.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama