reklama

Žvýkejte med! Posílíte imunitu a zaženete alergie

Med je nejen úžasně dobrý, ale také zdravý. Přesto není jedinou věcí, za které můžeme být vděční včelám. Nesmíme zapomínat také na strdí a na propolis!

Foto: Thinkstock

Med je nejen úžasně dobrý, ale také zdravý. Přesto není jedinou věcí, za které můžeme být vděční včelám. Nesmíme zapomínat také na strdí a na propolis!

Strdí je tou senzací, na kterou praotec Čech údajně lákal své lidi, aby zůstali na tomto místě. Ale CO to doopravdy je? Strdí ve staročeštině znamená včelí plást naplněný medem a patří k těm málo přírodním produktům, které mají svým vzhledem, složením i účinkem nejblíže k původním potravinám, které jsou skutečně prospěšné zdraví a dokážou léčit mnoho obtíží. "Víčka" z plástu s medem se dají žvýkat a přitom desinfikují celý zažívací trakt.

Chcete zdravotní "žvýkačky" z medu?

Žvýkání plástového medu odstraňuje z úst streptokokovou infekci, takže snižuje riziko zubního kazu. Zabraňuje také vzniku vředů v žaludku, dvanáctníku i ve střevech.

Podle americké tradiční medicíny žvýkání strdí během alergické sezóny omezuje podráždění - kýchání, slzení očí a ucpaný nos. Pokud začnete včas, podráždění se vůbec neobjeví. Má se žvýkat co nejdéle, nejméně 30 minut, a pak celé spolknout - ano, i s voskem, abychom z něj měli co největší zdravotní prospěch. Takové zdravotní žvýkačky si můžete připravit i sami - více najdete ZDE

Plástový neboli plástečkový med se skládá z panenského včelího vosku z divoké stavby včel, medu, zrnek pylu (který se jinak často z medu odstraňuje filtrací) a propolisu.

Propolis - přírodní antibiotikum

Propolis, lidově také nazývaný včelí kyt, patří k nejžádanějším a také nejtajemnějším včelím produktům. Zvláštně aromatická, oranžovo hnědá látka má zcela mimořádné účinky. Ničí některé bakterie, viry a plísně, působí proti zánětům a bolesti, zároveň posiluje imunitní systém, a tím brání proti dalším útokům virů na organismus. Celkově povzbuzuje organismus a podporuje hojení.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Med vás zbaví kocoviny, pupínků i špatné nálady

Včely propolis využívají hlavně  jako "desinfekční nátěr" vnitřku úlu a jako tmel pro utěsnění mezer. Také jím obalují těla vetřelců např. hmyzu a hlodavců, kteří proniknou dovnitř úlu. Jejich mumifikací pomocí propolisu  zabrání rozkladu, a tím i šíření škodlivých mikroorganismů v úlu. 

Včelí produkty chrání zdraví

Vzácnost propolisu je kromě jeho výjimečných vlastností  dána tím, že ho včely nevyrábějí mnoho. Jeden roj "připraví" pouze kolem 300 gramů této výjimečné látky  za rok. Včelaři ovšem znají způsoby, jak produkci propolisu o něco zvýšit, například umístěním zvláštních sítěk do úlu.

Lidé propolis od pradávna využívají při léčbě zánětů v dutině ústní a hrdle, bolestí zubů, pro celkové posílení organismu, při trávicích obtížích, revmatu a řadě dalších zdravotních problémů. Záznamy o jeho využití máme už ze starověkého Egypta, kde byl používán nejenom k léčení, ale také při mumifikaci těl faraonů.

Není divu, že se vzrůstajícím zájmem o tradiční léčivé prostředky se propolis octl v hledáčku vědců.  A ti jeho téměř zázračné schopnosti potvrdili. Zároveň ale zjistili, že jde o látku s velmi proměnlivým složením, které se mění podle toho, kde a jaké pryskyřice včely sbíraly.

Spolehlivé účinky propolisu

Poměr pryskyřičných složek, pylu, minerálů, enzymů, vosků a dalších látek není v propolisu stálý. To také znamená, že při použití  surového propolisu nebo třeba domácí propolisové tinktury nelze zaručit vždy stejné účinky.

  • Řešením je užití volně prodejných přípravků, při jejichž výrobě se používá velké množství propolisu od různých včelařů a mísení a čištění zaručující stabilní obsah látek a účinnost.
  • Když vás tedy začne bolet v krku, nasaďte proti bolesti a zánětu co nejdřív propolisový sprej, který slučuje blahodárné účinky propolisu a svěžest máty, poskytuje rychlou úlevu sliznicím hrdla krku a zajišťuje svěží dech po několik hodin.
  • Při rýmě a zánětu dutin můžete sáhnout po propolisovém nosním spreji, který usnadňuje dýchání a desinfikuje nosní sliznici.
  • Pro děti jsou k dostání propolisové kapky bez alkoholu s příchutí lesního ovoce či propolisové medvídkové tablety. Léčbu můžete doplnit propolisovým inhalačním olejem, který celkově působí příznivě na dýchací cesty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vánoce a chutě na sladké: Zvládnete to!

Sex v Česku: Máme to rádi na hraně

Nosíte podprsenku? Určitě má špatnou velikost

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama