reklama

Naučte se nespat. Je to ztráta času

Spěte co nejkratší dobu, ať o nic nepřijdete. Dobrý přístup nebo šílený nápad?

Foto: Isifa/Thinkstock

Spěte co nejkratší dobu, ať o nic nepřijdete. Dobrý přístup nebo šílený nápad?

Zrychlený život moderní doby ukrajuje z našeho spánku. Přesto se mnoha lidem zdá, že i tak je ho moc a že by se prospaný čas dal strávit užitečněji.

Bez spánku mezi elitu?

Zkrátit spánek a přesto se cítit odpočatě a podávat perfektní výkony, jako bychom spali?  Leonardo da Vinci měl speciální režim: spal jen 15 minut každé čtyři hodiny, takže naspal dohromady pouhou hodinu a půl denně. Vynálezce Nikola Tesla spal od svých 19 let jen dvě hodiny denně. Napoleon tvrdil, že spánek je pro slabochy a spánku obětoval jen čtyři hodiny za den. Kolem čtyř hodin za den věnovali spánku také třeba britská premiérka Margaret Thatcherová nebo malíř Salvador Dalí. Tedy samé úžasné mozky a výjimečné osobnosti. Dá se takový režim naučit?

Doporučujeme: Téma: Nespavost

Efektivní spaní znamená jít včas spát, rychle a bez převalování usnout, dobře spát a ráno bez otálení vyskočit dokonale regenerovaní. Teorii kratšího spánku se věnuje celé odvětví, v USA se mu říká "sleep hacking" a existují i spánkoví trenéři.

Spěte turbo!

Jaké jsou podle nich zásady pro "turbo" spánek, který vám umožní dokonale si odpočinout za kratší dobu a stále podávat prvotřídní výkony?

  • chodit spát ve stejnou dobu
  • spát v temné ložnici - pořiďte si závěsy
  • před spaním si dát studenou koupel, aby se urychlil přirozený pokles teploty při usínání
  • před usnutím se cíleně zklidnit - žádné střílečky, thrillery ani připomínky dalších povinností
  • naučit se spát na zádech nebo na boku. Při spaní na břiše jsou orgány utlačované a tolik si neodpočinete
  • kávu pít jen ráno - kofein prý zůstává v těle až 14 hodin
  • zjistit, která doba je pro vás pro vstávání nelepší. Zkoušejte to po půl hodinách
  • citlivě se probouzet, například s mobilními aplikacemi, které vás vzbudí v takové spánové fázi, kdy je nejšetrnější
  • žádné otálení se vstáváním, rovnou se posadit a začít s ranními rituály
  • i o víkendu dodržovat stejný rozvrh
  • přes den být co nejvíce ne denním světle, aby se netvořil spánkový hormon melatonin

Na dvě doby

"Rychlosti" spánku a efektivnosti odpočinku pro mozek i tělo napomáhá i jedena zajímavá metoda: Jít si lehnout odpoledne či navečer, prostě hned, jak přijdete z práce a cítíte únavu. Po půlhodince - ale ne víc - zase vstaňte.

Podle různých teorií to tak lidé dělávali odedávna. Přirozené bylo odpočinout si po návratu z pole nebo prostě po setmění, kdy stejně nebylo co jiného dělat. Po krátkém odpočinku lidé stali, jedli, milovali se, případně studovali - mozek byl bdělejší. Existenci dvou spacích period objevil Roger Ekirch, profesor historie na americké univerzitě Virginia Tech.

Poučky neplatí, spěte jak chcete

Teprve kolem půlnoci  uléhali znovu - a vstávali s rozedněním. To po většinu roku nebylo později než kolem šesté ráno, dokonce i dřív. To by zcela popřelo teorii o tom, že lidé dřív spávali osm až deset hodin každou noc, a že dnešním lidem tento prospaný čas chybí. Bez něj - tedy bez dostatečně dlouhé spánku - jsou více nemocní, tlustší, vystresovaní a psychicky narušení.

Neplatí tedy ani poučka, že neúčinnější je spánek před půlnocí. Spáč typu sova usíná po půlnoci, aniž by to narušilo kvalitu jeho spánku, naopak skřivan si ponocování neužije.

Chcete prospat třetinu života?

"Někomu stačí čtyři hodiny, ale jsou lidé, kteří musí spát i deset hodin denně. Kvalita spánku a odpočinku ve spánku záleží na tom, zda proběhnou kompletní spánkové cykly včetně těch nejhlubších fází. Je jedno, jestli k tomu dojde za čtyři, nebo za deset hodin, říká například MUDr. Petr Hrubeš z Psychiatrické kliniky FN Hradec Králové.

Většina jiných odborníků se však staví za klasický režim a doporučuje obvyklých osm hodin spánku. Pokud se budete řícit podle jjich rad, prospíte  za život 25 let - celou  třetinu života! A nebo si  svůj spánek "hackněte"...

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Spánek: Škodí ho moc i málo. Kolik je "tak akorát?"

Tloušťka je nakažlivá. Přenáší ji viry s chřipkou

Jak uzdravit vlasy a pleť, radí lékárník i bylinkářka 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama