reklama

Podívejte se s námi na kloub artróze. Víme víc!

Bolí vás kolena? Navštivte včas svého lékaře a předběhněte artrózu

Foto: Isifa/Thinkstock

Patříte k těm, co by díky své artróze mohli předpovídat počasí s větší přesností než meteorologové? Podívejte se s námi zblízka na onemocnění, které lékaři nazývají artróza.

Poznejte příčiny, příznaky a správnou léčbu artrózy. Zkuste zvolit vhodnou prevenci a vaše klouby nebudou muset trpět nesnesitelnou bolestí, která vás budí i ze spaní.

Seznamte se s artrózou

Artróza je vleklé degenerativní onemocnění kloubů, které postihuje především velké nosné klouby dolních končetin. Kloubní chrupavka se naruší a vzniknou změny na struktuře. Nejčastěji jsou artrózou postihováni lidé s nadváhou nad 50 let, ale i mezi dvacetiletými i třicetiletými se najdou výjimky. Artŕoza může probíhat dlouhou dobu bez příznaků.

Lékaři často diagnostikují artrózu kolenního kloubu neboli gonartrózu. Projevuje se bolestí při chůzi z kopce, výpotkem v koleni, horkostí a otokem. Artróza kyčelního kloubu neboli koxartróza začíná bolestí v kolenou, která přechází až v omezení hybnosti kyčelního kloubu. Dalšími formami jsou artróza hlezenního kloubu, artróza kloubů zápěstí a drobných kloubů prstů ruky, artróza meziobratlových kloubů páteře. Velmi často se artróza projevuje na více kloubech najednou.

Nejčastější příčiny artrózy

U některých pacientů jde o vrozenou abnormalitu postavení kloubů nebo chybné přetěžování kloubů. Často se nemoc vyskytuje u horníků, řidičů či tanečníků. Velkým rizikovým faktorem je samozřejmě nadváha. Nadměrné zatěžování deformuje správné postavení kloubů. Artóza se může objevit i po špatně léčeném zánětu nebo úrazu velkého kloubu. Méně časté jsou příčiny poruchy v molekulární látkové přeměně vazivového aparátu kloubů a naopak nejčastější příčinou bývá opotřebování s vyšším věkem.

Jak poznat artrózu

Nejběžnějším příznakem je bolest při začátku pohybu a bolest při zátěži velkých kloubů. Dále se nemoc projevuje omezenou hybností kloubů a následné ztuhnutí kloubů. Velmi nepříjemným příznakem je krepitace neboli praskání v kloubech. Bezpečnou diagnózu určí až lékař pomocí rentgenového vyšetření.

Léčba klasická a přírodní

Klasicky se artróza léčí medikamenty jako jsou analgetika, antiflogistika a podpůrnou léčbu, která vede k rychlejšímu odstranění otoku a zánětu. Fyzikálně se léčí pomocí ballneologické a vodoléčebné procedury. Dále se aplikuje místní léčení teplem, zklidněním a bandáží. Dobrých výsledků dosahuje i léčebná rehabilitace. Poslední možností je náhrada poškozeného kloubu endoprotézou chirurgickým zákrokem.

Prevencí je úprava životosprávy, náprava chybného postavení kloubu, regulace tělesné hmotnosti a přiměřený pohyb a zatěžování. Do jídelníčku je dobré zařadit tučné ryby, čerstvé ovoce a zeleninu. Zkuste se vyhnout bílému pečivu a instantním výrobkům. Mezi potravinové doplňky zařaďte zinek, vitamin E, C, Flexosil, omegu 3, aloe šťávy a nějakou ochranu kloubů v podobě žraločí chrupavky. Další vhodnou léčbou jsou regenerační krémy nebo biostimulační lampy.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama