reklama

Chřipka: Jaké léky určitě nebrat?!

Obvykle slýcháme právě opačné rady - jaké léky použít, abychom se co nejdřív uzdravili. Dnes se raději podívejte, jaké léky nebrat, abyste si naopak ještě víc neublížili.

Foto: Isifa/Thinkstock

Obvykle slýcháme právě opačné rady - jaké léky použít, abychom se co nejdřív uzdravili. Dnes se raději podívejte, jaké léky nebrat, abyste si naopak ještě víc neublížili. Běžnými léky se dá předávkovat!

Ukazuje se totiž, že mnohé léky mohou napáchat víc škody než užitku. Zvlášť, pokud bereme víc přípravků najednou. Pak se jejich účinky mohou buď vzájemně vyrušit, nebo znásobit. A těžko říct, co z toho je horší.

Jaké léky škodí dětem?

Většina lidí ví, že malým dětem se nemá dávat acypyrin nebo aspirin, ale spíš přípravky obsahující účinnou látku paracetamol, jako je paralen nebo panadol.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ:  Jak se letos chránit před chřipkou?

Hrozbou totiž je Reyeův syndrom, záhadné a zákeřné onemocnění,  které vzniká po podání aspirinu nebo acylpyrinu. Jeho příznaky často splývají s běžnými nemocemi, při jejíž léčbě saháme obvykle právě po těchto lécích.  Čím víc však "léčíme", tím víc stav zhoršujeme. Může skončit i smrtí. U dospělých je však aspirin nebo acylpyrin nejen bezpečný, ale velmi účinný přípravek.

Tři druhy léků proti chřipce

V podstatě existují tři druhy léků, které používáme jako podpůrnou léčbu na chřipku a další onemocnění s horečkou a nachlazením. Jde o přípravky obsahující

  • kyselinu acetylsalicylovou ( acylpyrin, apirin, anopyrin)
  • paracetamol  (paralen, panadol, medipyrin, coldrex)
  • ibuprofenum (nurofen, ibalgin, brufen, ibuprofen, dolgit)

Problém obvykle nebývá s jednotlivými léky, ale s jejich kombinacemi.  Pro lidi, kteří  trpí srdečně-cévními chorobami - a špatné je, že to většina z nich o sobě ani neví - je velmi nebezpečná kombinace ibuprofenu a aspirinu. Podle studie, zveřejněné v časopise British Medical Journal se u nich dokonce až o 50 % zvyšuje riziko infarktu a mrtvice.  

Pozor na předávkování

Jenže v poslední době výzkumy ukázaly, že nebezpečné může být i polykání léků, které jsou ve skutečnosti stejné, i když podle názvu a obalu působí jako odlišné. Ublížit mohou právě proto, že obsahují stejnou účinnou látku. Nejde tak o interakci léků, ale o příliš vysoké dávky, které mohou poškozovat zdraví.

Kombinovat dva léky ze stejné skupiny znamená násobit bezpečnou dávku. Nejen, že se nevyléčíte dřív, ale naopak se vám může udělat špatně od žaludku. Problém se zažíváním navíc nemusí být jen okamžitý, poškození žaludku či střev po užívání těchto léků jsou známou věcí. Výjimkou nejsou ani poškozená játra a další vnitřní orgány, často dokonce s fatálními následky.  Při předávkování léky ze skupiny, obsahují kyselinu acetylsalycilovou, umírají až dvě procenta lidí na otoky plic .

Nebezpečný problém je to hlavně u úplně malých dětí, kde se léky přesně dávkují podle váhy. Proto je lepší léky nikdy nekombinovat ani  neměnit po pár hodinách za jiný druh  - možná jen zdánlivě jiný.

Dejte si pozor a vždy si v příbalovém letáku přečtěte, jakou látku právě vámi zvolený přípravek obsahuje. Například nemá smysl vzít si třeba Coldrex a k němu Paralen - jedná se z farmakologického hlediska o totéž. 

Stačí svařák...

Maximální doporučená denní dávka paracetamolu je asi 8 tablet (4 gramy). Vyšší dávky už jsou toxické a mohou vážně poškodit játra.  Na to, aby si tak člověk způsobil otravu, by však musel sníst několik balení těchto léků. To je málo pravděpodobné, i kdyby polykal pilulky pokaždé z jinak označené krabičky. V našich lékárnách jich můžete koupit dokonce kolem dvou stovek druhů!

Daleko "snazší" je však poškodit si játra kombinací těchto prášků s alkoholem. Tehdy již k trvalému poškození stačí daleko menší dávka, cca 10 gramů.

Pořádný problém  může vzniknout také opačným způsobem. Pokud trpíte nějakou jaterní nemocí (a stává se, že člověk ani neví, že se nakazil třeba i žloutenkou, natož mononukleózou), vezmete si lék s paracetamolem a k tomu byť jen minimální množství alkoholu, můžete se vážně ohrozit na životě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Na chřipku umírají i "zdraví", říká odborník

Závislost na prášcích na spaní? Peklo ve dne v noci

Horoskop na prosinec: Co se vám stane do konce roku?

 

 

 

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama