reklama

Na chřipku umírají i "zdraví", říká odborník

V USA už chřipka letos zabila desítky lidí a podle epidemiologů má být její sezónní výskyt nejhorší za posledních 10 let na celé severní polokouli. Už zase! Ptali jste se epidemiologa - doktora Kynčla.

Foto: Isifa/Thinkstock

V USA už chřipka letos zabila desítky lidí a podle epidemiologů má být její sezónní výskyt nejhorší za posledních 10 let na celé severní polokouli.  Jak se chránit jste se ptali epidemiologa - doktora Kynčla.

V současných dnech hlásí zvýšenou míru nemocnosti proti každoročnímu průměru již 28 evropských zemí. Už v lednu má dorazit chřipková vlna i k nám. MUDr. Kynčl, který zastupuje ČR  v Evropském středisku pro prevenci a kontrolu nemocí, upozornil, že průběh epidemie chřipky lze odhadovat opravdu jen na několik týdnů dopředu.

Přesto se dá říct, že chřipková epidemie ve střední Evropě většinou začne kolem poloviny ledna. "O epidemii v ČR hovoříme v době, kdy je týdně evidováno přibližně 1600-1700 nemocných s akutní respirační infekcí na 100 000 obyvatel," upozorňuje doktor Kynčl.

Dá se na chřipku umřít?

Chřipku ovšem nemusíte mít každý rok, takže rozhodnutí o očkování je čistě na vás. I když není stoprocentní, přece jen funguje. Možná vám usnadní rozhodování připomínka doktora Kynčla, že celkově v ČR zemře v důsledku chřipky v průměru až dvakrát více lidí než na dopravní nehody. A nejen mezi chronicky nemocnými nebo starými pacienty.

"Úmrtí na chřipku, tedy kde byla chřipka tou naprosto bezprostřední příčinou úmrtí, se za minulý rok pohybují myslím kolem 30. Zrovna v této skupině se bavíme především o lidech ve středním věku. a téměř třetina z nich byli do té doby zdraví lidé a nejednalo se o chronicky nemocné pacienty. Ty velké počty, v průměru okolo 1500 osob ročně, jsou úmrtí v důsledku chřipky, tedy hlavně na komplikace - zápal plic, selhání srdce, komplikace diabetu... ale k těmto komplikacím by nedošlo, pokud by 10 dní předtím nebyla ona chřipka," varuje doktor Kynčl.

Všechny jeho další odpovědi na vaše otázky si přečtěte v on-line rozhovoru níže.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Chřipka: Jsme na úrovni rozvojových zemí

Náš odborník

MUDr. Jan Kynčl, Ph.D. 

MUDr. Jan Kynčl, Ph.D. působí ve Státním zdravotním ústavu jako vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí. Je zároveň představitelem České republiky v Poradním sboru Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

9 důvodů, proč vás dostaly viry

Závislost na prášcích na spaní? Peklo ve dne v noci

Horoskop na prosinec: Co se vám stane do konce roku?

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama