reklama

8 rad proti pálení žáhy aneb Reflux je daň z hýření

Letos sváteční maratón jídla a pití trval déle než jindy - vlastně dva týdny. Není divu, jestli na nás zanechal následky v podobě zkaženého žaludku, zažívacích potíží a pálení žáhy. Tady je 7 tipů, co s tím.

Foto: Profimedia.cz

Letos sváteční maratón jídla a pití trval déle než jindy - vlastně dva týdny. Není divu, jestli na nás zanechal následky v podobě zkaženého žaludku, zažívacích potíží a pálení žáhy.

Vzpomínáte na Michaela Douglase ve filmu Válka Roseových? Pálilo a svíralo ho na prsou tak strašně, že ho odvezli na ARO kvůli infarktu. Byl to ale jen reflux, postaru pálení žáhy. Přesto vypovídá o tom, jak je nepříjemný a jak může vyděsit. Zvlášť u těch, kdo žijí v permanentním stresu. Právě u nich se vyskytuje nejčastěji a stále více u mladých lidí.

Jak se reflux projevuje?  

Pokud vás pálí žáha, pak refluxem určitě trpíte.  Mít ho ale můžete i bez ní. Vedle pocitu pálení a svírání na hrudi k jeho nepříjemným projevům také patří kyselá pachuť v ústech, těžkosti při polykání a někdy i zvracení. Možná tomu nebudete chtít věřit, ale k příznakům patří i zubní kazy - sklovinu naruší agresivní žaludeční šťávy, které se při tomto onemocnění vracejí do jícnu a odtud i výš a dál. V tom má reflux blízko i bolavému žaludku nebo žaludečním vředům.

Přečtěte si také:  Správné zažívání - více než půl zdraví

Pokud budete signály svého těla dále ignorovat, dočkáte se brzy také silné bolesti na prsou a chrapotu. Reflux může být také příčinou dušnosti a přetrvávajícího kašle, zejména v noci. Platí to však i naopak: Zvýšené riziko mají lidé trpící suchým kašlem, astmatem či potížemi s polykáním.

Noční pálení žáhy často narušuje spánek a ovlivňuje tak i náladu a pocit celkové pohody. U refluxní choroby jícnu bylo také prokázáno, že má silný vliv na kvalitu života i tím, že se v jejím důsledku objevují deprese, srdeční choroby a rakovina.

Pálení žáhy po jídle je nejčastější v noci

Příčinou je přejídání, přepíjení, kouření a celkově celkově nezdravý životní styl - takže také nadváha. Nejspíš právě proto jde o jednu z nejvíce rozšířených zažívacích potíží v západních zemích. Zná ji tak až třetina všech Čechů.

Způsobit vám ji může noční jídlo a/nebo pití. Tento stav je způsobený nedostatečností dolního jícnového svěrače. A jeho funkci nepříznivě ovlivňuje jak trvalý přísun alkoholu (a nemusí dojít ani k opilosti), tak přeplňování žaludku těžkými jídly v době před spaním.

Pozor, v tomto ohledu vůbec nezáleží na tom, zda jdete v jedenáct doopravdy spát nebo se už osm hodin jen uložíte před televizi k další pravidelné dávce emocí.

Jaká léčba na reflux platí?

Důvodem je mj. skutečnost, že zažívací systém prostě funguje lépe ve směru gravitace než proti ní. Pokud něco sníte a ulehnete, tělu se hůře daří posouvat snědenou potravu zažívacím traktem. Proto by mezi jídlem (pitím) a uvedením do vodorovné polohy měly uplynout aspoň dvě hodiny.

Akutní pálení může spravit lžička staré dobré zažívací sody, ale pokud se problémy opakují, chce to už léčbu. Dříve se používaly antacidy, ale dnes už existuje nová generace léčiv. Blokují  produkci kyseliny v žaludečních buňkách, a snižují tak její nadměrnou tvorbu. Tzv. H2-blokátory nebo inhibitory protonové pumpy neodstraňují jen projevy, ale skutečně léčí problém přímo tam, kde vzniká. Pomoci mohou i probiotika.

8 dobrých rad:

Proti refluxu a následné infekci pomáhá také dodržovat tyto zásady:

  • Nekouřit po jídle
  • Nejíst 2 až 3 hodiny před spánkem
  • Nejíst kořeněná a těžká jídla včetně cibule, česneku, čokolády a máty peprné včetně té ve žvýkačkách!
  • Nepít alkohol a nápoje s bublinkami
  • Nenosit těsné oblečení, zejména kolem pasu.
  • Nepovalovat se s jídlem u televize nebo v posteli
  • Necvičit před jídlem
  • A pokud nepomůže ani jedno z výše zmiňovaných doporučení, vyzkoušejte Gaviscon. (Léky k vnitřnímu užití; užijte ústy. Před použitím léku si pečlivě pročtěte příbalovou informaci. O případných rizikách a nežádoucích účincích se poraďte s lékařem nebo lékárníkem)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dieta podle počasí: Hubněte meteorologicky!

Test: Jak vám funguje mozek? 

Horoskop na celý rok 2013: Máte se těšit, nebo bát?

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama