reklama

Jste "mutant"? Pokud to o sobě nevíte, můžete zemřít

Podle odhadů 5 až 10 % lidí v ČR trpí leidenskou mutací, tedy vrozenou zvýšenou srážlivosti krve. Ale jen málokdo z nich to o sobě ví, což z této poruchy činí jeden z nejnebezpečnějších problémů moderní doby. Dlouhé cesty, dálkové lety, neustálé sezení a především antikoncepce tak mohou způsobit i smrt.

Foto: Isifa/Thinkstock

Podle odhadů 5 až 10 % lidí v ČR trpí leidenskou mutací, tedy vrozenou zvýšenou srážlivosti krve. Ale jen málokdo z nich to o sobě ví,  což z této poruchy činí jeden z nejnebezpečnějších problémů moderní doby. Dlouhé cesty, dálkové lety, neustálé sezení a především antikoncepce tak mohou způsobit i smrt.

Porucha srážlivého krevního faktoru znamená zvýšený sklon ke vzniku krevních sraženin (tzv. trombů). Označuje se proto za tzv. trombofilní stav. Hrozí tak nebezpečí infarktu, mrtvice, ucpávání cév v nohou a tím i plicní embolie, která znamená smrt do několika minut.

Leidenská mutace zabíjí muže i ženy

Jak vysoké je toto nebezpečí? U lehčí formy (heterozygotů) je 5 až 10krát, u většího (homozygotů)  už 80 až 100krát vyšší!

Na tuto nemoc se většinou přijde náhodou - a to už může být pozdě. Tak skončil po dálkovém letu do korejského Soulu s ucpanými tepnami zpěvák Janek Ledecký, který u nás debatu o leidenské mutaci před pár dny rozvířil.

Uzdravil se, i když bude brát doživotně léky. Jiní tolik štěstí neměli - každou chvíli se objeví zprávy o lidech, kteří zemřeli přímo na palubě letadla nebo po letu, ale množí se i případy stejných následků po jízdě autobusem.

Čtěte také: Ochrnutá ve 20 letech? Antikoncepce může být nebezpečná >> 

Nemoc je dědičná po otci i po matce. Není tak známá jako hemofilie, ale přesto patří k nejčastějším onemocněním krve především v Evropě. V jiných částech světa není tak častá. Přesto se například v USA provádějí testy na tuto mutaci ke zjištění, zda žena může brát antikoncepci.  

Vyšší nebezpečí trombózy pro dívky a ženy

Čím dál víc je také případů zdánlivě zdravých dívek a žen kolem 20 let, které bez předchozího varování přestaly chodit, mluvit a ovládat polovinu těla - postihla je mozková mrtvice a po ní následné ochrnutí.

Minulý týden zemřela na plicní embolii 23letá volejbalistka z Olomouce - zdánlivě zdravá sportovkyně, která určitě prošla mnoha zdravotními testy. Kromě toho jediného…

"Riziko stonásobku" u dívek s leidenskou mutací se při užívání hormonální antikoncepce (estrogenní), která má sama o sobě vliv na srážlivost krve, ještě mnohokrát znásobí. A žen s touto mutací je zhruba 10 %.  Těch, které berou antikoncepci, je 50 % a dívek mezi 15 a 18 rokem na HA je podle průzkumů dokonce 80 %!

Antikoncepce může způsobit smrt

Existuje tak obrovské množství žen, které si dennodenně doslova koledují o smrt. Nevěřte tomu, že se hormonální antikoncepce hodí pro všechny a je zcela bezpečná. 

"Klíčovým faktorem doporučení kombinované hormonální antikoncepce je znalost kontraindikací," upozorňuje MUDr. Jaroslav Jeníček, CSc. z Lékařského domu Praha 7, a.s. Jinými slovy, některé druhy HA mohou být právě pro vás naprosté tabu.

Problém je v tom, že málokdo má o svém zdravotním stavu tak podrobný přehled. Navíc se musíte zajímat sami - pohlídejte si lékaře, aby vás kontroloval a poslal na speciální test. Stojí necelou tisícovku a může vám zachránit život.

A kdy opravdu pilulky hormonální antikoncepce brát nesmíte?

  • U žen s hlubokou žilní trombózou i anamnézou hluboké žilní trombózy či tromboembolií (uzávěr cévy krevní sraženinou, případně její vmetení krevním proudem do plic; křečové žíly a  povrchové záněty žil kontraindikací nejsou).
  • Při trombofilním stavu včetně leidenská mutace (vyšetřování je doporučeno u příbuzných v 1. linii s výskytem tromboembolické nemoci pod 45 let věku).
  • Po prodělané cévní mozkové příhodě
  • U ischemické choroby srdeční 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Antikoncepce v době kojení: Mýty a fakta

Domácí krabičková dieta: Ušetří čas, peníze i zdraví

Horoskop na celý rok 2013: Máte se těšit, nebo bát?


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama