reklama

Bolí vás v krku? Kloktat slivovicí je nebezpečné

Bolí vás v krku? To bude angína, řeknete si nejspíš. Nespěchejte však tolik s vlastní diagnózou.

Foto: Isifa/Thinkstock

Bolí vás v krku? To bude angína, řeknete si nejspíš. Nespěchejte však tolik s vlastní diagnózou. Problémy s mandlemi nemusí vždy znamenat, že je problém v krku. Do mandlí jako imunologického orgánu se totiž mohou promítat potíže celého organismu.

Patrové - krční - mandle jsou součástí lymfatického systému, který hraje důležitou roli v ochraně organismu především před infekcemi horních dýchacích cest. Až 15 % případů  bolestí v krku tvoří virový či mykotický (plísňový)  původ. Mandle také často zduří i následkem infekce, která se usadila jinde v těle, a signalizují tak potíže s imunitou. Chronický zánět mandlí  pak může být  jednou z příčin, ale i z příznaků únavového syndromu.

Bolest v krku alkohol nevyřeší

Angína je však akutní zánět krčních mandlí způsobený bakteriální infekcí. Už jste se určitě setkali s radou, že nejlepší je v takovém případě krk "vypálit" třeba slivovicí. Na rozdíl od jiných babských rad ale tahle nefunguje, nebo vám může dokonce přivodit další potíže.

"Tvrdý alkohol je na sliznice špatný, denaturuje bílkoviny a sliznici vysušuje," vysvětlují odborníci z ORL. Povrch mandlí je pak ještě náchylnější k novému poškození, a vnitřní problém se tak stejně neodstraní.

Doporučujeme: Máte angínu? Určitě ji nepřecházejte

Mandle rostou spolu s námi a největší velikosti zpravidla dosáhnou asi v sedmi letech. K šíření angíny dochází pomocí kapénkové infekce v období větších klimatických změn a nejčastější bývá u dětí a mladých lidí. Nakazit se však můžete v kterémkoli věku a kdykoli. "Mladý organismus si s onemocněním umí poradit lépe než starší," říká otolaryngolog MUDr. Vladan Hrabě z Plzně.

Angína chce doléčit, dva dny je málo!

Zvlášť u dospělých a starších lidí může být její průběh i následky dost závažné. Horečka ani zvětšené mízní uzliny nejsou podmínkou, ne u každého pacienta se tyto projevy dostaví. Angína bývá mylně považována za banální onemocnění, ale její přechození může být nebezpečné. Případné komplikace hnisavé angíny dokážou zdraví dlouhodobě či trvale poškodit.

Přečtěte si: Chcete posílit imunitu? Sáhněte po bylinkách!

Určitě ji nezvládnete za dva - tři dny a bez antibiotik se téměř jistě neobejdete. Jen díky nim se podařilo výskyt potíží souvisejících s angínou minimalizovat, podmínkou však je přesné dodržení dávky a doby užívání a dostatečně dlouhého doléčení.

Kromě antibiotik se často využívají i kloktadla, která snižují bolesti v krku. Výborné účinky má kloktadlo s propolisem. Důležité také je pamatovat na přísun dostatečného množství tekutin.

Krční mandle jsou branou infekcí

Neléčená nebo nedoléčená angína může způsobit akutní selhání ledvin (hlavně u dětí), další komplikací může být vypuknutí revmatické horečky, která často zanechává trvalé následky na kloubech a srdci. Zvlášť při častém opakování infekčních angín, hlavně hnisavých.

Dostane-li se infekce do hlubší tkáně hltanu, vzniká hnisavé ložisko - absces, které je nutné chirurgicky odstranit, protože by se zánět mohl šířit dále do organismu. Mezi nejčastější obtíže patří hypertrofie neboli zbytnění, zužující dýchací cesty, a záněty, odkud se infekce šíří dále do okolí.

Opakovanými akutními infekcemi se člověk může propracovat k chronickému zánětu. To znamená, že na nosních nebo krčních mandlích je kontinuálně řídký hnis, mandle velmi často pobolívají, lidé jsou náchylní k onemocnění zejména při sezónních změnách počasí. Na mandlích se mohou vyskytnout také nádory, které jsou u mandlí zvlášť závažné, neboť snadno prorůstají do dalších tkání.

Dáte si vyndat mandle?

Zatímco při přetrvávajících problémech s nosní mandlí je takřka první alternativou léčby její odstranění, při léčbě krčních mandlí se o operaci uvažuje až v poslední fázi.

Před 20-30 lety se krční mandle "trhaly" daleko častěji než dnes. V současné době se chirurgicky odstraňují zejména při výskytu chronické infekce a opakovaných streptokokových angínách, u nichž hrozí riziko komplikací. Obvykle se k operaci přistupuje v případech pěti a více opakovaných infekcí během roku ve dvou po sobě následujících letech.

Původní funkce jako "filtru" tak ale z organismu mizí a pacienti po odstranění krčních mandlí častěji trpí na záněty horních a dolních cest dýchacích. Ale i to bývá často menším ze dvou zel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Angínu můžete mít i bez mandlí!

Voňavé koření Vánoc: Zkuste jeho léčivé účinky

Mluvíte sprostě? Vědci to schvalují!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama