reklama

Jak se zbavit kašle? Nespěchejte a dejte šanci přírodě

Kašlete i po nemoci a nemůžete se kašle zbavit? Nové výzkumy tvrdí, že běžné je kašlat skoro tři týdny! A ani nemusíte k doktorovi, tělo si obvykle poradí samo.

Foto: Profimedia.cz

Kašlete i po nemoci a nemůžete se kašle zbavit? Nové výzkumy tvrdí, že běžné je kašlat skoro tři týdny! A ani nemusíte k doktorovi, tělo si obvykle poradí samo.

Dosud nás odborníci nabádali, že pokud kašel po týdnu nezmizí, máme navštívit lékaře, ať s tím "něco" dělá. Podle profesora Marka Ebella z fakulty veřejného zdraví University of Georgia je to však zbytečné. V odborném magazínu Annals of Family Medicine publikoval průzkum, podle něhož běžný kašel přejde v průměru po osmnácti dnech. A to bez ohledu na to, zda bereme nějaké léky nebo ne.

Co je vlastně kašel?

Je to obranný reflex, kterým se čistí dýchací cesty. Obvykle zakašleme několikrát za hodinu, čímž si čistíme dýchací cesty od hlenu a odumřelých buněk. Takový kašel běžně ani nevnímáme.  

Čtěte také: Na chřipku a nachlazení přírodní cestou! Zvítězíte >>

Suchý, dráždivý kašel  je příznakem infekce horních cest dýchacích, která nejčastěji doprovází chřipku, virózu a další sezónní onemocnění. Takový kašel se vyplatí tlumit a zároveň užívat prostředky na uvolnění. Později se změní ve vlhký kašel s produkcí hlenu. I když trvá relativně dlouho, není nutné propadat panice.

Tělo by mělo mít čas, aby se s problémem vypořádalo vlastními silami. Což je proces, který nějakou dobu trvá, a už jen z mechanického hlediska - zbavení se hlenu - jej nějak zvlášť urychlit ani nelze. Netrpěliví a účinků léků neznalí pacienti však žádají o antibiotika, jež často zbytečně nasazují i samotní lékaři.

Dejte tělu čas na zotavení

Pacienti často chodí k lékaři už po čtyřech nebo pěti dnech kašle. Kašlou však stále ještě po týdnu a víc,  a žádají silnější léky. Potom na ně zabírají jen ta nejsilnější antibiotika, tvrdí studie z fakulty veřejného zdraví University of Georgia.

Náš tip: Jste nachlazení? Nepijte tolik čajů >>

Podle ní po infekci dýchacích cest existuje podstatný rozdíl mezi očekávanou a skutečnou délkou rekonvalescence. Pacienti chtějí být rychle fit, a  tak očekávají týden nebo 10 dní. Z porovnání s odbornými studiemi ale vyplývá,  že běžný kašel trvá dva týdny až měsíc,  nejčastěji pak oněch 18 dní, zmíněných v úvodu.

To samozřejmě nemá být návod k zanedbání zdravotního stavu ani k šetření na nepravém místě.  Pokud ale je člověk jen nachlazený a nemá jiné potíže, případně pokud pouze přetrvávají příznaky překonané choroby, je lepší dát tělu čas na zotavení a nebrat hned zase další léky.

Jak se zbavit kašle přírodní cestou?

Ve skutečnosti nasazení antibiotik na rekonvalescenci žádný vliv nemá. Původci infekce se naopak těmto lékům mohou přizpůsobit a geneticky zmutovat.  Tak potom vznikají rezistentní a multirezistentní bakterie, na které se jen těžko hledá léčebný prostředek.

Samozřejmě  můžeme organismu pomoci přírodní cestou. Kromě všeobecných zásad zdravého životního stylu se doporučují především bylinky v podobě čajů proti kašli. Výjimečnou silou vyniká yzop, osvědčil se také lípový čaj, jitrocel, černý bez a podběl, samozřejmě i v podobě směsí a sirupů.

Znáte také cibulový čaj s medem? Účinnou variantou, i když spíš pro silnější povahy, je nakrájená cibule posypaná cukrem - za hodinu se vytvoří šťáva, která se bere po lžičkách.

Průduškám svědčí studený chladný vzduch

Důležité je hodně pít (ale zase to nepřehnat), ovšem někteří odborníci nedoporučují mléčné výrobky, které tvorbu hlenu podporují. Pomoci může také inhalace páry z horké vody nebo zvlhčený vzduch v bytě - maminky malých dětí určitě znají rady na rozvěšení mokrých prostěradel. Pomoci si tak ale mohou i dospělí. Také se nebojte chladnějšího vzduchu na noc, takže často větrejte  - rozhodně nekuřte!

Pokud kašel doprovázejí další komplikace, zejména horečka, problémy s dýcháním nebo dlouhodobé  zahlenění, pak už je důvod zajít k lékaři, uzavírá studie z fakulty veřejného zdraví University of Georgia

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Černý kašel řádí jako černá ruka. Dejte se očkovat

Citrusy: Jak vám pomůžou účinně zhubnout?

Horoskop na únor: Co vás čeká v následujících 28 dnech?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama