reklama

Chronické bolesti hlavy: Poznejte nejčastější příčiny!

Když nás pořádně bolí hlava, obvykle řekneme, že máme migrénu. Jenže tak to není:  jednak migréna je samostatné onemocnění, a především: není  kromě "obyčejného" bolení jedinou další možností. Chronických bolestí hlavy je totiž mnoho druhů. Poznejte ten svůj a zbavte se ho!

Foto: Isifa/Thinkstock

Když nás pořádně bolí hlava, obvykle řekneme, že máme migrénu. Jenže tak to není:  jednak migréna je samostatné onemocnění, a především: není  kromě "obyčejného" bolení jedinou další možností. Chronických bolestí hlavy je totiž mnoho druhů. Poznejte ten svůj a zbavte se ho!

Bolest hlavy patří k velmi častým zdravotním obtížím a zná ji téměř každý člověk. Po "dlouhé noci" nás nejspíš nepřekvapí. O tom, že může vzniknout "od páteře", jste už nejspíš také slyšeli. Ale věděli jste, že ji můžete vyvolat i nesprávným psaním či vstáváním? Podívejte se na jednotlivé druhy bolestí hlavy, jak je vysvětlují odborníci. Můžete dokonce začít chodit do "školy zad"!

Migréna může být i "od mandlí"

Pokud se bolest hlavy často opakuje, je nutné dát se vyšetřit. Podrobný rozhovor pomůže lékaři k určení správné diagnózy. "Laboratorní vyšetření při bolestech hlavy zahrnuje sedimentaci, biochemické vyšetření krve, krevní obraz, rentgen lebky, případně krční páteře, CT nebo magnetická rezonance. Elektroencefalografe má být v dnešní době indikována jen ve zvláštních případech (především při podezření epilepsii nebo encefalitidu)," vypočítává MUDr. Jiří Klempíř, Ph.D z Neurologické kliniky VFN a 1. LF UK.

Doporučujeme: Migréna se dá operovat. Kruté bolesti zmizí!

Primář Neurologické kliniky MUDr. Petr Mečíř, MBA připomíná, že kromě neurologa by měl pacienta s bolestmi hlavy vidět také fyzioterapeut. Například  pokud je třeba napravit nevhodné napětí svalů, ale i v případě, když dítě či dospívající má opakované záněty mandlí!

Bolest hlavy varuje

Největší skupinu (asi 75 %) tvoří takzvané primární bolesti hlavy (například migrény, tenzní bolesti hlavy, chronické bolesti hlavy, cluster headache a další), na kterých se většinou nepodílí jiné onemocnění. Primární bolesti hlavy se spolu s cukrovkou, obezitou, vysokým krevním tlakem, srdečním infarktem nebo mozkovou mrtvicí označují někdy také jako civilizační choroby.

Sekundární bolesti hlavy jsou na rozdíl od primárních bolestí hlavy vyvolány známou příčinou a jsou vždy varovným příznakem jiného onemocnění. Mohou být někdy velmi nebezpečné. 

Mezi tzv. varovná znamení řadíme např. bolest hlavy spojenou s úrazem hlavy nebo krku, bolest spojenou s lebečním, krčním, žilním onemocněním, bolest během nebo po ukončení užívání různých látek (alkohol, analgetika, abstinenční příznaky), poruchami metabolismu, bolest v souvislosti s onemocněním lebky, krku, očí, zubů nebo záněty dutin. 

Migréna

První projevy se mohou vyskytnout v kterémkoliv věku. V posledních letech se výskyt migrény posunuje do stále mladších věkových skupin. Projevuje se pulzující bolestí na jedné polovině hlavy (nejvíce v oblasti čela, oka, na jednom spánku), někdy s  poruchami vidění. Záchvat bolesti hlavy při migréně trvá obvykle 4-72 hodin, je doprovázen nesnášenlivostí světla, hluku nebo pachů, a může být doprovázen pocitem "špatně od žaludku", někdy přímo zvracením.

Často ji předchází tzv. aura (předzvěst). Uvidíte několik minut zrakový vjem v určité části zorného pole. Oblast se bude lesknout, blikat, vlnit, třpytit apod. Po několika minutách zmizí a současně či v krátké době nastupuje bolest.

Náš tip:  Migréna: 6 tipů, jak ji zvládnout v práci

V léčbě migrény začneme nejprve tím, co můžeme sami ovlivnit - například úpravu životního stylu, klidový režim, relaxace, obklady. Akutní léčba migrény (medikamentózní) je léčba analgetiky nebo tzv. triptany - tedy léky užívané k zastavení migrenózního záchvatu.

Tenzní bolesti hlavy

Příznaky tenzních bolestí jsou tupá bolest a někdy i zvýšené napětí svalů hlavy a krku. Bolesti jsou tlakové nebo svíravé, obvykle bez dalších  příznaků a trvají od půl hodiny do několika dnů. Nezhoršují se fyzickou aktivitou.

Příčinou těchto bolestí bývá především stres, deprese, každodenní spory, ale také práce u počítače, dlouhotrvající psaní a čtení, které vyvolávají poruchu spočívající ve změně napětí a prokrvení krčních a šíjových svalů. 

Na tenzní bolesti zejména zpočátku dobře působí nesteroidní analgetika (ibuprofen, diklofenak, naproxen atd). Tyto léky vedou  ke krátkodobé úlevě, zásadní význam má změna životního stylu, relaxace a psychoterapie.

Chronické denní bolesti hlavy

Jedná se o bolesti hlavy, objevující se průměrně déle než 15 dní v měsíci, kdy jednotlivě záchvaty trvají déle než 4 hodiny. Rizikové faktory pro vznik každodenní bolesti hlavy jsou: nadužívání analgetik (zejména analgetik kombinovaných s centrálně působícími látkami, např. kodeinem), poruch osobnosti (sklony k depresi, k úzkosti), vnější stresující faktory (v rodině, v zaměstnání) a menopauza.

Bolesti související s pohybovým aparátem

Svaly v těle jsou původně určeny buď pro udržování vzpřímené polohy těla (svaly tonické) nebo pro vykonávání určitého pohybu a práce (svaly fázické). Následkem sedavému způsobu života a nedostatečným fyziologickým pohybovým aktivitám používáme svaly v nesprávných funkcích.

Mezi nejčastější příčiny funkčních poruch patří nesprávné provádění základních každodenních činnosti - leh, vstávání, sed, postavování, stoj, chůze, činnosti spojené s předklony, zvedání, přenášení, tlačení a tahání předmětů.

Vznikají tím na jedné straně nadměrně silné a zkrácené svalové skupiny a na straně druhé svalové skupiny nadměrně oslabené.
"Dlouhodobě trvající poruchy funkce pohybového aparátu bývají často příčinou bolestí a při delším trvání způsobují prokazatelné strukturální změny, které dále komplikují centrální řízení pohybu," upozorňuje MUDr. Yvona Angerová, Ph.D., MBA, primářka Kliniky rehabilitačního lékařství VFN a 1. LF UK

Velmi dobrým prostředkem k předcházení funkčních poruch eventuálně k jejich korekci jsou tzv. "školy zad". "Odborníci z řad lékařů a fyzioterapeutů se v rámci těchto konceptů snaží vysvětlit příčiny a podstatu bolesti, která souvisí s funkcí pohybového aparátu. Současně instruují zájemce, jak optimalizovat pohyb v nejrůznějších běžných a zátěžových situacích? dodává primářka Angerová.

Bolesti hlavy spojené s krční páteří

Jsou časté a mají různou intenzitu. Typicky se projevují  v záhlaví, v týlní oblasti, ale kdekoliv v oblasti krční páteře nebo jejího přechodu do hrudní páteře. Mohou vystřelovat za oči nebo do horních končetin.

Pokud do končetiny vystřeluje v přesném pruhu, jde téměř jistě o bolest působenou drážděním nervového kořene. Příčinou tu může být dráždění kořene vyhřezlou meziobratlovou ploténkou nebo kostěným nárůstkem = osteofytem, což je projev degenerace obratle," připomíná MUDr. Petr Mečíř, MBA, primář Neurologické kliniky VFN a 1. LF UK

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Migréně se dá předejít. Málokdo ví jak!

Nejčastější nákaza ze sexu: Ani o ní nevíte

Horoskop na celý březen: Na co se můžete těšit?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama