reklama

Játra dostala zabrat. Jak jim ulevit?

Játra jsou dalším zrádným orgánem, který o problémech dlouho nedává vědět. Nejsou v nich nervy, takže nebolí. Pokud vás bolestí upozorní sousední orgány jako žlučník nebo slinivka, už je to docela vážné.

Foto: Isifa/Thinkstock

Játra jsou dalším zrádným orgánem, který o problémech dlouho nedává vědět. Nejsou v nich nervy, takže nebolí. Pokud vás bolestí upozorní sousední orgány jako žlučník nebo slinivka, už je to docela vážné.

Poškození jater může vzniknout z mnoha příčin. Pravidlem však je, že jim nesvědčí alkohol, a co víc: nemocná játra jsou k poškození alkoholem náchylnější než zdravá. Pokud máte za sebou náročnější období, zbystřete. Pozor, játrům škodí i užívání léků a některé konkrétní potraviny!

Odpočinek pro naše játra

Zima s tučnými jídly završená bujarými oslavami Velikonoc, zvaných "svátky alkoholu", dává játrům tradičně zabrat. Tzv. jarní detoxikace je sice spíš komerční výmysl, ale naše játra by si na jaře zasloužila lepší zacházení. Co to znamená?

  • vyhýbat se alkoholu a drogám
  • dostatek spánku
  • omezení stresu 
  • dodržovat vhodný jídelníček 

Jaterní dietou nehubnete, ale dopřáváte odpočinek svým játrům. Hodí se tedy i po některých infekčních nemocech. "Střídmost v jídle a pití alkoholu či prevence proti žloutenkám a mononukleóze by měla pomoci játra udržet zdravá a vyhnout se přísné dietě," upozorňuje Prim. MUDr. Dalibor Pastucha, Ph.D. z Kliniky rehabilitačního a tělovýchovného lékařství FN v Olomouci.

Jaterní dieta zažene jarní únavu

Jednou z funkcí jater totiž je zásobovat tělo energií. V tomto orgánu dochází k přeměně glukózy na zásobní glykogen, ze kterého lze v případě potřeby opět získat glukózu, která se v játrech produkuje a skladuje a odkud jí zásobuje celé tělo.

Čtěte také: Paralen může skrytě ničit játra. Stačí pár tablet navíc

Jsou-li játra zdravá, uvolňují glukózu, kdykoli je třeba, čímž udržují stabilní hladinu energie celý den. Ovšem játra postižená chorobou mají sníženou schopnost vyrábět i skladovat glukózu, proto jejich onemocnění přispívá k únavě.

Játra jsou největší žlázou a největším orgánem dutiny břišní v lidském těle. Nachází se na pravé straně pod bránicí a mají klínovitý tvar. Fungují jako "chemická čistírna" našeho organismu a představují centrum metabolické výměny, filtr a úložiště důležitých látek. Bohužel se v nich ukládají i ty škodlivé, takže odlehčovací dieta je pro ně obzvlášť blahodárná.

Co poškozuje játra? Čím se chránit?

Drží se na lékařské doporučení, zpravidla po prodělání nemoci zatěžující játra. Onemocnění jater zapříčiňuje nadměrné užívání léků, pití alkoholu, ale také infekční nemoci, nejčastěji mononukleóza a žloutenky.

Doporučujeme: Cítíte únavu? Možná vás zlobí játra!

"Ty se obvykle šíří velmi rychle. Proti žloutenkám typu A a B se dá chránit očkováním, a to jednou kombinovanou vakcínou, která se očkuje ve třech dávkách a poskytuje dlouhodobý účinek. Naproti tomu proti mononukleóze zatím taková ochrana neexistuje a v rámci prevence se doporučuje vyhýbat se kontaktu s nemocnými," připomíná primář D. Pastucha. 

A v čem spočívá dieta, která pro vaše játra - ať už jsou nemocná, nebo ještě zdravá - znamená výraznou úlevu? Samozřejmě - absolutně zakázaný je alkohol, jehož konzumace játra velmi zatěžuje.

Zákaz alkoholu i čerstvého pečiva

Úprava jídelníčku spočívá především ve vynechání živočišných i rostlinných tuků a živočišných bílkovin. Jídla se nesmí výrazně kořenit, nedoporučuje se ani bujón, česnek či cibule.

Milovníci pečiva si musí počkat pár dní a jíst pouze starší, okoralé kousky nebo netučné dietní koláče.

Náš tip: Jak poznáte, že jste propili játra?

Aby jídla splňovala podmínky jaterní diety, nesmí se smažit ani grilovat. Dokonce ani pečení není vhodné. Naopak se doporučuje vařit ve vodě, dusit, popřípadě upravovat jídlo na teflonové pánvi bez použití tuku. Často se pokrmy dají chutně a zdravě připravit i v tlakových hrncích.

Které potraviny játrům škodí?:

  • sádlo, máslo, tučná masa
  • uzeniny - suché salámy, paštiky, klobásy
  • tučné mléčné výrobky
  • ostré koření, bujóny
  • vejce, tatarka, majonéza
  • některá zelenina - česnek, cibule, okurka
  • některé ryby - losos, makrela, kaviár;
  • čerstvé pečivo a sladkosti

Pacienti s nemocnými játry musí držet jaterní dietu několik měsíců až půl roku. Strava totiž zdraví jater nesmírně ovlivňuje. Pokud chceme snížit toxické přetížení tohoto orgánu, stačí pár týdnů...

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  

Co s vámi provede alkohol: Průvodce v obrazech

Trpíte zácpou? 10 tipů, jak se jí zbavit

Horoskop na duben: Jak se vám povede celý měsíc?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama