reklama

Zápal mozku lze chytit i na letišti v Praze, říká lékař

Jaro a léto jsou dobou, kdy jsme mnohem více venku, častěji cestujeme, vydáváme se do zahraničí. Jak se chránit před možnými riziky, na to jste se ptali známého odborníka docenta Maďara!

Foto: Profimedia.cz

Jaro a léto jsou dobou, kdy jsme mnohem více venku, častěji cestujeme, vydáváme se do zahraničí. Jak se chránit před možnými riziky, na to jste s ptali známého odborníka docenta Maďara!

Lidé často váhají, zda se dát očkovat, a to nejen z finančních důvodů. Vakcíny jim připadají jako zbytečnost, na které vydělává farmaceutický průmysl.  Jsou však sami proti sobě. Docent Maďar očkování považuje za velkou výhodu moderní doby.

Žloutenka, klíšťata, meningokoky

"Existují stovky infekčních nemocí a vakcín je jen pár. Považuji to za absolutní minimum, co pro sebe může každý z nás udělat. U mnoha jiných nemocí takovou možnost nemáme, a jak moc by se hodila. Pro pobyt na území ČR a v Evropě doporučuji alespoň jako základ meningokoky, virovou hepatitida, a pokud se pohybujete v přírodě, tak i klíšťovou encefalitidu. Další možnosti potom záleži na věku a dalších specifických okolnostech např. černý kašel, plané neštovice, pneumokoky a podobně," vysvětlil obšírně v jedné z odpovědí svůj názor na potřebné minimum očkování.

Doporučujeme: Očkování: Zbytečnost, nebo životně důležitá prevence?

Lidé se dávají očkovat před cestou do exotických zemí, a přitom vážnou nemocí jako zápal mozkových blan se mohou nakazit už po cestě. Docent Maďar proto doporučuje očkování proti meningokokovému zápalu mozkových blan. "To je vhodné pro všechny místa s nahromaděním osob z různých zemí, včetné letadla a letiště," připomíná rizikové body. 

Očkování proti klíštěti? Určitě ano?

Bezpečno není ani doma v ČR. Nezapomínejme ani na riziko, které může způsobit infekce z nakažených klíšťat, kterých je plná česká, moravská si slezská krajina.

Náš tip: Má očkování smysl? Tak jste se ptali on-line!

I naše "česká" klíšťata představují zvýšenou hrozbu. Častěji přenášejí nebezpečné nákazy a jejich sezóna se stále rozšiřuje. Nebezpečná jsou především pro lidi nad 50 let, a přitom lidé dávají očkovat spíš své děti než sami sebe.

Kamion proti klíšťatům

Připomněl také, že po celé ČR bude jezdit očkovací kamion proti klíštěti. Přesný rozpis trasy, časový harmonogram a další zajímavé informace můžete najít na webové adrese www.pozorkliste.cz. Naleznete tam i detailnější informace jako např. možnost objednání přesného termínu očkování přímo na místě do nejbližšího očkovacího centra, možnost využití mimořádné slevy na vakcínu, bezplatné odborné rady lékaře pro zájemce o vakcinaci apod.

"Život máme jen jeden a za tu investici to stojí," připomněl docent Maďar.  Uvedl v této souvislosti,že u nás je proočkovanost stále velmi malá. "To vedle suchých čísel znamená stovky zbytečně postižených lidí ročně, řadě z nich ta nemoc úplně změní život, skončí v invalidním důchodu neschopni postarat se sami o sebe. Nemluvě o několika smrtelných následcích," uvedl dál.

Jak náš oblíbený host docent Rastislav Maďar odpovídasl na další otázky, na to se můžete podívat do celého on-line rozhovoru pro článkem.

Náš odborník

MUDr. Rastislav Maďar je vedoucím lékařem Očkovacího centra v Ostravě-Hrabůvce a odborným garantem největší sítě očkovacích center Avenier, která jsou současně i ambulancemi cestovní medicíny v České republice. Specializuje se na epidemiologii, prevenci a kontrolu infekčních nemocí, cestovní a tropickou medicínu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  

Dětské očkování: 15 nejčastějších otázek a odpovědí

Zánět močových cest: 5 pravidel prevence

Horoskop na duben: Jak se vám povede celý měsíc?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama