reklama

Prohlédněte si tělo: Hrozí nebezpečná nákaza

Drží se jako klíště! Kdo ho jednom měl, ten ví, proč je toto lidové přirovnání tak výstižné. A číhají na nás doslova na každém kroku Údaje o množství infikovaných jedinců jsou přitom hrozivé.

Foto: Isifa/Thinkstock

Drží se jako klíště! Kdo ho jednou měl, ten ví, proč je toto lidové přirovnání tak výstižné. A číhají na nás doslova na každém kroku. Údaje o množství infikovaných jedinců jsou přitom hrozivé.

První opravdu jarní víkend nás vylákal ven do přírody. Buďte proto opatrní, i kdybyste strávili jen odpoledne v městském parku! V řadě krajů je klíšťovou encefalitidou infikováno 10 - 20 % klíšťat, lymskou boreliózou na řadě míst i více než 20 % a hrozí i další choroby jako např. ehrlichióza. ČR v tom má i jedno smutné prvenství - co se týče infekčních onemocnění, je u nás klíšťová encefalitida dlouhodobě nejčastějším onemocněním z celé Evropské unie.

Jak správně odstranit klíště?

Obecně se traduje mnoho "zaručených" a "správných" způsobů. Jak to tedy ve skutečnosti je? Máme ho vykroutit, nebo natřít olejem či krémem? Ani jedno! Vytáčení klíštěte ve směru nebo protisměru hodinových ručiček nemá žádný efekt, protože klíště nemá závit. Na vašem těle je přichyceno ústním ústrojím dlátovitého tvaru a kusadly.

Při vytáčení může dojít i k rozmačkání klíštěte nebo k odtržení jen jeho těla a ponechání ústního ústrojí v ráně. Také ho ničím nepotírejte (žádným krémem, olejem, mýdlovou vodou). V tom případě se klíště totiž začne dusit a dochází k obranným reakcím, mezi které patří zvýšení slinění a vyvrácení obsahu žaludku do rány, což zvyšuje možnost nákazy jednou z přenosných nemocí.

Doporučujeme: Zápal mozku lze chytit i na letišti v Praze, říká lékař

Zásadou je rychlé znehybnění, dezinfekce, usmrcení a neškodné odstranění přisátého klíštěte. Stačí nakapat 1 až 3 kapky ixodermu na klíště, tak aby bylo rovnoměrně pokryto. Díky unikátním účinkům je parazit okamžitě paralyzován, takže nedochází k žádným obranným reakcím. Po pár minutách je vlivem přípravku usmrcen a zpevněn tak, že se dá bez problémů pinzetou bezpečně vykývat ven.

Zbavte se mýtů o klíšťatech

O klíšťatech koluje mezi lidmi spousta různých polopravd a mylných informací, které se většinou předávají z generace na generaci. Pojďme je uvést na pravou míru

  1. Klíště skáče ze stromů: Pověst "výsadkáře" získal tento zákeřný parazit jen omylem. Klíště totiž číhá na svého hostitele přichycené v trávě nebo na keřích nejvýše do jednoho metru nad zemí. O něco níže se nacházejí nymfy (vývojový předstupeň dospělého klíštěte), které se mohou snadno přichytit na srst vašich čtyřnohých miláčků, a nejblíže zemi jsou larvy. Ty se často přisávají na drobné savce, jako jsou například různí hlodavci.
  2. Klíště žije pouze v lese: Lesy, především ty listnaté a smíšené, jsou sice jeho doménou, klíště však můžete chytit i na zahrádce, na louce nebo třeba při procházce v městském parku. Vyskytuje se také na březích řek a rybníků (ke svému životu totiž klíště potřebuje vlhkost), dále na okrajích lesních cest a různých strží, obecně pak všude tam, kde je tráva vyšší než dvacet centimetrů. Přisátí proto nejčastěji hrozí při zahrádkaření, kempování nebo pěších výletech. Díky klimatickým změnám se klíšťata nacházejí téměř na celém území naší země. V současnosti je můžeme najít i na takových místech, kde v minulosti nebyla
  3. Nejvíce klíšťat se objevuje uprostřed léta: Při vysokých teplotách chybí ve vzduchu vlhkost, proto během horkých měsíců zalézají klíšťata pod zem, kde přežívají přisátá na hlodavcích. Jejich největší výskyt je typický pro období jara (březen až červen) a podzimu až do příchodu prvních mrazů. Možná vás to překvapí, ale klíště začíná být aktivní už při teplotách nad 5 °C! 
  4. Klíště napadá hlavně lidi se sladkou krví: Klíšťata se orientují podle čichu. Vnímají lidské pachy, tělesné teplo a dokonce i zvýšené množství oxidu uhličitého, který člověk nebo jiní živí tvorové vydechují. Říká se, že když si dáte pivo nebo česnek, změní se složení potu, jehož pach poté klíště odpuzuje, vědecky však tato souvislost potvrzena nebyla. Odpuzující účinek mají pouze repelenty, ale tento efekt je pouze dočasný, takže ani na ně nelze stoprocentně spoléhat.. Po lidském těle dokáže vylézt až ke krku, případně až mezi vlasy. Kromě toho mezi jeho oblíbené destinace patří dobře prokrvená místa s tenkou kůží například v oblasti podpaží, lýtkové jamky, třísel, břicha, na zápěstí a za ušima
  5.  Na světlé oblečení klíšťata nejdou: Barva oblečení zde nehraje důležitou roli. Světlá látka má jen tu výhodu, že na ní klíště snáze zahlédnete a můžete ho rychleji odstranit. Vedle světlé barvy je vhodné volit také hladký materiál, po kterém se klíšťatům hůře šplhá. Na procházku do přírody jsou tedy ideální dlouhé světlé kalhoty, dole zakončené gumou, nebo s nohavicemi zastrčenými do ponožek.

Infekce ohrožuje děti i starší osoby

Po návratu z přírody nebo i z vlastní zahrady by mělo být samozřejmostí prohlédnutí celého těla. Malý vetřelec se může ukrýt do každého záhybu. Často si ho ze začátku můžete splést například s mateřským znaménkem. Kromě toho, že jsou nepříjemným parazitem, hrozí nám infikováním závažnými chorobami.

Lymská borelióza a klíšťová encefalitida (infekční zánět mozku) patří mezi ty nejčastěji přenášené. Proto je třeba myslet na prevenci! Pokud jste nadšenec sportu a přírody, houbař, lesník nebo třeba vlastníte víkendovou chatu, očkování proti klíšťové encefalitidě by pro vás mělo být samozřejmostí.

Náš tip: Jak se zbavit klíštěte?

Stejně tak pokud máte děti, je lepší, aby byly očkovány. Jenže zatímco dětem očkování dopřejeme, sami na sebe často zapomínáme - a přitom obě nemoci z klíšťat nás mohou připravit o zdraví, vyřadit z normálního života a ohrozit tak celou rodinu. Včetně existenčního hlediska!

Očkování proti klíštěti spolehlivě ochrání

Na očkování, které není žádným výmyslem farmaceutických firem, ale  spolehlivým prostředkem ochrany, které doporučuje i Světová zdravotnická organizace, by měli myslet především i lidé nad 50 let. Imunitní systém není v tomto věku již tak výkonný jako dřív a tělo se stává méně odolné vůči infekcím.

Když pak takto oslabený organismus napadne virus klíšťové encefalitidy, je průběh onemocnění mnohem závažnější než u mladších lidí a častěji dochází ke vzniku trvalých následků. Ty je sice možné zmírnit léky, nikoli však úplně odstranit. Zároveň platí, že pravděpodobnost trvalých komplikací se s rostoucím věkem zvyšuje.  Přestože nejvíce případů onemocnění se objevuje u lidí ve věku 50-65 let, jsou tyto skupiny paradoxně očkovány nejméně.

Myslete na prevenci

Zatímco klíšťové encefalitidě lze úspěšně předcházet očkováním, které však mnoho lidí podceňuje, proti borelióze zatím podobná ochrana chybí. Více o vzniku a průběhu této nemoci se dozvíte na www.borelioza.cz.

Repelenty pak přímo brání napadení našeho těla nezvaným hostem, a pokud se tak již stane, měli bychom být připraveni na co nejbezpečnější odstranění klíštěte s minimalizací rizika obranné reakce a následné infekce.  V každém případě se v kritických obdobích pečlivě sledujte a v případě jakýchkoliv problémů navštivte bezodkladně lékaře.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  

Definitivní konec alergií? Jděte na to po čínsku

Zánět močových cest: 5 pravidel prevence

Nejlepší cviky na zadek: Skoncujte s větším pozadím!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama