reklama

Zdražení cigaret nepomáhá, potvrdil náměstek ministra

Skvělý nápad nebo diskriminace? Zákaz kouření v restauracích je v Evropě běžný, u nás se kolem něj svádí obrovská bitva. Ptali jste se on-line!

Kouření
Kouření | Foto: Profimedia.cz

Zákaz kouření v restauracích je v Evropě běžný, u nás se kolem něj svádí obrovská bitva.  Ptali jste se on-line i na způsob, jak v předstuhu skoncovat se závislostí na cigaretách.

"Jedním z hlavních důvodů, proč Ministerstvo zdravotnictví navrhuje opatření ohledně zákazu kouření ve všech uzavřených prostorách restaurací, je ochrana nekuřáků před škodlivými účinky pasivního kouření, " říká náměstek pro zdravotní péči MUDr. Ferdinand Polák.

Jak se bránit kuřákům?

Jenže návrh zákona má silné odpůrce, mocnější než samotné kuřáky - jde totiž o rozpor mezi ochranou byznysu a zdravím občanů. Jedna z provokativních otázek, které do našeho on-line rozhovoru zaslal lékař, proto zněla takto:   "P. kolego, jak můžete Vy, jako lékař, být ve straně, která se v souvislosti s legislativou na ochranu před kouřením chová jako dealer fy. Phillip Morris?"

Doktor Polák odpověděl: "Vážený pane doktore, podobné dotazy dostávám docela často. Ale věřte mi, že i v ODS je spousta lidí, kteří záměry Ministerstva zdravotnictví na ochranu nekuřáků podporují a fandí jim. Sám se snažím i uvnitř strany vysvětlovat všechny negatativní aspekty kouření a přesvědčovat kolegy, aby nekuřáky pomohli ochránit. Toto skutečně není věc stranická či politická - levice proti pravici. Spíše jde o problematiku společenskou."

Doporučujeme: Co se děje v těle, když přestanete kouřit

Většina autorů dnešních dotazů záměr ministerstva. zakázat kouření schvalovala. Jednou z mála výjimek byl čtenář Aleš, který navrhuje restaurace vyloženě kuřácké, kam nechť nekuřáci nechodí a riziko podnikání nechť nesou jejich majitelé. "Přesně tento stav přece nyní v ČR máme," vysvětlil náměstek Polák s dodatkem,  že v reálném životě však je možnost výběru velmi omezená.

Náš tip:  Proč nekouřit, když nám to chutná? Pro šest let života

V době, kdy bude možnost kouření na veřejnosti omezená, bude rozhodně lepší být nekuřákem. Jak ale přestat? "Pokud jde o žvýkakačky či náplasti, které se k odvykání měkdy používají, tak je pravda, že nejsou levné. Ale v porovnání s náklady na nákup cigaret se vám to v horizontu několika týdnů či měsíců mnohonásobně vyplatí," připomněl doktor Polák. Zdražování cigaret podle něj řeší jen část problému." Je známo, že závislý si peníze na svou drogu vždy najde. Pokud si někdo koupí i třeba drahou cigaretu a bude kouřit v přítomnosti např. dítěte, tak tomu dítěti bude škodit stejně, jako kdyby kouřil cigaretu levnou," uvedl MUDr. Polák.

Náš odborník

MUDr. Ferdinand Polák

Náměstek sekce zdravotní péče na MZČR. Lékař na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK Všeobecné fakultní nemocnice. Zabývá se také pedagogickou výukovou činností na I. Lékařské fakultě UK Všeobecné fakultní nemocnice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Konec kouření v restauraci. Jste pro?

Akné u dospělých? Nesahejte si na obličej

Dosáhněte svého i beze slov: Řeč těla

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama