reklama

Příznaky, spouštěče i léčba migrény: Co funguje?

Máte představu, co všechno může fungovat jako "spouštěč" migrény?

Foto: Žena

Máte představu, co všechno může fungovat jako "spouštěč" migrény?

Přemýšlíte, proč už vás zase bolí hlava? Možná za to může příliš tučná strava nebo naopak hladovění.

Co spouští migrénu?

Migrénou trpí 20 % žen a 7 % mužů. Pokud vás trápí časté bolesti hlavy, měli byste si vést tzv. migrénový deník, do něhož si budete zaznamenávat všechny faktory, které záchvaty mohly vyvolat. Pravidelné vedení deníku vám pomůže odhalit, na které situace a pokrmy jste obzvlášť citliví, a vyvarovat se jich.

Viníkem může být stres, strava, změna počasí, nedostatek či nadbytek spánku a také řada věcí, které by vás možná ani nenapadly, jako například parfémy, vůně a pachy, jejichž původ často není znám, a také třeba dlažba na podlaze.

Doporučujeme: Migréna se dá operovat. Kruté bolesti zmizí!

Migréna není jen obyčejná bolest hlavy, jde o několikahodinový záchvat, který probíhá v různých fázích a vyznačuje se četnými příznaky, včetně pulzující jednostranné bolesti hlavy, nevolnosti a zvracení. Když bolesti odezní, nemocný se cítí unavený a nemůže se soustředit. 

Nebezpečné vzory a barvy

Vedle běžně známých spouštěcích faktorů - psychického vypětí, změny počasí, nedostatku nebo naopak nadbytku spánku či příjmu některých druhů potravin - je nutné dávat pozor také na to, jaké barvy a vzory vás doma či na pracovišti obklopují. Velká část osob trpících migrénou (32-40 %) je totiž citlivá na světlo, zejména jeho ostrost, záři, blikání, a také na jasnost barev a vzorů, které mohou velmi rychle vyvolat záchvat migrény.

Náš tip: Migréně se dá předejít. Málokdo ví jak!

Nebezpečné  mohou být jasné, zářivé barvy, zejména na stěnách či podlaze. Mezi nejrizikovější patří černobílé dlaždice. Škodí také tapety (případně výpary z lepidla) či malba s pruhy ostře zakončenými vlnovkami a kostkované vzory.

Nevhodné však mohou být i  větší čistě bílé plochy, například zdi v kanceláři. Souvislé plochy je vhodné přerušit obrázkem, plakátem nebo vhodně umístěnou květinou. Řešením je používat v interiérech neutrální, uklidňující barvy, vyvarovat se kontrastních vzorů.

Světlo působí na mozek

Záchvat migrény mohou u některých jedinců vyvolat i blikající světla či oslnění.  Existují způsoby, jak eliminovat jejich vliv prostřednictvím malých změn v domácnosti i na pracovišti:

  • Ujistěte se, že osvětlení je dostatečné a dobře umístěné
  • Zářivkové osvětlení by mělo být řádně udržováno tak, aby nehrozilo, že začne blikat
  • Zářivky by měly co nejvěrněji napodobovat přirozené denní světlo
  • Vyhněte se leštěným povrchům, hladkým bílým stěnám atd., které mohou odrážet světlo. Vhodnější jsou matné povrchové úpravy
  • Okna vybavte nastavitelnými žaluziemi
  • Dejte přednost počítači s plochou obrazovkou a umístěte ho tak, aby se na obrazovce neodráželo světlo z oken
  • Nastavte jas obrazovky na minimální úroveň a pravidelně se od práce zvedejte a udělejte si přestávku

Vliv stravy na migrénu

Bolesti hlavy mohou odstartovat nejen konkrétní typy jídel a nápojů, ale i stravovací návyky jako takové. Záchvaty může způsobit zejména dlouhé hladovění a nepravidelná strava nebo také tučná strava. Velmi nebezpečná je rovněž dehydratace. Zjistilo se, že  prudká bolest hlavy ustoupí, pokud do tří hodin od propuknutí bolesti vypijeme půl litru vody.

K nejrizikovějším potravinám a nápojům patří:

  • Některé typy sýrů (zvláště zrající)
  • Alkohol (zvláště červené víno, na které jsou citlivé především ženy, v menší míře také bílé víno, pivo a tvrdý alkohol)
  • Aspartam (užívá se jako umělé sladidlo např. v limonádách a žvýkačkách)
  • Kofein (nápoje s obsahem kofeinu, jako např. káva, čaj)
  • Čokoláda
  • Glutamát (je obsažen zejména v dehydrovaných polévkách, salátových dresincích, konzervách, mražených produktech, ale také v pokrmech v čínských restauracích, hovoří se dokonce o syndromu čínské restaurace. Bolest hlavy způsobená glutamátem se dostaví zpravidla do 1 hodiny po konzumaci. Bývá doprovázená tlakem a pálením v oblasti hrudníku, případně i zčervenání obličeje, závratí a bolestí žaludku)
  • Ovoce a zelenina (banány, rajčata, fazole, citrusové plody)
  • Uzeniny, klobásy

Co s bolestí hlavy?

Neléčená migréna totiž spontánně odezní až po 4-72 hodinách, po nichž následuje ještě tzv. postdromální fáze, kdy je nemocný po odeznění bolesti často unaven a trpí nechutí k jídlu a poruchami koncentrace.

Když bolest propukne, je dobré užít některý z léků s obsahem paracetamolu a kyseliny acetylsalicylové v kombinaci kofeinem. Mechanismus, kterým společně působí paracetamol a kyselina acetylsalicylová, je odlišný, a tak se jejich účinky navzájem doplňují. Kofein navíc potlačuje příznaky únavy, podporuje duševní činnost a výkonnost. Kombinace tří účinných látek tak působí nejen silněji a rychleji, ale navíc se snižuje i množství jednotlivých složek potřebných pro zvládnutí bolesti.

Kdy je však vhodné navštívit lékaře?

  • Pokud je vám přes padesát let a bolest se u vás objevila poprvé. Nemusí jít totiž o migrénu
  • Pokud pociťujete bolest po fyzické námaze či sexu
  • Pokud trpíte vysokým krevním tlakem
  • Záchvaty bolesti se zintenzivňují a intervaly mezi nimi se zkracují
  • Máte pochybnosti o příčině bolestí (prodělaný úraz hlavy či páteře)
  • Užíváte-li léky proti bolesti často

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Peklo na zemi: Migréna. Zkusili jste podvědomí?

Boj s pigmentovými skvrnami: Jak se jich zbavit?

Nevíte, co chcete? Máme 5 tipů, jak to zjistit


reklama
reklama
reklama
reklama
reklama