reklama

Kojení před rakovinou prsu nechrání, říká známá lékařka

Kolem rakoviny prsu se v posledních týdnech rozpoutalo pravé šílenství. V našem on-line rozhovoru jste se od známé lékařky dozvěděli pravdu o tomto onemocnění.

Foto: Isifa/Thinkstock

Kolem rakoviny prsu se v posledních týdnech rozpoutalo pravé šílenství. V našem on-line rozhovoru jste se od známé lékařky dozvěděli pravdu o tomto onemocnění.    

Po kauze Angelina Jolie mnoho žen propadlo panice a domáhá se vyšetření.  Mnoho dalších však zavírá oči před možným nebezpečím a nechodí ani na základní prevenci - pravidelnou kontrolu u gynekologa. MUDr. Alena Bílková z prestižního pracoviště Mamma Centrum Zelený pruh v Praze radí, že v případě pochybností je lepší nechat si udělat alespoň ultrazvukové (sono) vyšetření - a za samozřejmost považuje samovyšetření.

Jak mít prsa pod kontrolou?

V rámci programu screeningu nádorů prsu má žena bez známek onemocnění prsu ve věku od 45 let absolvovat každé 2 roky mamografické vyšetření hrazené pojišťovnou. Horní věková hranice není od roku 2010 stanovena.

Doporučujeme: Rakovina prsu: Může ohrozit i muže?

Pro mladší ženy do 40 let nepřinášejí preventivní mamografická vyšetření potřebný efekt, proto pro ně není mamografický screening zaveden. K preventivnímu vyšetření této mladé věkové skupiny se doporučuje provádět ultrazvuk

"Příčina vzniku rakoviny prsu je známa jen asi u 10 až 15 % žen, u nich je podmíněna genovou mutací, která se nazývá BRCA 1 a BRCA 2. Tato mutace se dá zjistit jen genetickým vyšetřením. Tyto ženy mají vyšší riziko vzniku rakoviny prsu, ale nemusí vždy onemocnět," upozorňuje doktorka Bílková.

Doporučuje proto všem, u kterých se toto onemocnění vyskytlo v rodině, aby rozhodně chodily na ultrazvuk už před dvacítkou. "Doporučuji kontroly v poradně v rámci onkologie, kde jsou ženy s pozitivní rodinnou anamnézou sledované," uvedla v jedné ze svých odpovědí.

Náš tip:  Bolí vás prsa?

Zvyšuje užívání hormonální antikoncepce riziko, že onemocníte rakovinou prsu? Podle MUDr. Bílkové neexistují jednoznačné medicínské názory. "Někde je to skutečně jako rizikový faktor uváděné, někde zase ne. Relavantní výzkum s jednoznačnými závěry zatím není k dispozici," upozornila.

Zajímavý je i vliv kojení. Například čtenářka Jarka se ptala, zda je kojení velká prevence před rakovinou prsu. Vedoucí lékařka Mamma Centra Zelený pruh MUDr. Alena Bílková tuto představu opravuje: "Kojení se uvádí jako prevence rakoviny prsu, ale bohužel stoprocentně vás neochrání. Nezapomínejte na preventivní vyšetření. Se samovyšetřovíním začněte ihned, asi za 3 měsíce po skončení kojení se prsa vracejí do své původní podoby."

Na ostatní dotazy a odpovědi přední české lékařky - odbornice na mammologii - se podívejte na celý on-line rozhovor dole pod článkem.

Náš odborník

 

MUDr. Alena Bílková

vedoucí lékařka Mamma centra Zelený pruh

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rozhovor: Jak se léčí rakovina prsu

Revma se dá ovlivnit jídlem. Klouby pak nebolí

Dosáhněte svého i beze slov: Řeč těla

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama