reklama

Revma se dá ovlivnit jídlem. Klouby pak nebolí

Bolí vás klouby, ať velké nebo malé? Pomoci vám může i správné jídlo.

Foto: Isifa/Thinkstock

Bolí vás klouby, ať velké nebo malé? Pomoci vám může i správné jídlo.

Revmatoidní artritida umí své oběti bolestivě potrápit. Ačkoliv se při její léčbě bez kvalitních léků neobejdeme, podceňovat roli vhodné stravy se nevyplácí. Existují totiž potraviny, které tělu mohou pomoci.

Co jíst na bolest kloubů?

Artritida postihuje vnitřní výstelku kloubů a vede k chronickému zánětu. Klouby bolí a jsou zatuhlé. Výzkum provedený na 130 britských ženách dokázal, že tzv. středomořská dieta může od těchto potíží výrazně ulevit. A to již po šesti měsících pravidelné konzumace potravin bohatých na antioxidanty a  vitaminy.

Co tedy v případě této choroby hlavně jíst?

Ryby. Polynenasycené mastné kyseliny obsažené v rybách (zejména omega3) pomáhají účinně snižovat hladinu cytokinů a dalších zánětlivých působků v těle. V  jídelníčku artritiků by tak neměly alespoň 2× týdně chybět. Nemáte-li ryby rádi, nahraďte je sójou, vlašskými ořechy či kvalitními potravinovými doplňky s obsahem omega3 mastných kyselin.

Doporučujeme: Dna ohrožuje klouby i ledviny. Jaká je prevence?

Barevné potraviny. Pozor, nejedná se o potraviny obarvené potravinářskými barvivy, nýbrž o ovoce a zeleninu. Mimo vitaminy totiž zdraví prospívají i přírodní barviva - karotenoidy a flavonoidy. Jsou silnými antioxidanty.

Celozrnné výrobky. Seriózní studie publikovaná v The American Journal of Clinical Nutrition přinesla zjištění, že pacienti konzumující celozrnné produkty mají nižší hladinu C-reaktivního proteinu (ukazatele zánětu v  těle). Zařaďte do jídelníčku neloupanou rýži, celozrnné pečivo a těstoviny. Obsahují i selen, účinný antioxidant.

Přečtěte si: Pomůže tlačenka na klouby?

Olivový olej. Výzkumy hlásí, že v kvalitním olivovém oleji jsou substance bránící uvolnění prozánětlivých působků v organismu. Nešetřete proto při jeho pořizování penězi (vybírejte extrapanenský) a konzumujte ho často.

Nakonec ještě jedna dobrá zpráva: pacienti dodržováním středomořské diety často i zhubnou. Jejich klouby jim tak poděkují hned dvakrát.

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kloubní preparáty jako prevence jsou na nic, říká lékař

Hubnutí po padesátce: Triky, které pomohou

Omlazení vagíny: Lepší pružnost i vzhled. Podívejte se

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama