reklama

Krevní tlak se dá snížit i bez léků. Pomůže i banán

Na celý život - to tvrdí odborníci o prášcích na vysoký krevní tlak. Nemusejí mít ale pravdu!

Foto: Thinkstock

Na celý život - to tvrdí odborníci o prášcích na vysoký krevní tlak. Nemusejí mít ale pravdu!

Traduje se, že infarkt a mrtvice hrozí víc ve vedru. Ne každé točení hlavy a slabost má v létě tento důvod. Někdy jde paradoxně  o následek zlomového zklidnění. Člověk přestane být ve stresu, krevní tlak mu "spadne" sám od sebe, ale k tomu ještě bere prášky na vysoký tlak. Znásobený společný účinek pak doslova "zamotá hlavu".

7 tipů, jak přírodně snížit tlak

Vysadit prášky se však nedoporučuje, protože efekt dovolenkové relaxace může být jen přechodný. Přesto je dobrým důkazem toho, jak můžeme sami ovlivnit svůj krevní tlak vlastním životním stylem.

Tady je 7 moudrých rad:

  • Zbavte se stresu: právě tak jako o dovolené!
  • Naučte se meditovat: dokážete si pak navodit zklidnění, kdykoli si budete přát
  • Cvičte a hýbejte se: 30 minut aktivní činnosti denně pomáhá snížit tlak o 20 %. Ideální je jóga.
  • Zhubněte: s každým kilem ulevujete svému srdci a cévám
  • Omezte solení: je pravda, že sůl sama o sobě vysoký tlak nevyvolá, ale těm, kdo už ho mají, k němu přispěje
  • Nekuře, nepijte alkohol:  ani jedno nepatří ke zdravému životnímu stylu
  • Jezte banány:  obsahují draslík, který dokáže omezit působení  sodíku, obsaženého v kuchyňské soli. Dospělí by měli přijmout denně 4 700 mg draslíku.

Další přírodní prostředky proti vysokému tlaku představují kiwi a červená řepa. Budete-li je zařazovat do jídelníčku co nejčastěji, a přizpůsobíte se i ve svém životním stylu i v jiných ohledech, můžete udržet svou hypertenzi na uzdě.

Jaký má mít tlak hodnoty?

Dřív se tvrdilo, že s každou životní dekádou smí přibýt 10 dílků na rtuťovém sloupci, jímž se krevní tlak měří. Dnes už lékaři tak benevolentní nejsou a doporučují, aby se naše hodnoty pohybovaly v rozmezí 110-139 mm Hg/70-89 mm Hg. Pokud máte cukrovku či kardiovaskulární choroby, budou správné hodnoty pod 120 mm Hg.

Doporučujeme: 5 tipů na zdravé srdce

Bez konzultace s lékařem prášky na tlak rozhodně nevysazujte. Přesvědčit ho však můžete dlouhodobě zdokumentovanými výsledky měření, které opakovaně prokáží snížení hodnot.

Podle odborníků horší důsledky než vysoký tlak způsobuje tlak kolísavý.  I proto je dobré ho často kontrolovat a měřit i v domácích podmínkách. Měření krevního tlaku je jednou z věcí, při které nejste odkázáni pouze na lékaře a jeho specializované přístroje. Díky neustále vylepšovaným a důsledně klinicky ověřovaným přístrojům si svůj krevní tlak můžete monitorovat i doma.

Měřte si tlak i doma

Mnoho lidí trpí tzv. syndromem bílého pláště a je poměrně běžné, že v ordinaci u lékaře vám vždy "vyskočí" vyšší tlak než jindy. Nespoléhejte se na to. Může nastat i  opačný stav, kdy při měření provedeném doma ukazují hodnoty tlaku vyšší čísla než při měření u lékaře. Je dokázáno, že toto se děje u 8 % pacientů.

Navíc: pokud vás "rozhodí" rutinní návštěva u praktického lékaře za účelem změření tlaku, je dost pravděpodobné, že vás stejně nebo i více rozhodí i jiné situace: v dopravě, v práci, při setkání s lidmi atd.  Více informací najdete na www.krevnitlak.cz

Náš tip: 8 jídel na zdraví vašeho srdce

Udělejte tedy první zásadní krok v základní prevenci, kterým je pořízení si kvalitního tlakoměru. Například přístroj Omron přijde vás zhruba  na 2 000 Kč. Co je však tato částka ve srovnání s náklady, které byste museli vynaložit na léčbu v případě následků onemocnění, které vysoký krevní tlak způsobil?

Vysoký tlak nebolí

V domácím prostředí si můžete změřit tlak kdykoliv a při důsledném a pravidelném měření v průběhu několika týdnů snadněji zjistíte, jak to s vám i doopravdy je.

Onemocnění spojené s vysokým krevním tlakem mají ročně na svědomí 25 % úmrtí ve věku nad 40 let, přičemž ve statistikách jsou na tom ženy o něco hůře než muži. Ačkoliv samotný stav hypertenze nebolí a člověk ho v podstatě nijak subjektivně nepociťuje, právě v tom spočívá jeho nebezpečí. Člověk, který neví o svém vysokém tlaku je vystaven riziku, že časem se tento stav může projevit v podobě mimořádně zákeřných nemocí, jako je infarkt či mozková mrtvice. Zanedbávat vysoký tlak se nevyplácí, zato prevence, ke které patří jeho pravidelné sledování, se opravdu vyplatí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Smrtící trio tlak, tuk a cukr: Nová převratná léčba!

Jak se zabít v autě: 4 věci, co zvyšují nebezpečí

Antikoncepce jako zabiják žil: Na co si dát pozor

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama