reklama

Dokážete zachránit život? Podívejte se!

V případě nehody s úrazem a zástavou srdce propadnete panice nebo se chopíte činu? Podívejte se, jak správně pomoci!

Foto: Iisfa/Thinkstock

V případě nehody s úrazem a zástavou srdce propadnete panice nebo se chopíte činu? Podívejte se, jak správně pomoci!

Už třetím rokem při oživování není povinné umělé dýchání. Paradoxní je, že přitom se daří zachránit více životů! Výzkumy ukázaly, že k této technice jsou lidé ochotnější, takže vlastně má vyšší účinnost.

Zůstat naživu - i bez dýchání

Resuscitace (oživování) se provádí u osob, které nereagují na oslovení, bolestivý podnět a nedýchají. V takovém případě se postupuje vždy stejně - nezávisle na příčině bezvědomí. Podívejte se, jak se to správně dělá. Nikdy nevíte, kdy to budete potřebovat.

V případě, že oběť nedýchá, zahajujeme resuscitaci okamžitě. Každá minuta snižuje šance oběti na přežití. Stačí jen stlačovat střed hrudníku zhruba 100x za minutu do hloubky 5 cm.  Resuscitaci nepřerušujeme do příjezdu záchranné služby.

Úsměvnou a snadno zapamatovatelnou pomůckou přitom může být slavná kapela Bee Gees a její hit Staing Alive (Zůstat naživu). Masáž by měla probíhat frekvencí odpovídající  právě jejímu rytmu.

Doporučujeme: Infarkt ve 30? Takhle ho dostanete: 5 velkých rizik

Pokud však máte k dispozici masku a umíte ji použít, je lepší zkusit i umělé dýchání. Pak zahajujeme resuscitaci 30 stlačeními  středu hrudní kosti a následně do oběti dvakrát vdechneme. Tento cyklus opakujeme do příjezdu záchranné služby.

Jak zastavit krvácení?

Kurz první pomoci jste absolvovali naposledy na základce? Pak nebude od věci připomenout  si správný ošetřovatelský postup i v případě jiných, méně vážných případech.

Zastavte krvácení

  • Nejlépe tak učiníte přitlačením obvazu nebo jiné čisté tkaniny na ránu.
  • Pokud je poraněná končetina, zvedněte ji do výšky, krvácení by mělo po chvíli samo ustat.
  • Ruku stačí dát nad hlavu, v případě zraněné nohy ji podložte na židli polštářem tak, aby spočívala výše než srdce.

Důkladně vymyjte ránu. Pokud jde o hluboké tepenné poranění, nevymýváme nic!!!!

  • Ránu omyjte pod tekoucí vodou nebo sterilním fyziologickým roztokem.
  • Nepoužívejte peroxid vodíku ani pálivou jódovou tinkturu - mohou poškodit odkrytou tkáň a zpomalit proces hojení.
  • Opláchnutou ránu jemně osušte ručníkem, který nepouští vlákna.

Přiložte krytí

  • Použijte sterilní čtverec nebo náplast s polštářkem.
  • Pokud zvolíte vlhké hojení, je ta pravá chvíle na aplikaci HemaGelu, který na ráně vytvoří elastickou vrstvu oddělující ránu od vnějšího prostředí.
  • Po nanesení gelu ránu kryjte sterilním čtvercem z nesavého materiálu nebo náplastí s nesavým polštářkem. Bude tak dobře "dýchat" a rychleji se zahojí.
  • Obvaz nebo náplast pravidelně vyměňujte podle potřeby.

V létě číhají hlavně úrazy: kotník, koleno, loket

K nejčastějším letním zraněním patří podvrtnutý kotník. Přitom je nutné zvednout a chladit končetinu. Otok a bolest se mírní studenými nebo ledovými obklady a poté elastickým obinadlem, které ovšem nesmí škrtit ani omezovat prokrvení. Pokud kloub není zatěžován, není nutná fixace a stačí aplikovat např. EFFI nebo Dolgit krém.  Přinese úlevu a zároveň urychluje regeneraci tkání, pomáhá při vstřebávání krevních podlitin a zmírňuje otoky.

Náš tip: Dovolená na infarkt: Sport vás může zabít

Tyto krémy účinně pomáhají i při druhém nejčastějším zranění - vymknutí, kdy se hlavice kloubu nachází mimo kloubní jamku a zároveň jsou poraněny i okolní struktury - kloubní pouzdro, vazy a nervové i cévní kmeny Toto poranění je těžké odlišit od zlomeniny nebo vykloubení. V tomto případě je lepší nechat řešení na odbornících. Stačí zabránit zbytečným pohybům a nikdy se nepokoušíme vracet kloub do původní pozice. Na místě je poraněné klouby znehybnit.

Natažení svalu způsobí ztuhlost a větší bolest, doprovázenou otokem a krevními podlitinami. Lze je léčit i doma studenými obklady, které zabrání otoku. V případě akutních bolestí je mnohem lepší než podávat analgetika ve formě tablet aplikovat na bolestivé místo mast nebo gel obsahující účinnou látku Ibuprofen. Jestliže bolest nepřestává, je nutné lékařské ošetření. Při závažnějším natažení, kdy je sval natržený, se může objevit i vnitřní krvácení, kvůli kterému je nezbytný chirurgický zákrok. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Potrat doma a v klidu? Kolik stojí tabletka?

Nejlepší sex? Čeká vás po padesátce!

8 rad, jak být konečně šťastná. Napořád


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama