reklama

Léky na bolest mohou i zabíjet

S léky na bolest zacházejte opatrně, mohou i zabíjet.

Foto: Žena

S léky na bolest zacházejte opatrně, mohou i zabíjet.

Bolí vás záda nebo hlava? Máte obtížnou menstruaci? Nebo vás již několik dní trápí zub, ale představa zubařského křesla vás děsí? Pokud v těchto a podobných případech bez zaváhání sáhnete do kabelky či domácí lékárničky pro některou ze svých oblíbených pilulek, na chvíli zadržte. S léky na bolest by se mělo zacházet opatrně, v opačném případě může jít dokonce o život.

Šokující čísla ze zámoří

Ve Spojených státech umírá v současné době na předávkování analgetiky více žen, než kolik jich ročně zemře na silnicích v důsledku dopravních nehod. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí nedávno zveřejnilo neveselou statistiku, podle které se počet úmrtí na předávkování analgetiky rok od roku zvyšuje.

Doporučujeme: Patní ostruha: Jak na bolest + rada starého praktika

Šlo sice především o opioidní analgetika, ale i u těch volně prodejných je nutné užívat je dle instrukcí lékaře nebo lékárníka a v žádném případě nepřekračovat maximální doporučené dávkování. A proč statistiky hovoří zejména o ženské části populace? Ženy jsou k předávkování těmito léky náchylnější než muži zřejmě proto, že více trpí chronickými bolestmi a také závislost na lécích u nich vzniká častěji.

Přirozené tlumení bolesti

Jenže jak jinak než s pomocí léků se vypořádat s bolestivými stavy? O dalších způsobech tlumení bolesti, než jsou léky, byste měli začít přemýšlet především tehdy, když trpíte nějakým typem bolesti často a dlouhodobě. Chronická bolest vás totiž bude nutit užívat analgetika často a trvale, možná i v postupně se zvyšujících dávkách. Pokud vaše bolest není způsobena vážným onemocněním a není příliš silná, pokuste se s ní vyrovnat "alternativně".

Náš tip: 9 jídel proti bolesti:

Léky, které si vezmete na bolest hlavy nebo zad, řeší sice nepříjemný vjem bolesti, neřeší však skutečnou příčinu vašeho stavu. A na ten se zkuste zaměřit především. Například v případě zmíněné bolestí zad a pohybového aparátu vůbec může pomoci pravidelné cvičení, protahování a masáže. Bolest hlavy má zase často příčinu v přemíře stresu, nepravidelném spánkovém a stravovacím režimu, nedostatku tekutin, nadměrné konzumaci kávy nebo naopak nízkém krevním tlaku. Snažte se příčinu identifikovat a zaměřit se primárně na její řešení.

Nebojte se léků užívaných s rozumem

I když bychom po nich neměli sahat bezmyšlenkovitě, analgetika jsou v mnoha případech prospěšná. Pokud jednou za čas potřebujete rychle překonat nečekanou bolest hlavy nebo bolestivou menstruaci, nic se neděje. Stejně tak pokud vám lékař doporučí užívání analgetik po omezenou dobu například po operaci. Při užívání léků na bolest byste však měli dodržovat následující pravidla:

  • Snažte se hledat příčinu bolesti a tu, pokud je to možné, řešit především.
  • Nikdy nepřekračujte doporučené dávky léků, pokud je bolest i při maximální dávce nesnesitelná, poraďte se s lékařem.
  • Pokud užíváte analgetika, vyhněte se požívání alkoholu.
  • Některé léky je třeba užívat po jídle, protože dráždí žaludek, věnujte pozornost těmto informacím v příbalovém letáku.

Chcete znát další nebezpečí léků proti bolesti? Seznamte se s mýty o analgetických přípravcích.

Léčba, kde prášky nehrají hlavní roli

Kromě užití "zázračné" pilulky vyzkoušejte i jiné způsoby, které vás dostanou zase do formy:

  • Bolesti hlavy - pokud jimi trpíte pravidelně a úprava životosprávy nepomáhá, zkuste například akupunkturu nebo rostlinné produkty (příznivý účinek na bolesti hlavy byl prokázán například u devětsilu lékařského).
  • Bolesti zad - pravidelné cvičení a masáž vás jich možná úplně nezbaví, pomůžou vám ale snížit množství léků, které potřebujete, abyste se cítili dobře.
  • Chřipkové stavy - nesnažte se přecházet nachlazení a chřipkové stavy s pomocí léků, na to rozhodně nejsou určené. Namísto toho si dopřejte potřebný odpočinek, teplo a dostatek tekutin.
  • Bolest zubů - pokud bolest zubů trvá déle než jeden nebo dva dny, budete muset navštívit zubního lékaře. Odkládat to nemá žádný smysl.

MUDr. Helena Janíčková

Odborník uLékaře.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

7 zdravotních problémů, za které může klimatizace!

Cyklistika vede k potížím s erekcí

Nevíte, co chcete? Máme 5 tipů, jak to zjistit


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama