reklama

Z barvy moči poznáte nemoc. Pozor hlavně na tmavou

Barva moči prozradí dietní chybu i závažné onemocnění. První odhad uděláte doma, ani nemusíte do laboratoře.

Foto: Profimedia.cz

Barva moči prozradí dietní chybu i závažné onemocnění.

Na první pohled se výše uvedená tekutina zdá jako pouhá odpadní látka lidského těla, opak je však pravdou. Změny barvy, pachu, složení či koncentrace moči poukazují na možnou systémovou chorobu, ale i nezávažnou změnu vnitřního prostředí organismu.

Červená moč může být problém

Barva moči může být různá, jak ukážou následující řádky. Jen pro upřesnění - normální zbarvení je přirovnáváno ke slámově žlutému odstínu, ovšem i tato barva kolísá podle aktuálního příjmu tekutin.

V případě červené barvy se sytost může pohybovat od moči vzhledu "vypraného masa" až po tmavou, přirovnávanou k barvě černého piva nebo koly. Intenzita zbarvení závisí především na množství krevního nebo svalového barviva přítomného v moči.

Doporučujeme: Vyhrála boj s rakovinou: Pije denně vlastní moč

Růžová až masově červená barva může být způsobená zvýšeným rozpadem červených krvinek v cévách, rozpadem svalové tkáně při popáleninách nebo úrazech, ale také dědičným onemocněním porfyrií nebo nadměrnou konzumací červené řepy.

Světle červenou barvu moči způsobuje kyselina močová při dně.

Barvu černého piva má na svědomí masivní krvácení při onemocněních ledvin, vývodných cest močových nebo při krvácivých stavech.

Důvody hnědého zabarvení

Někteří autoři sem zařazují moč barvy černého piva při masivním krvácení do moči. Dalšími důvody hnědé barvy můžou být:

  • bilirubin - objevuje se při onemocnění jater (například u žloutenky) a žlučových cest
  • melanin - vyskytuje se při rozsevu zhoubného nádoru melanomu
  • kyselina homogentisová - je vylučovaná do moči při dědičném metabolickém onemocnění zvaném alkaptonurie (neboli ochronóza)

Odstíny žlutooranžové a zelenohnědé

Žlutooranžovou barvu moči můžeme vidět při zvýšeném přívodu karotenoidů nebo riboflavinu (vitamín B2) ve stravě. Zelenohnědý odstín zase vzniká rozpadem žlučového barviva bilirubinu na vzduchu za vzniku zeleného biliverdinu.

Náš tip: Na hmyzí bodnutí pomáhá moč, říkaly babičky! Co ještě?

Vzniklá barva je tak kombinací biliverdinu a bilirubinu, přičemž nejčastěji se s ní setkáme u staré moči pacientů s postižením jater a žlučových cest.

Ani bezbarvá moč není dobrá

Je-li tato tekutina čirá a bezbarvá, může to být způsobeno zvýšeným přívodem tekutin nebo závažnějšími nemocemi, například cukrovkou, žíznivkou, chybnou léčbou diuretiky nebo selháním ledvin.

Jak vidíte, moč může mít takřka jakoukoliv barvu, ne vždy však jiné zbarvení znamená vážné onemocnění. Pokud se vám barva moči nezdá normální, raději vždy kontaktuje svého lékaře a problém mu sdělte.

(holi)

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zpocené nohy: Neuřízněte si ostudu. Zkuste řetízek

Trhaný spánek: Spěte na "dvě šichty", bude vám lépe

Nejste v tom sami/y: Polovina mužů má problém v sexu

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama