reklama

Triky na tiky: Cukání v oku zkuste přepít

Cukání v oku, tik v koutku, škubání ve svalech. Jak je to vážné?

Foto: Thinkstock

Ať už je vidět nebo ne, nepříjemné je vždycky: cukání v oku, tik v koutku, škubání ve svalech. Jak je to vážné?

Klid, obvykle vůbec ne. Hlavně u cukání oka obvykle stačí pořádně se vyspat a odpočinout si i psychicky.

Oko cuká z únavy

Škubání v oku a víčku bývá nejčastěji běžným jevem při  přetížení, způsobeném buď velkou námahou nebo nevyspáním a trvalým stresem. Že únavu a psychické vyčerpání nepociťujete, ještě neznamená, že jimi netrpíte. 

Přispívá k nim práce na počítači, čtení či jiné činnosti, které namáhají zrak - pak se může jednat i o únavu okolních mimických svalů. Někdy se tak hlásí i nástup migrény. Psychické vyčerpání a stres jsou však klíčové, vzpomeňte si na inspektora Dreyfusse ze série o Růžovém panterovi...

Doporučujeme: Co nás připraví o zrak?

Často od obtíží uleví už hořčík z minerálky Magnesia. Když ne, zkuste tento prvek doplnit tabletkami, a raději v důkladné dávce, i 4 x 500 mg denně. Podpoří vás i kapky pro unavené oči a zejména vitamín B. 

Na cukání pomohou vitamíny

Ideální je B-Komplex, který obsahuje celou skupinu vitamínů B. Můžete si dopřávat až tři tablety denně (jako bonus na vás nepůjde hmyz ani klíšťata).  Nejdůležitější "bé dvanáctku" však najdete také v rybím tuku a nebo pivovarských kvasnicích, které si také můžete opatřit v lékárně ve formě starého dobrého Pangaminu.

Náš tip: Roztroušená skleróza: Rady odborné lékařky!

Nepomáhá? Pak asi přece jen zajděte k doktorovi, nejspíš na neurologii. Ten pro vás bude mít řešení v podobě akupunktury nebo botoxových injekcí. Ale o moc víc se ani v ordinaci  nedozvíte, odborníci toho vlastně o původu tiků a cukání moc nevědí.

Kdy jsou tiky vážné

Raději nemysleme na situaci, kdy se u těchto drobných obtíží přece jenom najde nějaká závažnější příčina v podobě neurologických chorob. To se však naštěstí stává jen v mizivém procentu případů.

Pak by v úvahu připadala roztroušená skleróza nebo Tourettův syndrom, který do širšího povědomí v Česku přivedl až televizní dr. House. TS není naštěstí příliš častý, uvádí se, že jím trpí jeden člověk z tisíce! Toto dědičné neuropsychologické onemocnění je charakteristické právě nekontrolovatelnými záškuby a samovolnými pohyby.

Pomáhá opět horčík

Vzhledem k tomu, že se však obvykle projeví už před šestým rokem, pak jste nejspíš mimo podezření, ne? Podoba je jen vnější, právě v onom škubání a cukání různých  částí těla.

Tiky jsou popisovány jako opakující se rychlé pohyby, které vůlí vlastně nejde ovlivnit, které nemají žádný účel a nejsou podmíněny nějakou neurologickou poruchou.

Jedná se většinou o zvýšenou nervosvalovou dráždivost, která je projevem nerovnováhy iontů v organismu. Pomůže dostatečný příjem hořčíku a vitamínů skupiny B. Jinak navštivte neurologa, který může doporučit další vyšetření (EMG, hořčík v červených krevních destičkách atd). V krajním případě je možné stav řešit zklidňujícími léky

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Roztroušená skleróza na vzestupu: Máme se jí bát i my?

Hemofilie: kdy hrozí nákaza HIV

Dosáhněte svého i beze slov: Řeč těla

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama