reklama

Jazyk: Čistit nebo ne? Zlepší se vám zdraví i chuť

Čistíte si zuby ráno, večer i po jídle, a stejně je to možná na nic. Pokud si zároveň nevyčistíte jazyk!

Foto: Profimedia.cz

Čistíte si zuby ráno, večer i po jídle, a stejně je to možná na nic. Pokud si zároveň nevyčistíte jazyk!

Aspoň podle zastánců starobylé čínské i indické medicíny. K jejich poznatkům se však v poslední době kloní i stále více současných stomatologů a zubních hygienistů. Na jazyku se usazuje tentýž povlak, který odstraňujeme kartáčkem ze zubů.

Máte špinavý jazyk? Páchne vám dech

Plak na povrchu jazyka působí nepříznivě třeba na svěží dech. Podle studií může za nepříjemný zápach z úst ze 75  % právě  "špinavý" jazyk, pouze zbývajících 25  % ovlivňuje čištění zubů.Z velkého množství nejrůznějších bakterií z jídla, jak určitě víte, se kazí zuby, ale to bohužel není všechno. 

Způsobují záněty dásní produkují toxické látky, které se dostávají dlouhodobě a ve vysokých dávkách krevním oběhem do celého těla. Poškozují vnitřní výstelku cév a tak usnadňují usazovaní cholesterolu a přilnavost krevních destiček. Zánětlivé procesy v těle podle všeho vedou i k rychlejšímu nástupu cukrovky a možná i některých typů rakoviny.

Doporučujeme: Udělejte áááá: Diagnóza z jazyka je snadná!

U pacientů se zánětlivým onemocněním dásní byla prokázána zvýšená pravděpodobnost srdečního infarktu, mozkové mrtvice, vyšší četnost předčasných porodů a snížená porodní váha novorozenců postižených matek.

Povlak na jazyku musí pryč

Důležité je proto odstranit mikrobiální povlak v ústech, který je zodpovědný za vznik zubních kazů, za záněty dásní i za parodontitis, lidově paradentózu.

Stačí však například po konzumaci sladkosti vynechat během ústní hygieny jazyka a rázem se celé čištění stává zbytečným. Obsažený cukr se pakž dostává do chuťových pohárů na jazyku, které mohou být až jeden centimetr hluboké. Ještě po několika hodinách se tak může uvolňovat zpět do ústní dutiny a reagovat s bakteriemi.

Náš tip: Test: Co víte o jazyku?

Někdy je jejich výsledkem bílý povlak nebo rozpaskaný povrch.  Jde o orální kandidózu, prakticky stejné onemocnění jako bývá ve vagíně, vyvovalné většinou po léčbě antibiotiky nebo při snížené imunitě. Také tentno povlak je dobré ostranit.

Čištění jazyka pomůže omezit zápach z úst, ale také bolení zubů, afty, záněty dásní a parodentózu

Jak jazyk správně očistit?

Používat by se ovšem neměl stejný kartáček jako na zuby. dokonce to ani vůbec nemusí být kartáček, i když ten speciální. Indická ayurvéda doporučuje speciální škrabku nebo lžičku, čínská tradice se zaměřuje na speciální stěrač nebo masážní špachtličku.Všechny tyto postředky koupíte ve zdravotnických potřebách či lékárnách.

Jogíni používali dřevěnou škrabku se zaoblenou hranou, jenž vyčistí celý povrch jazyka. Byli přesvědčeni, že si pravidelným používáním lze celkově upevnit zdraví. Čištění jazyka tak zlepší funkci srdce, plic, ledvin, jater, slinivky a celého zažívacího ústrojí.

Zdá se vám to přehnané? Možná, ale jako další způsob, jak vyhnat škodlivé bakterie ze sliznic, je čištění  (škrábání, stírání atd.) jazyka neoddiskutovatelné. A jestli nevěříte, pak vás může přesvědčit jiný argument. Těm, kdo to vyzkoušeli,  mnohem lépe  fungovaly chuťové buňky jazyka a víc si tak užili vše, co jedli a pili. 
 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Proč jsou ženy mlsnější?

Chcete otěhotnět? Jezte "potraviny plodnosti"!

Nelíbejte se na veřejnosti. Je to odporné

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama