reklama

Češi jsou mistři Evropy v akné. Změňte styl i kosmetiku

Lidé v ČR trpí na akné a nejrůznější pupínky až třikrát častěji než lidé v západních zemích. Čím to je?

Foto: Isifa/Thinkstock

Lidé v ČR trpí na akné a nejrůznější pupínky až třikrát častěji než lidé v západních zemích. Čím to je?

Jde o celou řadu faktorů, mezi něž můžeme řadit ovzduší i celé životní prostředí a zejména nekvalitní stravovací návyky. Důkazem může být například vietnamská komunita, která na našem území žije. Zejména u mladší generace Vietnamců, kteří se již nestravují jako jejich rodiče tradičními vietnamskými pokrmy, lze totiž nově zaznamenat problémy s pupínky a akné.  Může za to z velké části  jídlo z fastfoodů a do jisté míry také kalorická česká kuchyně.

Hlavně pupínky nemačkat

Akné se vyskytuje až u 86  %  lidí. Trápí teenagery i dospělé a rozhodně nejde o triviální problém. Kromě jizev na kůži může mít totiž vážné dopady na psychiku. Podle některých odborníků negativní vliv na sebevědomí a sociální chování dokonce srovnatelný s psychickými důsledky tělesných onemocnění.

Doporučujeme: Ženy často neznají svůj typ pleti. Vyzkoušejte se i vy!

Emoční stres však akné dále zhorší, připomíná renomovaná kožní lékařka doc. MUDr. Jarmila Rulcová z Fakultní nemocnice Brno. "Vedle některých léků, slunečního záření, pocení, kouření či vymačkávání zanícených pupínků a neštoviček mají na zhoršování aknózních projevů vliv také stavy úzkosti, stres nebo frustrace. Například kvůli zkoušce ve škole, při problémech v zaměstnání či v partnerském vztahu," konstatuje specialistka na léčbu akné docentka Rulcová.

Bylinky proti akné

Oproti létu, kdy se stav postižené pleti dočasně zlepšuje, přichází s podzimem akné zpět. Může za to jednak postupné ubývání slunečního záření a jednak také blednutí našeho opálení, které pupínky lépe maskuje. "Pro boj s akné nám však příroda nabízí nejednu účinnou zbraň," upozorňuje známá bylinkářka Mgr. Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje. 

I v tomto případě začíná celý proces uvnitř těla, a sice čištěním krve. "K tomu je vhodná například penízovka, pampeliška, kopřiva a jetel. Bakterie, které se mohou podílet na vzniku akné lze zmirňovat lichořeřišnicí, zánětlivé stavy olší. Pro vnější užití se doporučuje také čtyřkvětá mast s bezem, která navíc zaceluje nehojící se rány. Přidat můžeme i olej z grapefruitového semínka, kterým je dobré akné potírat," vypočítává Jarmila Podhorná. 

Když kosmetika škodí pleti

Akné patří mezi neinfekční chronická zánětlivá onemocnění mazových žláz a chlupových vývodů. Dalším problémem je, že lidé neznají svou vlastní pleť. Neumí určit, jaký typ mají, a nevědí, jak se o ni mají správně starat. Velice často se tak setkáváme s případy, kdy ženy používají předraženou kosmetiku, která je však pro jejich typ naprosto nevhodná.

Místo kvalitní péče jejich pleť vysušuje a velkou mírou se podílí na jejím zarudnutí a urychlení projevů stárnutí. Ženy pak mají ve výsledku pleť v některých oblastech vysušenou, v jiných naopak příliš mastnou.

Pozor, přípravky s obsahem alkoholu či zinku jsou nevhodné! Následkem je paradoxně zvýšená tvorba nepříjemných projevů akné a přidružené komplikace. A jejich následné odstranění je leckdy běh na opravdu dlouhou trať.

Důležité však je, aby si lidé uvědomili, že kosmetika není všechno. Důležitá je celková životospráva. Ve zdravém životním stylu máme Evropu ještě co dohánět. 

Náplasti i šneci proti akné!

"Na zanícené pupínky a neštovičky je možné aplikovat hydrokoloidní náplast na akné, která má kromě výborného krycího efektu i léčebný moment. Dochází k uvolnění hnisavého obsahu neštoviček a k jeho vstřebání do náplasti. Použitím náplasti zároveň zajistíte i účinnou ochranu postiženého místa před bakteriální infekcí," doporučuje specialistka docentka Rulcová.

Novinkou jsou přípravky s extrakty z  hlemýžďů. Mají silný protizánětlivý a antibakteriální účinek, a vysoce efektivní proteiny z hlemýždího slizu nejen redukují projevy akné, ale dokáží rovněž vyhladit jizvy, které po něm zůstaly.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Přírodní kosmetika může pleti škodit, říká dermatoložka

Pevné objetí: Léčí duši, nebo týrá dítě?

Test: Jaké vyšetření potřebujete a proč?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama