reklama

Jak se zbavit pálení, svědění a slzení očí?

Pokud teď, kdy čtete tento článek, jste na počítači víc než tři hodiny v kuse, pak máte vysvětlení. Ale jen sám monitor za to nemůže!

Foto: Isifa/Thinkstock

Pokud teď, kdy čtete tento článek, jste na počítači víc než tři hodiny v kuse, pak máte vysvětlení. Ale jen sám monitor za to nemůže.

Samozřejmě oči mohou svědit či pálit i z nedostatku spánku, ostrého slunce či větru.  Nejčastěji však jde o nedostatek kyslíku, který je typický pro budovy s klimatizací. Do místností se vhání velmi suchý vzduch a výsledkem jsou i suché oči - a právě proto se problém jmenuje syndrom suchého oka.

Bylinky na pálení očí

Jde o poruchu omývání očního povrchu, která je vyvolána buď změnami, nebo snížením tvorby slzní tekutiny. Když dlouhé hodiny soustředěně sledujeme obrazovky počítačů,  méně mrkáme, čímž i méně zvlhčujeme povrch oka. Ke stejnému výsledku nás přivede také řízení auta a vůbec jakékoliv dlouhé namáhání zraku.

Pro zklidnění můžete cíleně co nejvíc mrkat, nebo zkusit obklady z odvaru z chrpy nebo světlíku lékařského. Spíš ale vsaďte na kapky. Rozhodně ale nepoužívejte ty dezinfekční: Vysušují, takže by problém ještě dál zhoršily.

Doporučujeme: 10 rad pro unavené oči

Úlevu přinesou pouze speciální kapky nebo spreje. Ale pozor!  Nebude stačit kápnout jednou či dvakrát a čekat, že jsou potíže zažehnány.  Kapání do očí se bohužel bude muset stát pravidelnou součástí vašeho denního rytmu - třikrát, čtyřikrát a klidně i pětkrát za dobu, kterou trávíte namáháním zraku.

Svědí a pálí vás oči? Potřebují "promazat"

Touto poruchou trpí asi 10 % lidí a zhoršuje se s věkem. Projevuje se jako pálení a svědění, popřípadě  zčervenání a pocit zrnka písku po víčkem. Objevují se pocity napětí, podráždění a bolesti v očích, občas také přecitlivělost na světlo. U žen souvisí i s hormonální antikoncepcí.

Po kápnutí se na rohovce vytvoří viskoelastický ochranný povlak a podpoří tak funkci přirozeného slzného filmu. Těmto kapkám se říká  umělé slzy, jako je třeba Refresh, Lacrisyn apod. Novinkou jsou Bepanthen oční kapky v jednorázových ampulkách, které zklidňují a okamžitě hydratují povrch oka a tak ho chrání před vysycháním.

Oči chtějí kyslík

Jednotlivé značky se od sebe liší způsobem účinku. Některé doplní do slzného filmu tukovou složku, jiné vodnou, v dalších je obsažen vitamín A, panthenol, ve vodě rozpustné polymery nebo kyselina hyaluronová, která je tělu i  speciálně oku vlastní a dokáže dokonale vázat vlhkost.

Očím uděláte také dobře, když budete co nejvíc času trávit venku na vzduchu, abychom jim nahradili "kyslíkový dluh".  Nezapomínejte přitom na ochranu před sluncem a větrem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Přes přechod v klidu: Bylinky na menopauzu

Pevné objetí: Léčí duši, nebo týrá dítě?

Test: Jaké vyšetření potřebujete a proč?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama