reklama

Jak poznat chřipku od obyčejného nachlazení? Poradíme

Chřipka není nachlazení. Může vás i zabít. Najděte šest rozdílů!

Foto: ISIFA/Thinstock

Kdo jednou měl pravou chřipku, už si ji nesplete. Tak zle mu totiž předtím nikdy nebylo. To ale neznamená, že se nemůže opakovat.

Rýma a posmrkávání, bolení v krku, horečka nebo únava či bolesti svalů mohou být příznakem mnoho sezónních onemocnění. Ale jen chřipka vás dokáže odrovnat silou nárazu kamiónu - z postele se dva tři dny nezvednete a slabost může přetrvávat i celé měsíce.

Seznamte se proto s jasnými signály, díky kterým chřipku spolehlivě poznáte a neriskujete zbytečně své zdraví nebo i život. Záměna chřipky za obyčejné nachlazení a špatná léčba může mít fatální následky. Věnujte pozornost následujícím šesti symptomům.

1. Mám horečku

Horečka skutečně bývá příznakem nemoci, a proto je potřeba se na ni zaměřit. U banálního nachlazení se s ní totiž většinou nesetkáváme, případně máme jen takzvanou "zvýšenou teplotu", kterou je označován stav od 37 °C do 38 °C a kterou si často ani neuvědomujeme. U chřipky je naopak horečka výrazná, pohybuje se mezi 39 - 40 °C. Takovouto horečku už není možné přehlédnout, je nám při ní špatně a většinou se nezmůžeme na nic jiného než na polehávání a odpočívání.

Vysoká horečka je jedním z varovných signálů při chřipce.

2. Bolí mě hlava

S bolestí hlavy se můžeme setkat prakticky kdykoli.  I při nachlazení může náš stav provázet bolest hlavy, většinou se ale jedná o mírnou bolest, která většinou sama rychle odezní, nebo se z ní vyspíme. Oproti tomu výraznou bolest hlavy můžeme zaznamenat právě při chřipce. Takovou bolest, na kterou jakoby nic nepomáhalo, a to ani jindy spolehlivé tlumící léky.

Silná bolest hlavy je další signál, jak rozlišit chřipku od nachlazení.

3. Trpím kašlem

Právě kašel provází většinu nemocí. Jde totiž o obrannou reakci, kterou se naše tělo snaží uvolnit dýchací cesty od všeho, co je blokuje nebo dráždí.

Doporučujeme: Téma: Chřipka

K nachlazení proto patří a většinou se setkáváme jen s mírným občasným kašlem, který zhruba po dvou týdnech začíná ustupovat a organismus nijak nevyčerpává. Zcela jiná situace je u chřipky, se kterou kašel rovněž souvisí. U ní se už jedná o silný vyčerpávající kašel, který většinou provází i dráždění a pálení v krku.

Silný, vyčerpávající a dráždivý kašel je jedním z příznaků chřipky.

4. Bolest kloubů

Nachlazení se může někdy projevit i bolestí kloubů, většinou se však jedná o mírnou bolest, někdy se neprojeví vůbec. Pokud tedy trpíte výraznou bolestí kloubů a přemýšlíte, zda jde o chřipku, nebo jen o nachlazení či běžnou virózu, bude na vině spíše chřipka. 

Krutá a neustávající bolest kloubů je jedním z charakteristických rysů chřipky.

5. Únava

Únavou začíná řada onemocnění a problémů. Pokud jsme nachlazení, provází pochopitelně únava i tuto nemoc, ale jedná se jen o mírné projevy, které také většinou brzy mizí. U chřipky se naopak jedná o výraznou vyčerpávající únavu, která provází nejen samotné onemocnění, ale často trvá i několik týdnů po doléčení. Zpravidla se při chřipce setkáváme se silnou únavou trvající řadu týdnů.

Nepřekonatelná "smrtelná" únava je dalším ze symptomů chřipky.

6. Komplikace

Při klasickém nachlazení se většinou nesetkáváme s těžkým průběhem. Pokud ho tzv. přechodíte, může dojít například k zánětu a ucpání dutin, dýchacím potížím nebo problémům s odkašláváním. Chřipku však provází komplikace, které jsou velmi závažné až smrtelné.

Náš tip: 8 jídel proti chřipce. Funguje to!

"V ČR ročně umírá přibližně 2000 lidí na nemoci, které s chřipkou souvisejí," uvádí MUDr. Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu. Chřipka tak může vyvolat například zápal plic, záněty srdečního svalu, zánět mozkových blan nebo zhoršit průběh jiných nemocí, které se pak mohou stát smrtelnými.

Závažné až smrtelné komplikace jsou jednou z řady nepříjemných následků chřipky.

Jak se chřipka léčí a jak jí předejít?

Vzhledem k rozdílům v průběhu se liší i způsob léčby. Zatímco nachlazení se vyléčí rychle a jednoduše,  léčba chřipky trvá většinou mnoho týdnů a je poměrně komplikovaná. Navíc chřipka může zanechat následky na celém těle, které se v budoucnu mohou projevit.

Pomohou antivirotika (včetně těch, které se používají jako vakcína) a někdy i chemoterapeutika. Antibiotika se nasazují jen tehdy, když na virovou infekci chřipky naváže další nákaza bakteriálního původu. Každopádně rozhodnout musí lékař.

Chřipka skutečně není lehké onemocnění, a proto je nejlepší ji vůbec nedostat. Nejsnazším způsobem, jak se jí vyhnout je očkování. Samotná vakcína pacienta vyjde zhruba na 200 Kč, což je, v porovnání se složitou a zdlouhavou léčbou a možnou finanční ztrátou způsobenou nepřítomností v zaměstnání, naprosto zanedbatelná suma. Někteří lidé mají očkování dokonce zdarma - najdete ZDE.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

8 jídel proti chřipce. Funguje to!

PMS vrací úder. Trpí už 80 % Češek

Hubnutí může vést k vážné psychické poruše

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama