reklama

6 důvodů, proč jíst cibuli. Stojí za slzy i zápach!

Za trochu slz to určitě stojí! Obyčejná cibule je doslova malou lékárničkou, kterou vždycky najdete ve vlastní spíži

Foto: Isifa/Thinkstock

Za trochu slz to určitě stojí! Obyčejná cibule je doslova malou lékárničkou, kterou vždycky najdete ve vlastní spíži.

Cibulový čaj nebo šťávu z nakrájené cibule zasypané cukrem či zalité medem oceníte obzvlášť teď - uleví při chřipce, nachlazení a kašli. S cibulí budeme sice trošku páchnout, ale budeme zdravější - a dokonce také štíhlejší!

Lepší než víno

"Panenka ve stovce sukní," jak cibuli překřtila lidová poezie, však pomáhá i při závažnějších chorobách. Desítky studií prokazují, že umí spolehlivě chránit nervový a kardiovaskulární systém - pro srdce je dokonce prospěšnější než červené víno, které se dosud tolik doporučovalo.

Snižuje hladinu cholesterolu, zamezuje kornatění cév i vytváření sraženin a podporuje pružnost cévních stěn. Tím zároveň přispívá k udržení správného krevního tlaku. Napomáhá zdravému fungování hormonů a pomáhá bojovat proti mnoha typům nádorů. Není sice lékem proti rakovině sama o sobě, ale podporuje její léčbu a působí především jako prevence.

Doporučujeme: Téma: Přírodní medicína

Tato zelenina dodá chuť při vaření každého slaného jídla, ale dá se jíst i samotná -  v salátech, jako příloha k masu - a to jak syrová, tak vařená. A nejlepší je, že si spoustu svých úžasných vlastností uchová i po tepelném zpracování!

Na srdce

Účinné složky v cibuli brání vytváření usazenin v cévách a tím i jejich ucpávání. Snižují totiž hladinu cholesterolu a krevních tuků a zároveň zlepšují funkci buněčných membrán. Přispívají tak k prevenci proti infarktu a mrtvici. Zvyšuje hladinu „správného" druhu cholesterolu (HDL), který prospívá srdci.

Na kosti

Studie prokázaly, že cibule zvyšuje hustotu kostí, takže je obzvlášť prospěšná pro ženy po menopauze, které jsou náchylné k osteoporóze. Každodenní konzumace jim pomůže snížit riziko zlomenin. Prospívá také pojivovým tkáním, jako jsou šlachy, vazy a chrupavky. 

Proti obezitě a cukrovce

Obsahuje také látky, především chrom, které ovlivňují hladinu krevního cukru, což z ní činí důležitý prostředek proti cukrovce a obezitě. Jistěže z ní nezhubnete, ale omezuje vstřebávání tuků a cukrů, což pomáhá.

Proti zánětům

Už malá porce dokáže snížit aktivitu makrofágů, které spouští širokou škálu zánětlivých procesů. Antioxidanty, obsažené v cibuli, poskytují protizánětlivé látky. Cibule obsahuje také velkou porci vitaminu C, který podporuje celkovou úroveň imunitního systému. 

Proti rakovině

Stačí trocha, ale zato pravidelně, a máte spolehlivého spojence v prevenci proti mnoha druhům rakoviny, především střev, hrtanu a vaječníků. Způsobuje to silný antioxidant quercetin.

Pro další výhody

Zelené výhonky jsou plné vitaminu A, takže je jezte co nejčastěji! Cibule v jakékoliv podobě pak působí antibakteriálně. Snižuje také riziko vytvoření žaludečních vředů. Když šťávu nebo jen rozkrojenou půlku cibule přiložíte na místo poštípané od hmyzu, zabráníte otoku i bolestivému pálení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vemte si cibuli do ložnice

Co udělá s ženou viagra? Pomůže, ale jinak

Tloustne se z topení. Uberte a uvidíte!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama