reklama

5 kroků, jak nemít kazy v zubech. Překvapí vás

Možná vám přijde, že vy to víte už dávno, ale divili byste se, pro kolik lidí to bude novinka.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Možná vám přijde, že vy to víte už dávno, ale divili byste se, pro kolik lidí to bude novinka.

Zubní kazy nejen bolí, ale také lezou do peněz. Kromě hezkého úsměvu je to o důvod víc, proč se o své zuby dobře starat. Stačí k tomu 5 jednoduchých kroků

Čistěte si zuby

Připadá vám to samozřejmé? Ale i když "na to" skočíte ráno, večer i po jídle, neznamená to ještě, že si je čistíte dobře. Základem je odstranění všech zbytků z nichž vzniká zubní plak - jeho bakterie pak prožerou sklovinu a pustí se i do vnitřku zubu. Čistěte si je 2x denně a vždy, když jste snědli něco sladkého.

Doporučujeme: Téma: Chrup

Naopak po kyselém ovoci (což je i sladká mandarinka) chvíli počkejte - změklou sklovinu byste si mohli kartáčkem poškodit. Zkuste si čistit taky jazyk, je to nejen příjemné, ale také užitečné. Kromě odstranění spousty bakteriíí z úst budete možná i celkově méně nemocní. Celkový čas čištění by měl být nejméně dvě minuty, ale ujistěte se, že na každou část chrupu připadá aspoň 30 vteřin. .

Vybírejte pastu s fluoridy

V poslední době se stalo módou mezi "alternativci" zpochybňovat význam fluoridů. Neveřte tomu, věda skutečně prokázala, že fluoridy chrání zuby a posilují je. Na vodu nespoléhejte - v ČR  se fluoridace pitné vody neprovádí od roku 1988, v mnoha západních zemích probíhá od poloviny 20. století dodnes. Zbýbá tak jedině pasta.

Používejte (aspoň) zubní nit

Tento vynález do mnoha českých domácností dosud nedorazil. Přitom právě bez ní vzniká nejvíc kazů - právě v mezizubních prostorech, kde se zbytky jídla a tím pádem bakterie vyskytují nejčastěji. Odborníci tvrdí, že se zubní nití dosáhnete o 40 % čistších zubů. A to i tam, kam běžný kartáček nedosáhne. I když po vytáhnutí na niti není nic viditelného, přesto věřte, že vás zbavila mikrobů. Neocenitelné služby také prokazují mezizubní kartáčky. Zvykněte si na ně jako na lepší, účinnější a především zdravější párátko!

Jezte zdravěji

To, co jíte, má velký vliv na stav chrupu. Strava plná lepivých měkkých a sladkých potravin rozhodně přispívá k rozvoji zubních kazů. Bakterie se živí cukrem - a čím víc ho budou mít k dispozici, třeba  i z moučných jídel - tím dřív se pustí i do vašich zubů. Jezte víc zeleniny a potravin s vlákninou, která zuby také mechanicky očistí. Nezapomeňte, že cucavé bonbóny jsou pro zuby naprostý hrob, to už radši čokoládu. Když už něco takového dáte do pusy, hned si běžte zuby vyčistit - i s dásněmi. A netlačte moc silně, jen "kartáčujte".

Choďte k zubaři

Věřte, vyplatí se to. Jedno vrtání určitě snesete lépe, než pak trpět při velkých zákrocích. Stomatolog vám také poradí, jak si zuby správně čistit a jaké přípravky jsou vhodné právě pro vás.  Někdy vám chrup vyčistí přímo lékař a zbaví vás zubního kamene, jindy vás pošle na dentální hygienu. Tam vám zuby vyčistí mnohem důkladněji, než je možné i při správné domácí péči.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zuby: Čistit jen shora dolů, do stran ne!

Co udělá s ženou viagra? Pomůže, ale jinak

11 způsobů, jak z domu vyhnat rakovinu

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama