reklama

8 varovných příznaků, jimiž se předem hlásí infarkt

Podívejte se na některé příznaky, které varují, že i vám hrozí infarkt.

Foto: Isifa/Thinkstock

Představujete si infarkt jako prudkou bolest na prsou, která udeří jako blesk z čistého nebe? Vůbec to tak být nemusí. Podívejte se na některé příznaky, které hlásí, že infarkt hrozí i vám.

Všechny infarkty nejsou stejné a tzv. tichý infarkt se obejde úplně bez bolesti. To platí především u žen! Proto je nesmírně důležité věnovat pozornost varovným symptomům. Věděli jste třeba, že k nim patří bolest v čelisti? Tady jsou další z nich a také se můžete podívat na video, co se v srdci při infarktu děje.

  

Únava a zadýchávání

Těmito způsoby nám tělo říká, že potřebuje odpočinek. Ale zároveň to mohou být známky potíží se srdcem. Pokud se často cítíte unavení a vyčerpaní, ačkoliv k tomu vlastně neexistuje důvod, pak byste měli pomýšlet na návštěvu kardiologa.

Tyto příznaky jsou typické - a nebezpečné - především u žen a mohou hlásit hrozící nebezpečí infarktu už několik měsíců předem.

Kašel

Přetrvávající kašel a/nebo chrapot mohou být rovněž signálem srdečního infarktu. Jde o následek kumulace tekutiny v plicích. Někdy bývá provázena i vykašláváním krvavého hlenu, což je vždycky natolik varovné, že byste to rozhodně neměli jentak přehlédnout.

Oteklé nohy

Srdeční selhání způsobuje městnání vody v těle. Výsledkem jsou otoky, nejčastěji na kotnících, lýtkách či na břiše, často provázené nevysvětlitelným tloustnutím - ve skutečnosti přibíráním na váze kvůli obsahu zadržené vody.

Doporučujeme: Téma: Infarkt 

Pocení a zchvácenost

Větší pocení než obvykle - obzvlášť pokud není důsledkem fyzické aktivity - patří také k časným náznakům blížícího se infarktu. Pumpování krve skrze cévy, zúžené krevní sraženinou, je pro srdce namáhavější. Tělo na toto úsilí reaguje pocením, aby vyrovnalo tělesnou teplotu, zvýšenou větším úsilím. Studený pot a bledá, lepkavá pokožka a obzvlášť pocení v noci by vás mělo okamžitě poslat na EKG.

Potíže s trávením, nevolnost, zvracení

Tyto příznaky pociťuje před infarktem až 80 % všech pacientů. Nebezpečné jsou právě proto, že je málokdo dává do souvislosti se srdečním onemocněním a často se zaměňují s následky nějakého jídla nebo - obzvlášť často - s pálením žáhy.

Úzkost a slabost

Ne nadarmo se při strachu, obavách a panice cítíme, jako by se nám svírala hruď. I tak se projevuje hrozící infarkt - lidé stav popisují jako náhlý a naléhavý strach ze smrti a vnímání bezprostřední hrozby.

Bolest a tlak na prsou

I když se skutečně nevyskytuje u všech případů, přesto patří k nejtypičtějším příznakům. Pokud ji pocítíte, někdo z vašeho okolí by mě zavolat záchranku. Nepokoušejte se dostat do nemocnice sami, nemuseli byste dojet a ještě byste cestou mohli ohrozit své okolí! Nic nezkazíte, pokud si vezmete pravý aspirin - napomáhá k ředění krve.

Bolesti v různých částech těla

Bolest a sevření, často v podobě křečí, mohou vystřelovat i do dalších oblastí těla. Pozor především na brnění v levé paži! Dalšími příznaky je bolest v rameni, v zádech, v nadbřišku, a dokonce v krku či v čelisti a zejména čelistním kloubu!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ženské srdce je jiné. Infarkt ani nepoznáte!

Kyselina močová a dna: Komu hrozí a co pomáhá?

Montážní pěna v kusu hmoty: Proč nejíst párek v rohlíku

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama