reklama

Chrání alergie před rakovinou? Vědci věří, že ano

Zlobíte se na svou alergii, že vám nedopřeje klid? Možná byste jí měli výt vděční! Podle mnoha výzkumů totiž alergické reakce chrání proti rakovině.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Zlobíte se na svou alergii, že vám nedopřeje klid? Možná byste jí měli být vděční! Podle mnoha výzkumů totiž alergické reakce chrání proti rakovině.

Alergické projevy jako rýma, kašel a kýchání totiž dokážou z organismu odstranit některé škodlivé látky dřív, než se stačí usadit a spustit rakovinné bujení. Lidé s alergií v sobě skutečně mívají méně kancerogenů než ostatní. 

Více rakoviny i více alergií

Výzkum z Cornellovy univerzity v USA potvrdil na základě stovek studií, že alergie jako přehnaná reakce vůči cizím nebo negativním vlivům dokáže lépe omezit vznik nádorového bujení. Jedná se především o kůži, ústa, močový měchýř, krk, dělohu a děložní čípek, plíce a zažívací ústrojí, tedy ty části, které jsou spojeny s okolním prostředím. Podobně údajně funguje i kontaktní alergie, naopak u astmatu je však situace opačná.

Doporučujeme:  Téma: Alergie

Důvod? Pokud alergické reakce překročí určitou míru, začnou imunitní systém naopak vyčerpávat. Proto je lepší ho "trénovat" a alergie nenechat příliš rozvinout.

Imunitu musíte "vytrénovat"

Co je příčinou stále narůstajícího počtu alergiků v naší populaci? Odpověď rozhodně není jednoznačná. "Spolehlivé údaje od českých pediatrů říkají, že v dětské populaci do 17 let věku je asi 31 % alergiků a toto číslo stále narůstá," konstatuje zakladatel české alergologie profesor Václav Špičák, který se věnuje dětským pacientům v pražské ambulanci Immunoflow. Jistý je pouze faktor dědičnosti. Pokud je alergická matka, je riziko, že sklony zdědí i dítě, vyšší, než když je alergikem otec. Mají-li alergii oba rodiče, je ze 70 % jisté, že ve svých genech předají dispozice potomkům.

Vědci stále nevědí: může za nárůst alergií nadměrná čistota, izolace miminek od okolního "nesterilního" světa, nebo snad oddalování zavádění běžných potravin do jejich jídelníčku?

Přehnaná úzkostnost a obava ze špíny či bakterií, které by se mohly dostat do blízkosti miminka, se u některých maminek mění téměř ve fobii. Je pravda, že dětská obranyschopnost je slabší, protože jejich imunita se teprve učí a vyzbrojuje pro budoucnost obrannými mechanismy. Jenže jak se má správně utvářet, když jí k tomu čistotné maminky téměř nedají příležitost?

Normální jídlo už od 4. měsíce?

Dětská imunita by se měla už od narození alespoň mírně otrkávat a lehce stimulovat přirozenými vlivy. Jinak může pro dítě později, třeba ve dvou letech, první setkání s alergenem představovat doslova šok. Dětský organismus zareaguje příliš intenzivně a u geneticky předurčených jedinců rovnou může propuknout alergická reakce.

Bezpečně to bylo prokázáno u potravinových alergií. Dnešní maminky leckdy v obavě, aby nekrmily děťátko něčím špatným, odkládají zavádění potravin s potenciálními alergeny do co nejpozdějšího věku. Odborníci však zdůrazňují, že pokud dítě nezačne dostávat pravidelně po troškách první potraviny s lepkem či jinou složkou už v době mezi 4. a 6. měsícem života, může mít v budoucnu problémy. Přílišná sterilita zkrátka škodí i v jídle.

Léčit umí jen vakcíny

Alergické projevy lze především v počátcích tlumit různými protialergickými léky, z nichž mnohé jsou volně prodejné. "Tam, kde už bohužel 'naskočí' nepříznivé chronické projevy alergie, musíme nasadit dlouhodobou protizánětlivou terapii,"  říká profesor Špičák a doplňuje:

"Jedinou moderní léčbou, která napravuje poruchu regulace imunity a zvyšuje toleranci nemocných proti spouštěčům alergií, je alergenová imunoterapie, lidově nazývaná očkování proti alergiím." Tyto alergenové vakcíny, dnes dostupné v určitých případech i ve formě kapek či tabletek, mají největší efekt u dětí. Je však třeba je podávat dlouhodobě, obvykle tři až pět let.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Myslete na jaro: Alergie se dá skutečně zbavit!

Kyselina močová a dna: Komu hrozí a co pomáhá?

Jak se zbavit jizev: Hojení ran zlepší gely a lepidla

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama