reklama

Dnešní matky jsou příliš úzkostlivé, říká pediatrička

Pediatrička MUDr. Klára Šillerová radila, jak na problémy s dětmi.Zrážející je podle ní především nárůst alergií. Právě kvůli nim bývají dnešní děti víc náchylné k běžným nemocem.

Foto: Isifa/Thinkstock

Pediatrička MUDr. Klára Šillerová radila, jak na problémy s dětmi.  Zrážející je  podle ní především nárůst alergií. Právě kvůli nim bývají dnešní děti víc náchylné k běžným nemocem.

Jak je to možné? "Důvodů je celá řada , ale jen zmíním, že na jednom semináři nám ukazovali zvětšené pylové zrnko - před cca 30 lety vypadalo hladce jako fotbalový míč, dnes od stejné rostliny vypadá jako bodlák, což svědčí o větší agresivitě. Ale dnes při včasném podchycení lze i s alergiemi žít naprosto kvalitně," připomněla doktorka Šillerová v on-line rohovoru. .  

Pláče kvůli vlasům?

Paní doktorka ale také připustila, že dnešní matky jsou často příliš úzkostlivé: "Mnoho maminek i vzhledem k možnosti informací přes internet řeší naprosté maličkosti. "Velkým problémem bývá noční buzení nebo špatné usínání u dětí. Nejúzkostlivější jsou pochopitelně  maminky čerstvých miminek. Rodiče si často neví rady s pláčem svého miminka. V novorozeneckém a kojeneckém věku je nejčastější příčinou hlad dítěte, dále bolesti - nejčastěji bříška (tzv. kolika třetího měsíce).

Doporučujeme: Téma: Spánek u dětí 

"Potíže samy odezní po čtvrtém měsíci - dítě se začne více hýbat a plyny lépe odcházejí. Při potížích doporučuji  teplou koupel, masáže bříška, použití rektální rourky při kolice, je možné podávat kapky proti nadýmání - Infacol, Espumisan, Sab simplex apod., ale jedinou účinnější prevencí jsou probiotika - např. probiotické kapky, Laktobacílky, ev. preparát Colinfant," vedla konkrétní rady MUDr. Šilerová.

Opomíjenou, ale docela častou možností  pláče kojence např. omotání vlasu maminky okolo prstíku dítěte. poradí i s dalšími problémy. Některé maminky by své děťátko střeží a nejraději by u něj byly nepřetržitě. Děsí se například syndromu náhlého úmrtí kojence (SIDS),  jímž jsou nejvíce ohroženi kojenci mezi ukončeným 1. a 4. měsíce. Ale každý rodič také ví, jak je úkol bdít nad svým robátkem náročný a že být ve střehu 24 hodin denně opravdu nejde

Pro bezpečný spánek

Proto existují různá zařízení, která na vaše malé dávají ve vaší nepřítomnosti pozor. Existují dva druhy těchto zařízení. Jsou to buď desky, které se dávají pod matraci dítěte, které ale nejsou tak přesné a spolehlivé. Novinku jsou malé krabičky, které se připínají k plence miminka. Patří  k nejbezpečnějším, protože neobsahují žádná poutka ani drátky, na kterých by se dítě mohlo poranit, a nebrání mu v pohybu.

"V případě podložky do postýlky je větší riziko falešných alarmů např. při sesunutí dítěte. Alternativou je pořízení chůvičky, která se přichycuje za plenku dítěte - monitor dechu Respisense, kde tento problém je minimální. Monitor dechu samozřejmě není nezbytný, ale pro velmi úzkostlivé rodiče, pro tzv. rizikové děti - nedonošené děti,děti s dých. onemocněním, tzv. apnoickými pauzami, či v rodinách ,kde se vyskytl syndrom náhlého úmrtí kojence je tato pomůcka velmi vhodná," připomněla doktorka Šillerová.

Všechny odpovědi, v nichž MUDr. Klára Šillerová poskytovala konkrétní rady na vaše otázky, naleznete v on-line rozhovoru dole pod článkem.

Náš odborník

 

MUDr. Klára Šillerová

Berounská ordinace MUDr. Kláry Šillerové poskytuje komplexní pediatrickou péči v moderně vybavené ordinaci pro děti od narození do 19 let.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Očkovat, nebo neočkovat? Pro a proti. Zvažte sami

Petr Havlíček: Jíst zdravě se dá i bez nadité peněženky

Kyselina močová a dna: Komu hrozí a co pomáhá?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama