reklama

Kyselina močová a dna: Komu hrozí a co pomáhá?

Hrozí vám dna? Pokud se bojíte bolesti kloubů, pak to ještě není to nejhorší. Mnohem větším problémem je postižení ledvin.

Foto: Isifa/Thinkstock

Hrozí vám dna? Pokud se starostlivě sledujete palec u nohy a bojíte bolesti kloubů, pak to ještě není to nejhorší. Mnohem větším problémem je postižení ledvin.

Dnu způsobuje nadměrné množství kyseliny močové v krvi  a její vysrážení do krystalů. V obou tkáních způsobuje zánět - u kloubů akutní, v ledvinách plíživý, který může být dlouho nenápadný. O kloubech s ví, o ledvinách už méně. Přitom dokáže dramaticky omezit jejich funkci, proti čemuž je oteklý palec na noze ještě legrace.

Ne každý za to může 

Vysoká hladina kyseliny močové krvi je v poslední době jako epidemie. Má ji kde kdo a nejspíš se jedná o daň za nezdravý životní styl.  S dietou začněte hned, dokud vás lékaři jen upozorní na zvýšené hodnoty. Nečekejte, až to bude "ta pravá" dna. Mohlo by být pozdě.

Příroda je však nespravedlivá - nedostane ji každý, kdo si dopřádá hodně masa, masových vývarů, vnitřností, piva, tvrdého alkoholu, luštěnin nebo čokolády. Práv to  jsou položky, tradičně označované za zdroj purinů - a právě ty stojí za vznikem dny. V poslední době se také mluví o "cukrové stopě" - tedy vlivu cukru a dalších sacharidů na vznik onemocnění.

Doporučujeme: Téma: Klouby

Nadměrná hladina kyseliny močové v krvi vznikne často tehdy, pokud člověk  není dostatečně vybaven enzymy, které látky purinového charakteru odbourávají. Přitom vybavení enzymy je vrozené! Pokud je člověk enzymy vybaven méně a zatěžuje organismus potravou bohatou na purinové látky, dojde k onemocnění.

Jaká je přírodní léčba?

Přibližně 90 %  lidí trpících dnou neboli podagrou či pakostnicí jsou muži. Ženy v plodném věku onemocní jen výjimečně. Chrání je ztráta purinových látek při pravidelném menstruačním krvácení. I po přechodu však procento žen s dnou rozhodně není tak vysoké, jako procento nemocných mužů.

Nebezpečnost dny spočívá v tom, že je obvykle spojena s dalšími nemocemi. Jsou to především:

  • vysoký tlak
  • vysoký cholesterol
  • cukrovka
  • srdeční onemocnění
  • choroby ledvin

Z přírodní léčby se doporučuje šťáva z aloe vera, vojtěška, lopuch, yzop a třešně nebo jahody. Účinně také pomáhají plody mochyně zvané židovská třešeň.

4 přírodní postupy proti dně

Dispozice k tomuto onemocnění se sice dědí, ale průběh je možné částečně ovlivnit správnou dietou.

  • Při dně je velmi  důležité dostat do organismu velké množství vody.  Alkalické minerálky mají přednost, protože napomáhají alkalizaci moči, a tím k udržení jinak špatně rozpustné kyseliny močové v roztoku, takže se předejde tvorbě krystalů.
  • Omezte kávu a další nápoje s kofeinem, nepijte ani ovocné džusy a další sladké nápoje. Vylučte také alkohol, jednak odvodňuje a navíc dráždí močové cesty.
  • Vyhněte se červenému masu, uzeninám, ledvinkám, játrům,  houbám, sardinkám, ančovičkám, hrášku. Ani zelenina není bezpečná, protože třeba květák a špenát také patří k rizikovým jídlům. 
  • Berte bromelain nebo jiné preparáty vyrobené z ananasu. Ještě více doporučovaným ovocem jsou višně. Obsahují totiž dvě důležité látky: anthokyany a bioflavonoidy, které jsou účinné antioxidanty a brání vzniku zánětů v těle.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dna ohrožuje klouby i ledviny. Jaká je prevence?

Jak v obchodě poznáte dobrý párek? Poradíme

9 tipů, jak omezit hlad a chuť k jídlu

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama