reklama

Co spouští tu vaši bolest hlavy: Budete překvapeni

Možná jste to nevěděli, ale vyvolat záchvat migrény může často jídlo a pití. Co všechno způsobuje migrénu a jak riziko jejího spuštění snížit?

Foto: Žena

Možná jste to nevěděli, ale vyvolat záchvat migrény může často jídlo a pití. Co všechno způsobuje migrénu a jak riziko jejího spuštění snížit?

"Velká část pacientů totiž identifikuje minimálně jako jeden ze spouštěčů právě potraviny. Nejčastěji to bývá například konzumace alkoholu nebo čokolády. Paradoxně může migrénu vyvolat i půst či vynechání pravidelného jídla," uvádí neuroložka MUDr. Věra Peterová, CSc.

Hrozí riziko infarktu a mrtvice

V současnosti trpí migrénou 10-12 % populace, přičemž ženy jsou postiženy častěji než muži. Pokud se migréna rozvine, může neléčená provázet pacienty po celý život. Další příčinou bolestí hlavy je tzv. tenzní bolest, která se ve 20-30 % případů dostavuje častěji než jednou měsíčně, u 3 % pacientů se jedná až o chronické bolesti, které je trápí více než 180 dní ročně.

Doporučujeme: Téma: Migréna

Pokud vás migréna zastihne, nesnažte se jí "přechodit" nebo přetrpět. Tlumení bolesti je součást efektivní léčby. Léčba je důležitá, protože lidé s migrénami mají vyšší riziko srdečního infarktu i mozkové mrtvice. Vědci se domnívají, že mají zřejmě společné příčiny - krevní sraženiny, vznikající v křečovitě sevřených cévách zásobujících mozek.

První pomocí jsou běžné léky proti bolesti, na trhu je však i volně prodejný lék speciálně určený pro tlumení migrény a tenzní bolesti hlavy.

Víno a sýr? Vražedná kombinace

Migrénu nebo tenzní bolest hlavy mohou vyvolat různé spouštěče nejen z oblasti hormonálních vlivů či psychických faktorů, ale i životního stylu. Mezi nejčastěji zaznamenané potravinové spouštěče bolestí hlavy patří všechny druhy alkoholu. Bolest hlavy vyvolává etylalkohol, ale svou roli hraje i nástup dehydratace z konzumace alkoholu

Dánské studie poukazují také na skutečnost, že spouštěcí účinek červeného vína je silnější v kombinaci se sýrem, zatímco u jiných druhů alkoholu tato kombinace vliv na zhoršení bolesti hlavy nemá.

Další nejčastěji uváděnou potravinou je čokoláda, kterou jako spouštěcí faktor opět označují ženy častěji než muži, a to téměř dvojnásobně. Jako další potravinové spouštěče bývají u citlivých osob uváděny:

  • glutamát sodný (součást čínských jídel)  ve vysokých dávkách a na lačno
  • kofein ve vysokých dávkách,
  • některé další potraviny (např. sýry, sardinky, citrusové ovoce, klobásy nebo párky).

Co tedy jíst a pít?

Vůbec nejčastěji uváděným důvodem bolesti hlavy je totiž právě absence jídla a pití. Příčinou bolesti hlavy při hladu je většinou klesající hladina glukózy v krvi. Zásadní pro léčbu je v tomto případě pravidelný jídelníček - menší dávky jídla podávané pravidelně. Důležité je i předcházet dehydrataci. Při výzkumu tohoto spouštěče ustoupila bolest hlavy u 33 z 34 pacientů nejpozději do 3 hodin po vypití 500-750 ml vody.

Náš tip: Akupunkturu uznává i věda. Zkuste ji skoro na všechno!

"Jídla pro migreniky by měla být z jednoduchých potravin, nic nakládaného, žádné ostré omáčky, spíše dušené, žádný glutaman, masox, konzervanty, barviva, kečupy, zralé sýry, ryby, hrášek, ořechy, čokoláda. Něco jako dušené nebo pečené přírodní kuřecí, třeba kuře na medu a bylinkách. Opatrně s kořením! Optimální potravinou by byla příloha z čistě žitné mouky nebo žitný chleba (ne pšeničný) nebo vařené brambory, rýže, k pití spíše jen voda, bylinné čaje. Zelenina spíše vařená nebo dušená, ochucená třeba pažitkou, petrželkou, přírodní chutě, jen osolené. Z ovoce ideálně banán," vypočítává neuroložka MUDr. Věra Peterová, CSc.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Migréna se dá operovat. Kruté bolesti zmizí!

Kyselina močová a dna: Komu hrozí a co pomáhá?

Montážní pěna v kusu hmoty: Proč nejíst párek v rohlíku

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama