reklama

Když střeva stávkují: 3 tipy, jak přírodně zahnat zácpu

Pravidelné a bezproblémové vyprazdňování je jedním z ukazatelů dobrého zdraví i zárukou dobré nálady. Jenže až 30 % lidí má právě tyto starosti, které jim kazí i celkovou životní pohodu

Foto: Isifa/Thinkstock

Pravidelné a bezproblémové vyprazdňování je jedním z ukazatelů dobrého zdravotního stavu. A také zárukou dobré nálady. Jenže až 30 % lidí má právě tyto starosti, které jim kazí i celkovou životní pohodu.

Pro většinu lidí zácpa představuje tabu, o kterém nechtějí mluvit - ani se svými nejbližšími a bohužel ani s lékařem. Přitom zácpu se rozhodně nevyplatí podcenit. Olabuje imunitu, způsobujet kožní problémy, může i spustit závažné onemocnění.

S přesností hodináře

Jako se dobře seřízený hodinový stroj projevuje přesností, tak o správné činnosti střev vypovídá pravidelné vyprazdňování stolice. Pokud chodíme na velkou méně než 3 x týdně a navíc ji provází bolesti, je to opravdu problém. Důležitější než četnost je přitom pravidelnost stolice. Průvodními jevy zácpy je časté nadýmání a tlakové bolesti v břiše. 

Ženy mezi 20 až 40 rokem se sedavým zaměstnáním se s ní potýkají více než muži a zdravotní problém znamená i pro seniory.Zácpa bývá zpravidla důsledkem nesprávného a nepravidelného příjmu potravy a tekutin.

Doporučujeme: Téma: Zácpa

Živnou půdou je pro zácpu nedostatek zeleniny, černý čaj a veliké množství sladkostí je pro ni živnou půdou. Můžete si ji přivodit  i těsným oblečením, které stlačuje břicho, nebo ignorováním potřeby jít na záchod. Dalším významným faktorem je i nedostatek pohybu způsobený sedavým zaměstnáním, využíváním výtahů a jízdou v autě, které vytlačují z našeho života přirozený pohyb. V neposlední řadě mohou za tuto nemoc i genetické dispozice.

Proč zácpu neignorovat

Až 70 % imunity je soustředěno ve střevech. "Při dlouhotrvající zácpě může dojít ke změnám ve střevní sliznici, která je regulátorem správného fungování imunitního systému," říká MUDr. Monika Soldánová. Proto bychom měli do stravy zařadit i kysané mléčné produkty bohaté na mléčné bakterie (laktobacily) podporující harmonickou střevní mikroflóru.

"Pokud máme zácpu a natrávené zbytky potravy se ze střev pravidelně nevyprazdňují, mohou se odpadní látky přes krevní oběh dostávat k důležitým orgánům a poškozovat je," dodává  doktorka Soldánová. Nahromaděné usazeniny ve střevní flóře se pak mohou projevit v podobě různých vyrážek, ekzémů a problémů s pletí.

Jednoduchý manuál proti zácpě:

Dopřejte si pestrou stravu: Konzumací potravin bohatých na vlákninu jakou jsou luštěniny, ovesné vločky nebo sušené ovoce můžete dát fungování střev do pořádku. Pokud ale nebudete mít dostatek tekutin, tak zvýšený příjem vlákniny zácpu zhorší. Denní doporučený příjem vlákniny u zdravého člověka by měl být 20 až 35 gramů. Tělu byste pak měli dopřát dva litry tekutin (káva a čaj se nepočítají), v horkých dnech a při fyzické, resp.sportovní zátěži až 3 litry.

Škatulata, hejbejte se: Přirozený pohyb, jako je obyčejná chůze, je vytlačen do pozadí. Při tělesném pohybu se dávají do pohybu střeva a potrava jimi rychleji prochází. Pohyb vám navíc dodá energii, budete se cítit odpočatí a nebudete přibírat na váze. Zkuste pravidelně místo výtahu, použít schody a při sdělení informací kolegovi vynechat chat a dojít za ním osobně. Hned se budete cítit lépe.

Pomoc od přírody: Když vás zácpa donutí sáhnout k léčebným přípravkům, buďte obezřetní. Hojně používané chemické přípravky proti zácpě, ale i čaj z listů senny, mají velmi dráždivý účinek, který bývá často provázen nepříjemnými bolestmi až křečemi břicha. Navíc při častějším používání si na ně organismus zvykne a přípravky ztrácí svoji účinnost. Z toho důvodu raději sáhněte po těch s přírodními složkami jako je například Fructolax nebo minerální voda Šaratica.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Když vláknina škodí: Zkuste džusovou dietu

Kyselina močová a dna: Komu hrozí a co pomáhá?

Montážní pěna v kusu hmoty: Proč nejíst párek v rohlíku

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama