reklama

10 superpotravin pro dobrá játra

Velikonoční smršť jídla a alkoholu se konečně přehnala a naše tělo si teď zaslouží trochu slitování. Dopřejte oddech alespoň játrům, těžce zkoušeným drinky, řízky, cholesterolem z vajec a spoustou dalších dobrot!

Foto: Isifa/Thinkstock

Velikonoční smršť jídla a alkoholu se konečně přehnala a naše tělo si teď zaslouží trochu slitování. Dopřejte oddech alespoň játrům, těžce zkoušeným drinky, řízky, cholesterolem z vajec a spoustou dalších dobrot!

Ať už máte játra nemocná, nebo jste to jen přehnali s alkoholem či tučným jídlem, zasloužil by si tento orgán trochu péče. Jinak riskujete nejen poruchy trávení či chronickou únavu a bolesti hlavy, ale i kardiovaskulární onemocnění a alergie.

1. Česnek

Není jen přírodní antibiotikum. Dokáže také aktivovat enzymy, které odplavují toxiny z těla. K tomu obsahuje i vysoké množství alicinu a selenu, což jsou přírodní látky, které játra přirozeně čistí.

2. Grapefruit

Vitamínová bomba v podobě čerstvého nebo vymačkaného grapefruitu odstraní nejen běžné toxické látky, ale i karcinogeny z jater. Vitamin C a antioxidanty obsažené v tomto ovoci vám pomohou i po náročném večírku.

Doporučujeme: Téma: Alkohol

3. Červená řepa

Zapomeňte na horory ze školních jídelen. Červená řepa se dá připravit chutně a díky vysokému obsahu rostlinných flavonoidů působí příznivě na všechny jaterní funkce.

4. Listová zelenina

Čím zelenější, tím lepší. Saláty či špenát dokážou neutralizovat kovy, chemikálie i pesticidy, které se mohou vyskytovat v naší potravě.

5. Zelený čaj

Působí blahodárně na celý organismus díky vysokému obsahu antioxidantů. Dopřejte svým játrům šálek denně.

6. Avokádo

Obsahuje zdraví prospěšné mastné kyseliny, ale i množství vitaminů a minerálů. Játra obzvlášť ocení antioxidant glutathion, díky kterému se snáze zbavují škodlivin.

7. Brokolice a kedlubny

Důležité jsou při tvorbě trávicích enzymů, čímž usnadňují játrům jejich práci.

8. Citron

Je nejen bohatý na vitamín C, ale likviduje též toxické látky a podporuje trávení.

9. Kurkuma

Obsažená je zejména v indické směsi koření kari. Pomáhá při trávení tuků a při tvorbě žluči, která je pro trávení tuků nezbytná. Je to jeden z přírodních prostředků, s nímž lze detoxikovat svá játra.

10. Vlašské ořechy

Tento symbol zdravé výživy je bohatý na glutathion a omega-3 mastné kyseliny. Jádra jsou zdravá pro srdce, mozek a v neposlední řadě podporují játra při očistných procesech.

Jídlem se dá leccos zkazit, ale i napravit. Věnujte pozornost svému jídelníčku, jeho správné složení vás dostane do fyzické i psychické pohody.

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak rychle se opijete? A za jak douho budete OK?

5 důvodů, proč zahodit velikonoční koledu

Jak se zbavit jizev: Hojení ran zlepší gely a lepidla

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama