reklama

Bradavice: Jak je chytit a jak se jich rychle zbavit

Patří k výbavě ježibab a proto se nikomu nelíbí. Přesto bradavicemi trpí desetina celkové populace. Jak se jich zbavit?

Foto: Thinkstock

Patří k výbavě ježibab a proto se nikomu nelíbí. Přesto bradavicemi trpí desetina celkové populace, nejčastěji děti a dospívající.  Jde totiž o vysoce přenosnou záležitost.

Bradavice jsou výrůstky na kůži způsobené lidským HPV papilomavirem (HPV 1,2,4,7). Bývají velmi nakažlivé, častěji se rozvíjejí při oslabení imunitního systému organismu a při "vhodných" místních okolnostech, jako je poranění kůže, ekzémy, potem či vodou rozmáíčená kůže atd. Inkubační doba je individuální a pohybuje se řádově v týdnech a měsících.

Odkud se berou?

"Bradavice se přenáší buď z člověka na člověka, nebo u téže osoby z jednoho místa na druhé, vždy přímým kontaktem s infikovanou oblastí," vysvětluje MUDr. Alena Štukavcová z kožního oddělení Uherskohradišťské nemocnice a.s. Znamená to, že mezi obvyklá místa jejich přenosu patří koupaliště, veřejné sprchy a jiná vlhká místa, ale i prostory, kde se střídají různé bosé nohy, tedy šatny nebo koberce.

Doporučujeme: Alergii vyvolá i čisté prádlo. Co číhá doma dál?

Bradavice pravé jsou na povrchu drsné a vyvinuté připomínají vzhledem květák. Obvykle se vyskytují na rukou, kolenech a loktech. Naopak na ploskách nohou se objevují tzv. plantární bradavice, poddruh bradavic pravých. Vlivem tělesné hmotnosti se zanořují do hloubky zrohovatělé kůže, takže mohou při chůzi bolet.

Babské recepty vždycky nepomohou

Naše prababičky se odjakživa spoléhaly na vlaštovičník větší. V Česku roste hojně na stinných vlhkých místech v křovinách, na zahradách, rumištích a u lidských obydlí. Bradavice můžete opakovaně potírat prýštícím mlékem z čerstvě utrženého vlaštovičníku. V žádném případě ale rostlinu nepožívejte, protože je jedovatá. Navíc ne vždy však problém zcela vyřeší.

Na celkovou podporu imunity lze brát imunoglukan, což je výtažek z hlívy ústřičné, či homeopatické produkty. Doba podávání této doplňkové léčby se pohybuje v řádu několika měsíců.

Pozor však na různé domácí rady a neodborné manipulace, jako je spálení česnekem, vymačkávání, vykousávání, vyškrabávání, řezání a pod), kterými můžete daný stav naopak ještě zhoršit.

Co na bradavice platí?

Prakticky existují dva druhy boje proti bradavicím: pod lékařským dohledem, nebo samoléčbou. U většiny pacientů se kombinuje domácí léčba (v lékárně volně prodejné přípravky nebo přípravky na recept) s kryoterapií v ordinaci kožního lékaře.

Přečtěte si:

Kryoterapie neboli zmrazení bradavice tekutým dusíkem je jednou z nejznámějších metod. Používá se na oba druhy bradavic, tzn. pravé i plantární. Chirurgický zákrok je méně častý a spočívá ve vyříznutí či seškrábnutí, jak popisuje doktorka Štukavcová:

"Některé typy bradavic se odstraňují v místním znecitlivění, a to např. laserem či excochleací - tedy seškrábnutím ostrou lžičkou. Klasické vyříznutí se zašitím zanechá jizvu, která může být stejně bolestivá jako původní bradavice. Hojné jsou i recidivy po zákroku, proto se od tohoto typu léčby ustupuje."

Konzervativní způsob sází na kyselinu salicylovou, eventuálně v kombinaci s dalšími látkami (kyselina mléčná, výtažek z vlaštovičníku, thuje, borová pryskyřice atd.), po jejíž aplikaci zrohovatělé útvary postupně změknou, aby šly následně lépe mechanicky odstranit.

Zmrazte si ji sami!

Pokud se bojíte chirurgického zákroku, sáhněte po samoléčebných přípravcích. "Vhodnější způsob, jak se zbavit bradavic, rozhodně představují samoléčebné prostředky z lékáren," radí MUDr. Štukavcová. Aplikace výrobků bývá jednoduchá a efekt značný. Mnohdy zaberou již po prvním použití.

Na trhu existuje řada produktů - zkuste například Wartner CRYO 2. generace, který funguje na principu zmrazování a má tedy podobné účinky, jako když ji provede lékař. Jediným použitím bradavici rychle zmrazí až k jádru, a to při -50°C (nejnižší teplota dostupná mezi produkty kryoterapie), díky čemuž po deseti až čtrnácti dnech sama odpadne. Mezitím se pod ní vytvoří nová zdravá kůže.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob boje s bradavicemi, pamatujte, že do úplného vyléčení byste se měli vyhýbat rizikovým veřejným prostorům. Předejdete tak dalšímu přenosu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bradavice: Mladší sestry rakoviny

Zásada zdravějšího grilování: Nezapomeňte na alkohol

Jak zaměstnat mozek: 7 dobrých rad i pro dr. Ratha

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama