reklama

Boj s rakovinou: Prevence je zdarma a funguje

Poradíme vám, jak preventivními prohlídkami můžete včas odhalit nádorová onemocnění a získat tak velkou šanci na uzdravení.

Foto: Isifa/Thinkstock

Lepší přijít třikrát zbytečně než jednou pozdě. Alespoň tak to platí v případě nádorových onemocnění. Současná medicína dokáže takřka zázraky, ale rakovinu rozšířenou po celém těle většinou nevyléčí ani to nejmodernější pracoviště.

V České republice existuje preventivní program, jehož úkolem je včas podchytit zhoubné bujení - a dát lidem opravdu velkou šanci na uzdravení.

Screeningové vyšetření

Anglické slůvko screening znamená v překladu "prověřování". Screeningová vyšetření tak opravdu prověřují zdraví nás všech a snaží se zachytit nádory v prvotním stadiu, dokud jsou ještě dobře léčitelné. Na rozdíl od nejrůznějších doplňků stravy, vitaminů či zázračných elixírů však vůbec nic nestojí. V České republice jsou totiž hrazená v rámci onkologického preventivního programu.

A mají vůbec nějaký smysl?

Zdá se, že obrovský. Například po zavedení screeningového vyšetření ve vyspělých zemích rapidně klesla úmrtnost na nádor děložního čípku. Smutným a zarážejícím faktem však je, že dost z nás prevenci přehlíží a nevyužívá možnost nechat se zadarmo vyšetřit.

S prevencí začněte u praktického lékaře

Preventivní prohlídka - Po dovršení 18 let máte jednou za 2 roky nárok na vykonání preventivní prohlídky. Její součástí je vyšetření kůže, konečníku, varlat u mužů a prsů u žen.

Vyšetření na skryté krvácení - Od 50 let máte možnost nechat vyšetřit svoji stolici na okultní neboli skryté krvácení. U svého praktického lékaře obdržíte takzvaná "psaníčka", určená pro vzorek stolice. Nevýhodou vyšetření je, že krev ve stolici nemusí být jen příznakem rakoviny tlustého střeva, ale také hemoroidů či jiných střevních onemocnění. A naopak: některé nádory vůbec nekrvácí a test u nich bude nesprávně negativní.

Kolonoskopie - Z tohoto důvodu nabízí pojišťovny všem jedincům nad 55 let vyšetření střev, tzv. kolonoskopii. Lékaři pomocí endoskopu dokážou zkontrolovat celý povrch tlustého střeva. Pokud je vyšetření negativní, opakuje se za deset let.

Máte z kolonoskopie velký strach? Možná váš názor změní rozhovor se slavným kreslířem Petrem Urbanem, který vyšetření prodělal a o své zážitky se podělil v následujícím videu .

Zaměřeno na ženy

Gynekologické vyšetření - každá žena starší 15 let má od své pojišťovny hrazenou každoroční preventivní gynekologickou prohlídku. Ta má mimo jiné za úkol odhalit případné nádory na ženských orgánech, především karcinom děložního čípku. Součástí preventivní gynekologické prohlídky je také palpační vyšetření prsů.

Mamograf - jakkoli je vyšetření prsů pohmatem důležité, drobné změny a počínající nádory v prsu odhalit nedokáže. Proto je ženám hrazeno také pravidelné mamografické vyšetření. Screeningové mamografické vyšetření hradí pojišťovny ženám ve věku 45-69 let, a to každé dva roky. Pokud se žena rozhodne vyšetření podstoupit častěji nebo nespadá do vymezené věkové kategorie, musí si vyšetření hradit sama. Jeho cena se pohybuje okolo 500 korun.

Samovyšetření prsů - lékaři však apelují také na důkladné samovyšetření prsu každý měsíc. Samotné ženy často dokážou odhalit počínající nádorové bujení již v tom nejčasnějším stadiu. Podívejte se na podrobný návod samovyšetření.

Prevence je trendem současnosti

Jakoby si lidé začínali uvědomovat, že kouření, pojídání smažených jídel a válení se u televize našemu zdraví moc neprospívá. Stále více nakupujeme zdravé potraviny, chodíme běhat a bojujeme za lepší životní prostředí, protože to současné má negativní vliv například i na mužskou plodnost.

O to více zarážející je fakt, že když nám přijde pozvánka na preventivní prohlídku, často nad ní jen mávneme rukou a ze strachu z nepříjemného vyšetření návštěvu lékaře co nejvíce oddalujeme nebo ji nevyužijeme pro jistotu vůbec. Přitom screeningové vyšetření je rozhodně příjemnější než průběh a následky léčby pokročilé rakoviny, ale hlavně má ve většině případů šťastný konec.

Víte, nakolik jste ohroženy vznikem rakoviny prsu? Spočítejte svoje riziko pomocí naší kalkulačky.

(holi)

Zdroj: uLekare.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

VIDEO: Jak v těle roste rakovina: Podívejte se!

6 jednoduchých tipů pro zdravý zrak

Kam s polštářem? Jaké polohy ve spánku škodí zdraví

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama